Lunea aceasta vreau să vă vorbesc despre România antreprenorială și cum putem contribui noi toți la această performanță . Cooperare nu competiție, acțiune și inițiativă, dialog cu instituțiile statului și educație antreprenorială în școli! Sunt concluziile Business Summit Transilvania – evenimentul de business al toamnei la SIBIU, cu speaker-I internationali, instituții publice locale și naționale și 150 de antreprenori în sală, săptămâna trecută, 10 Octombrie. Așadar acest articol este dedicat concluziilor unei inițiative unice pentru antreprenoriatul românesc, acela de a aduce împreună antreprenorii și instituțiile în dialog. Mai mult decât atât a fost un efort imens, ASUMAT de o echipă mica, evenimentul fiind GRATUIT pt participanți, acesta fiind modul nostru Elite Business Women & Centrul INFO Biz, de a contribui la crearea unui mediul de afaceri sănătos. Și nu este o campanie punctuală de imagine pentru că o facem consecvent din 2015, peste 160 de evenimente organizate!
Care ar fi imaginea mediului de afaceri românesc? Sunt doar 70.000 de societăți în țară care sunt pe profit. Guvernul înainte de a trimite în Parlament un proiect de lege ar trebui să consulte segmentele de activitate pe care dorește să le reglementeze prin intermediul legilor adoptate. Nimeni nu te va ajuta dacă tu nu te implici și nu iei inițiativa. România este o țară cu foarte multe oportunități de business, dar oamenii nu lucrează împreună ca ecosistem! Acestea sunt o parte din concluziile Business Summit Transilvania, eveniment organizat joi 10 Octombrie, în Aula Magna a Universității Lucian Blaga SIBIU.
Mediul de afaceri românesc are nevoie de susținere, trebuie ajutat să se dezvolte, să inoveze, să fie permanent informat cu privire la noile practici europene, internaționale. Lipsa de informare, schimbarea legislativă, mediul economic, per ansamblu, influențează comportamentul antreprenorial. Prin acest eveniment dar mai ales prin lansarea cu aceasta ocazie a Patronatului Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Sibiu, al cărui Președinte Executiv sunt, ne-am propus astfel de obiective: informare, susținere, reprezentare. Prezența celor peste 150 de antreprenori la evenimentul Business Summit Transilvania, subiectele discutate, practicile internaționale prezentate, implicarea activă a celor prezenți la eveniment, prin întrebările adresate invitațiilor noștri din paneluri, ne determină să credem că a fost un eveniment de succes”, susține Ciprian Faraon, președintele Centrul INFOBiz, antreprenor și organizator al Business Summit Transilvania.
IMM-urile pot schimba fața economiei românești, susține Bianca Tudor, CEO Elite Business Women și organizator Business Summit Transilvania. „Câte firme sunt profitabile în România? Putin peste 70.000, conform datelor Registrului Comerțului. Da, sunt 70.000 de firme care reușesc să câștige anual mai mult decât cheltuiesc, majoritatea fiind înregistrate, după cum era de așteptat, în București și în orașele mari – Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Constanța. Iar soluția pentru a depăși această situație o constituie, evident, mai multe afaceri mici, profitabile. Cred în potenţialul IMM urilor românești. Sunt de părere că afacerile care rezistă peste ani sunt cele care înțeleg nevoia de colaborare nu competiție, dialog cu instituțiile statului și educație antreprenorială încă din școli! La Constanța, EBW este parte din crearea Primului Centru de Antreprenoriat Feminin din Europa, care urmează să fie lansat ca parte din programul Interreg WOMEN IN BUSINESS Danube Region, iată un prim pas pentru educație antreprenorială” a fost declarația mea, Bianca TUDOR, în calitate de CEO Elite Business Women și organizator Business Summit Transilvania.
Florin Jianu, fost ministru al IMM, președinte al Consiliului Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a salutat lansarea Patronatului Județean al IMM din Sibiu. ”Vocea patronală este din ce în ce mai ascultată. Întotdeauna când ieșim public ieșim ca vocea întreprinzătorilor, facem analize cu data concrete care justifică o anumită poziție. În România trebuie să pleci de la o masă de antreprenori și asta am încercat să realizăm prin diferite programe, inclusiv prin Startup Nation. Apoi mergi la următorul nivel și ridici media, începi să faci lucruri inovative, scale-up, internaționalizare. A face parte dintr-un patronat înseamnă să nu te simți singur, să ai mai multă putere, să ai acces la networking, informații necesare pentru a te dezvolta. Spiritul asociativ este redus în România, dar în continua creștere. Suntem mândri să anunțăm lansarea Patronatului Județean al IMM din Sibiu, care se alătură de astăzi celor aproximativ 100 de patronate teritoriale si sectoriale membre ale CNIPMMR”, a menționat Florin Jianu.
Deputatul Cătălin Predoiu a transmis un mesaj video în cadrul evenimentului, fiind în ședința care în final a dus la căderea Guvernului Dăncilă. “Atenția Guvernului și a Parlamentului trebuie să fie pe antreprenoriat. Indiferent de fluctuațiile din zona politică, legile aplicate domeniului economic ar trebui să fie mai stabile, mai predictibile. Iar acest obiectiv se poate realiza într-un singur fel: Guvernul înainte de a trimite în Parlament un proiect de lege ar trebui să consulte segmentele de activitate pe care dorește să le reglementeze prin intermediul legilor adoptate. Ori de care ori se legiferează se va produce o ruptură între viața reala, viața economică și percepțiile Guvernului față de aceste domenii, în lipsa unui dialog, în teren, cu asociații, sindicate, organizații” a transmis fostul ministru al Justiției.
Al Kamara, Executive Coach și autor de cărți motivaționale crede că oamenii de afaceri au în România multe oportunități. “România este o țară cu foarte multe oportunități de business, dar oamenii nu lucrează împreună ca ecosistem! Avem nevoie să formăm clustere pentru antreprenori și nu numai, oameni care să se adune în jurul unui scop comun cum este un mediu de afaceri sănătos”.
“România nu poate rămâne în urmă, nimeni nu te va ajuta dacă tu nu te implici și nu iei inițiativa! Investitorii vor investi dacă văd stabilitate economică, dacă văd progres, dacă văd inovație!” declară Tal CATRAN, Accelerators Guru & International Keynote Speaker, Start-Up Ecosystem Builder, TEDx Speaker
Articole anterioare: