Fenomenul imigrației, care în prezent stârnește controverse politice, culturale și financiare la nivel european, și nu numai, a fost dintotdeauna cauzat de factori naturali, dar și umani. De câțiva ani, războaiele prea dure, dintre statele rivale sunt cele care-i împing pe oameni să-și aleagă un alt loc pentru a supraviețui în condiții de siguranță. Pe lângă războaiele iminente, intervine și natura cu schimbări climatice, care sporește și mai mult valul de imigranți.
Schimbările climatice au declanșat valuri importante de migrație încă din secolul al XIX-lea. Peste 5 milioane de germani s-au mutat în America de Nord în anii 1800 într-un secol de sărăcie, război și climă variabilă din Europa de Vest. Cercetătorii de la Universitatea din Freiburg, Germania, au comparat valurile migrației germane din secolul al 19-lea cu statisticile istorice și recoltele sărace.
„Lanțul de efecte este clar vizibil: condițiile climatice nefavorabile conduc la scăderea recoltelor, creșterea prețurilor cerealelor și, în final, emigrarea”, declară profesorul Glaser. Un număr de ierni brutale și evenimente meteorologice extreme în Europa de Vest, cum ar fi secetele și inundațiile, precum și avansurile de ghețari din Alpi, au determinat europenii sa traverseze Atlanticul pentru „pășuni mai verzi”, potrivit cercetătorilor.
Nu doar europenii au optat pentru America de Nord în secolul XIX. Erupția vulcanului Tambora din Indonezia a condus la imigrarea multor asiatici, către partea nordică a Americii, în 1815. Cenușa vulcanică și gazele provenite din astmosferă au scăzut temperaturile în întrega lume mulți ani, după erupție. Un alt an de migrație de vârf, a fost și în 1846 când o vară extrem de fierbinte și uscată, a condus la recolte slabe și la prețuri ridicate la alimente.
În timp ce culturile nefavorabile afectate de încălzirea globală, au condus la recolte scăzute în această perioadă, factori umani au determinat, de asemenea, creșterea prețurilor la alimente. În timpul Războiului din Crimeea între 1853 și 1856, de exemplu, Franța a interzis exporturile de alimente, exercitând presiuni asupra piețelor germane de cereale. La vremea respectivă, autoritățile din Baden au plătit, celor mai săraci oameni să părăsească țara pentru a preveni revoltele și a salva bunăstarea, care a ridicat numerele de imigrare.
Pana în secolul XX, valul de imigranți nu a fost atât de mare precum cel din secolul actual, XXI. Anul 2015, a fost cel care a dat startul sosirii multor imigranți în Europa. Totul a pornit de la Războiul din țară Orientului Mijlociu, Siria, care durează de peste patru ani, fără să se poată întrezări o încheiere a sa, pentru că nu există o abordare diplomatică semnificativă pentru a-i pune capăt. Sirienii reprezintă jumătate din valul fără precedent al imigrației din prezent.