Foarte multi imigranti care fug din zonele afectate de razboi ajung in tara noastra pe Marea Neagra. Acestia sunt nevoiti sa isi paraseasca caminul si sa imigreze in tari precum Romania pentru a putea supravietui. In ultima perioada in tara noastra au ajuns aproximativ 480 de imigranti pe calea marii, dupa ce ajung la noi , ei sunt retinuti timp de 48 de ore pentru a li se verifica identitatea.Imigrantii sunt sunt subiect de actualitate ,atat in presa cat si la televizor apar numeroase materiale despre acestia.
Imigrantii primesc pe langa cazare 3 euro pe zi pentru mancare si aproape 40 de euro pe an pentru imbracaminte. Marea majoritate a imigrantiilor sunt copii si persoane de sex feminim. Capitala este cea care atrage cati mai multi straini , urmata de Ilfov, Cluj si Timisoara . Anul asta aproapre 616 de persoane au depus cerere de acordare a protectiei internationale, majoritatea dintre ei fiind din tarile afectate de razboi. Numarul acestora a crescut ingrijorator iar noi trebuie sa fim pregatiti pentru ajungerea acestora in tara noastra. In Cluj o parte dintre imigrantii sositi au reusit sa isi gaseasca locuri de munca cu ajutorul carora se pot integra in societate, si se pot adapta mai usor stilului nostru de viata.
Romania pana in acest moment a fost o tara de tranzit pentru imigrantii care preferau sa se stabileasca in tarile din Vest.
Agentia Uniunii Europene pentru frontiere ( Frontex) monotorizeaza intreaga situatie cu privire la sosirea imigrantiilor si stabilirea unor noi rute pentru acestia :”Desi este prematur sa vorbim despre deschiderea unei noi rute pentru imigranti, recentele incidente privind interceptarea unor ambarcatiuni pe Marea Neagra sugereaza ca traficantii ar putea urmari reactivarea acestei rute”, a declarat, pentru Reuters, Krzysztof Borowski, un purtator de cuvant al Frontex. Tot un purtator de cuvant de la Frontex a declarat ca imigrantii sunt supravegheati pentru a evita situatii neplacute: “Nu aş vorbi de un curent, este puţin cam devreme, dar suntem la curent cu incidentele care au loc. Nu putem vorbi de o tendinţă, dar este nevoie de atenţie”, a mentionat purtătoarea de cuvânt al FRONTEX, Ewa Moncure. In acest an, in perioada ianuarie – aprilie FRONTEX a ajutat la salvarea a aproape 8.000 de persoane in marile Egee si Mediterana. Agentia are un buget pentru imigranti mai mare de trei ori decat in anii precendeti, in valoare de 330 de milioane de euro.
Tot mai multe nave au fost gasite de-a lungul acestui an pe Marea Neagra , la bordul carora se aflau mai multi imigranti, autoritatile au incercat de fiecare data sa ii salveze si sa ii aduca in siguranta la tarm. Numarul imigrantiilor este in continua crestere pe teritoriul tarii noastre, Romania devenind tot mai atractiva pentru acestia. Pe langa modalitatea de a intrat in tara noastra pe mare, imigrantii mai pot intra si prin Arad sau Bihor. Un studiu arata ca numarul imigrantiilor s-a triplat in primele luni ale acestui an fata de anul trecut.
Romania trebuie sa faca fata numarului mare de imigranti care au ajuns deja in tara noastra si pentru toti cei care urmeaza sa ajunga.