In alte tari homeschooling functioneaza perfect , tot mai multe persoane fiind interesate de aceasta modalitate de a-si termina cursurile. In Romania situatia sta diferit, specialisti mentioneaza faptul ca inca nu suntem pregatiti pentru acest pas. Alexandru Zodieru, sociolog sustine ca : “În România acest fenomen nu este unul de mare notorietate. În principiu 2/3 dintre respondenți nu au auzit de homeschooling.” Tot acesta mai mentioneaza si faptul ca : “În România, homeschoolingul este legal. Aproximativ 500 de copii din România urmează aceste cursuri la școli din SUA sau Europa.”
Homeschooling in Romania.
In Romania legea sustine trimiterea copilului la scoala, oamenii sunt de parere ca educatia pe care o ofera scoala nu o poate obtine de acasa. Prin modalitatea de homeschooling copilului ii sunt predate lectiile prin Skype, manualele din care invata sunt online si practica foarte multe jocuri si diverse experimente care sa ii dezvolte anumite abilitati. Acet tip de studii nu este deloc ieftin, costul incepe de la 1.000 de dolari si poate creste in functie de preferintele tale pentru anumite materii.
Exista si riscul ca dupa ce optezi pentru homeschooling sa nu te mai poti intoarce in sistemul de invatamant public. Intoarcerea poate fi una destul de costisitoare pentru parinti si extrem de dificila pentru copil care nu este obisnuit sa interactioneze cu atatea persoane zi de zi. Mircea Dumitru, ministrul Educației afirma ca : “Riscul este că, atât timp cât în România (..) nu există o legislația foarte clară care nu definește o rută de acces din homeschooling spre școală formală, poți să fii în situația în care termini 4 sau 8 clase acasă și să nu te poți întoarce în sistemul public.”
Tot Alexandru Zodieru, sociolog sustine ca parerile cu privire la homeschooling sunt impartite : “Raportat la Europa, există școli care interzic homeschoolingul(..) Germania, Olanda, Grecia, Suedia. Dar și țări care permit acest sistem, ca Marea Britanie, unde 360.000 de copii urmau cursuri în acest mod. Prin urmare deciziile sunt împărțite și la nivel european.”
Desi in Romania, nu este foarte practicata aceasta forma de invatamant parerile sunt impartite, in mod sigur ca un copil poate fi educat mai bine si sa invete mult mai multe lucruri daca cursurile se desfasoara in intimidate iar acesta se bucura de intreaga atentie a profesorului.
Irene Oproescu afirma ca : “Homeschoolingul îți oferă o mare libertate de mișcare. Poți să lucrezi după o anumită programă, a unei țări, unde este înscris copilul la cursuri. Sau poți adopta tu o programă americană, de exemplu, sau canadiană… una care crezi că ți se potrivește mai bine și una care înglobează mai bine ceea ce i se potrivește copilului tău. Sau pur și simplu poți să faci un fel de unschooling, cum fac eu, îi pui copilului la dispoziție multe materiale și îl ajuți să progreseze în domeniul în care el este mai bun.”
Cu siguranta homeschoolingul reprezinta o modalitate buna de a-ti educa copilul si ca acesta sa dobandeasca mult mai multe cunostinte intr-un timp mai scurt.