marți, martie 18, 2025
spot_imgspot_img
AcasăCareersGeorge Moț, specialist în pensii private și fondator al inițiativei Despre Pensii...

George Moț, specialist în pensii private și fondator al inițiativei Despre Pensii Private

George Moț are background economic, terminând Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul ASE. A fost broker, manager de vânzări în bancă, dar cea mai mare perioadă a carierei profesionale a petrecut-o în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară. Acolo a implementat sistemul de evaluare a gradului de risc, precum și regulile de evaluare a activelor fondurilor de pensii private la valoarea justă și a modificat sistemul de raportări.

Până în 2022 a supravegheat o piață ce însumează peste 150 miliarde de lei și 9 milioane de clienți. A plecat din autoritate pentru a pune bazele singurei inițiative exclusivă pentru pensiile private cu aplicații speciale dedicate profesioniștilor din sistemul de pensii private, dar și cu video-uri pentru publicul larg în care explică noțiuni de la cele mai simple la cele mai complexe într-un limbaj accesibil tuturor.

C&B: Fă o descriere a activității tale!

George Moț: Ofer singura platforma dedicată exclusiv pensiilor private disponibilă în acest moment în România. Prin platformă mă refer atât la video-uri explicative pe canalul de YouTube Despre Pensii Private, cât și o multitudine de tool-uri și aplicații specifice pensiilor private pe site-ul desprepensiiprivate.ro

În special Dashboard-ul Despre Pensii Private care conține date și informații din aproximativ 30 de surse plus indicatori specifici calculați pe baza unor algoritmi pe care i-am dezvoltat special pentru această aplicație.

Tot în baza unui algoritm special creat pentru fondurile de pensii private din România utilizatorii pot folosi Simularea Monte Carlo pentru a vedea la ce pensie se pot aștepta de la fiecare fond de pensii private, atât Pilon 2, cât și Pilon 3 în trei scenarii posibile: pesimist, mediu și optimist.

Ce mai poți găsi pe site este un calculator de optimizare fiscală care îți permite să câștigi mii de lei la plata pensiei private prin completarea a doar două câmpuri. Am avut persoane care l-au folosit și au câștigat peste zece mii de lei prin reducerea impozitului pe care l-au avut de plată. În majoritatea cazurilor poți reduce impozitul la zero, astfel încât să încasezi întreaga sumă de bani, ceea ce reprezintă câștiguri semnificative.

Și pentru că educația este cea mai importantă colaborez cu diverși parteneri în realizarea de cursuri specifice pensiilor private pentru cei care lucrează în domeniu și în general profit de orice ocazie pentru a promova sistemul pensiilor private în cadrul evenimentelor la care sunt invitat și în cadrul interviurilor din media.

C&B: Cum sună povestea evoluției tale?

George Moț: Inițial nici nu am vrut să lucrez în domeniul pensiilor private. Cu atât mai mult cu cât veneam din privat și nu mă încânta atât de mult să lucrez într-o autoritate publică, de stat. În 2010 când am luat prima oară contact cu acest domeniu l-am considerat doar un pas intermediar în evoluția mea profesională.

În mod clar nu mă așteptam ca 15 ani mai târziu să lucrez în același domeniu. Dar, la momentul respectiv sistemul de pensii private de abia apăruse. Ceea ce mi-a permis să particip activ la dezvoltarea sa. Am reușit în primul an de zile să pun la punct legislația referitoare la investiții și să dezvolt un nou sistem de evaluare și calculare a gradului de risc pentru fondurile de pensii private. Puțin mai târziu am implementat și schimbarea metodei de evaluare a activelor fondurilor de pensii private. Toate în vigoare și astăzi la mai mult de un deceniu de când le-am implementat.

Iar de-a lungul anilor, odată cu dezvoltarea sistemului de pensii am crescut și eu. De la roluri semnificativ mai importante, inclusiv ca reprezentant în organismele europene de supraveghere, la creșterea responsabilităților și a departamentului pe care îl coordonam.

Totuși, la un moment dat am simțit că pot face mult mai multe în afara rigorilor unei instituții publice. Așa că în 2022 am decis să plec din Autoritatea de Supraveghere Financiară și am lansat proiectul Despre Pensii Private despre care v-am vorbit la început. Și care reprezintă o provocare majoră!

C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?

George Moț: Încă din adolescență m-a atras domeniul financiar. Am fost fascinat în special de bursă. Și chiar primul meu job a fost ca broker, încă înainte de terminarea facultății, care nu întâmplător a fost Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori.

Cu ce am rămas încă de atunci este viziunea despre succes, pentru care trebuie să depui constant efort. Ce s-a schimbat este însă modul cum vedeam atunci și cum văd acum acest succes și în special relația cu banii.

Provenind dintr-o familie modestă, credeam că banii sunt cei care îți asigură succesul în viață. Mai târziu mi-am dat seama că de fapt succesul în ceea ce faci îți asigură banii. Iar banii în sine nu ar trebui să reprezinte obiectivul pe care vrei să îl atingi. Nu este cale mai ușoară spre eșec decât cea în care ți-ai stabilit ca obiectiv banii. În schimb, dacă în ceea ce faci te străduiești să devii din ce în ce mai bun, cu multă muncă și răbdare vei obține și succes. Și fără să îți dai seama vor veni și banii.

Uite, un exemplu recent. Anul trecut discutam cu un partener de afaceri despre o colaborare și îmi era foarte greu să pun un preț pe serviciile prestate, întrucât era pentru prima oară pentru mine când ofeream astfel de servicii. Am înaintat o ofertă de preț, dar în cele din urmă mi-a oferit dublu față de cât cerusem. Într-adevăr poți spune că nu știam prea bine piața și că am cerut eu prea puțin. Dar, acel partener ar fi putut profita de asta. Și totuși, nu numai că nu a făcut-o, dar vom dezvolta colaborarea și pe viitor. Astfel de lucruri se întâmplă când ești un profesionist în ceea ce faci. Asta îți asigură succesul. Și succesul îți va aduce în cele din urmă și bani.

C&B: Care sunt principiile de viață și activitate pe care le folosești?

George Moț: Întotdeauna am considerat că dacă nu te poți uita la un aspect, oricât de minor, din viața ta de acum un an și să râzi de cât ”noob” ai fost, înseamnă că nu ai evoluat deloc. ”Noob”, așa zice fiul meu cuiva mai puțin experimentat, eu aș fi folosit alt cuvânt mai puțin măgulitor.

Ideea este că evoluția, progresul, să înveți ceva nou sau să dezvolți ceva ce deja știi este esențial. Și acesta este un principiu de viață după care mă ghidez: să fiu mai bun azi, decât eram ieri. Nu este ușor și te scoate din zona de confort, dar este ceva ce caut constant să fac.

De când am lansat proiectul Despre Pensii Private în urmă cu mai puțin de trei ani am învățat programare care m-a ajutat la dezvoltarea algoritmilor de pe site-ul desprepensiiprivate.ro, site pe care de asemenea l-am creat singur, am învățat să filmez și să editez pentru canalul de YouTube. Și tot acest proces de învățare îl perfecționez încet-încet cu fiecare zi. Ca la anul când o să mă uit la cel care sunt acum să pot exclama: ce noob!

C&B: Crizele pandemice, economice au influențat activitatea ta?

George Moț: Nu cred ca este persoană care să spună că nu s-a schimbat nimic în viața sa în 2020. Activitatea tuturor a fost dată peste cap de pandemie, inclusiv a subsemnatului. Dar, ceea ce încerc mereu să fac, indiferent de situație este să mă adaptez și să încerc să caut și partea bună a lucrurilor și să profit de ea. Și asta putem să adăugăm la principiile de viață de care vorbeam anterior: adaptabilitatea.

Revenind la pandemie, în mod clar a fost un lucru rău și a afectat negativ majoritatea oamenilor. Ne-a afectat sănătatea, ne-a limitat libertatea de deplasare, a polarizat excesiv societatea și a dus la explozia teoriilor conspiraționiste.

Dar, în același timp a dus la digitalizarea multor servicii, mai ales în domeniul public. În mod clar nu am fi nici măcar unde suntem azi din punct de vedere al digitalizării serviciilor publice, dacă nu ar fi fost pandemia. Iar sectorul privat a avansat și mai mult în acest sens.

Piața muncii era atât de rigidă, încât sub nicio formă nu am fi avut work from home. Ar fi rămas doar un concept vestic la care am fi tânjit în continuare.

Iar în timp ce unele restaurante au fost afectate semnificativ, serviciile de catering și livrări s-au dezvoltat enorm.

Adaptabilitate este o parte esențială a dezvoltării. Te pregătește pentru situațiile neplăcute și te așază pe drumul spre succes.

C&B: Ne poți povesti situații amuzante din activitatea ta?

George Moț: Nu cred că domeniul financiar poate fi definit ca amuzant, cu atât mai mult cel al pensiilor private. Dar, totuși sunt momente care acum mi se par amuzante.

De exemplu, nu o să uit cum atunci când lucram în bancă și am fost la o fabrică să prezint produsele din oferta băncii mă așteptam să susțin prezentarea într-o sală de ședințe. Eram pregătit cu laptop-ul și proiectorul. Dar, surpriză: sala de ședințe era pentru maxim 10 persoane, iar ei aveau cam o sută de angajați. Așadar am intrat în spațiul de producție, am așezat laptopul pe un scaun, proiectorul pe alt scaun și am prezentat oferta băncii pe un cazan industrial înalt de peste 20 metri. Cea mai ”mare” prezentare pe care am susținut-o vreodată.

Și bineînțeles că sunt momente de care îmi aduc aminte cu plăcere, cum ar fi concursurile de gătit pe care le aveam cu foștii mei colegi din ASF, când în fiecare săptămână era rândul altcuiva să vină cu ceva gătit de el pentru toți colegii sau când mi-au făcut ”roast” de ziua mea.

C&B: Aveți un față un potențial client/partener sau angajator. Care este fraza cu care îl convingi?

George Moț: Spuneam mai devreme că am lucrat în bancă și prezentam oferta băncii potențialilor clienți. Nu am lucrat decât vreo doi ani, pentru că în realitate era un job de vânzări cu target pentru fiecare produs al băncii. Scopul meu era să conving clientul că are nevoie de produsul meu. Și reușisem să îmi dezvolt un discurs bunicel, astfel încât reușeam să îmi iau și bonusul de depășire a targetului.

Am ales să plec din bancă în momentul în care mi-am dat seama cât de mult m-am depărtat de domeniul care m-a atras în primul rând: domeniul financiar. Lucram în bancă, dar doar vindeam produse. Produse de care clienții mei probabil nici nu aveau nevoie, dar pe care le vindeam pentru că trebuia să îmi ating țintele și să iau bonusul.

Aceste două aspecte combinate: faptul că nu făceam ceea ce îmi plăcea și că vindeam produse doar de dragul bonusului m-au afectat. Aveam bani, dar nu eram fericit. Aveam bani, dar în mod clar nu simțeam că am succes.

Atunci am luat decizia de pleca și am revenit către prima mea dragoste profesională: analiza financiară. Așa am ajuns la autoritatea de supraveghere pe post de analist financiar, unde țin minte că le-am și zis la angajare care era salariul meu și că nu mă deranja să vin la ei pe un salariu mai mic. Voiam cu toată ființa să revin la cine eram de fapt și la lucrurile pe care le făceam cu plăcere.

Așa că nu am o frază de convingere a angajatorului sau a partenerilor de afaceri. Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să fii tu însuți, să fii autentic și sincer. Lucrurile acestea se văd și cea mai puternică impresie o lasă curajul de a te prezenta în fața cuiva așa cum ești tu de fapt.

C&B: Ce sfaturi ai pentru cei aflați la început sau indeciși?

George Moț: Întotdeauna am crezut că trebuie să știi să faci lucrurile perfect înainte de a te apuca de ele. Din această cauză am întârziat în lansarea canalului de YouTube și în lansarea întregului proiect Despre Pensii Private. Pentru că trebuia să mă asigur că lucrurile sunt perfecte. Dar, îți garantez că oricât ai încerca, nu o să atingi perfecțiunea. Și chiar dacă ți se pare la un moment dat că ai atins-o, te asigur că în curând tot vei găsi ceva de îmbunătățit sau schimbat.

Uitându-mă în urmă, ar fi trebuit să lansez acest proiect cu cel puțin un an mai devreme.

Deci, dă-i drumul! Fă ceea ce vrei să faci, acum! Nu trebuie să fie perfect. Tocmai în asta constă frumusețea: în lipsa perfecțiunii, în încercarea constantă de a face din ce în ce mai bine ceea ce vrei să faci. Nimic nu omoară inițiativa mai mult decât îndoiala și indecizia.

Nu este ușor și nu este pentru toată lumea. Este foarte greu: financiar și mental. Și nu contează ce spun cei din jurul tău, contează ceea ce simți tu că știi și poți să faci.

Întotdeauna au fost oameni care mi-au reproșat că de ce am plecat din bancă de la un post bine plătit. Aș fi putut rămâne nefericit, dar cu bani, nu?

Ei bine, am ajuns să câștig mult mai mult la job-ul următor și am avut și satisfacția împlinirii profesionale. Tot la fel am pățit și când am plecat din ASF: mi s-a spus constant că am plecat de la loc călduț și bine plătit.

Depinde de tine dacă vrei să îți trăiești viața cum îți spun alții sau să îți croiești propriul drum.

Nu mă înțelege greșit, nu spun să alegi calea antreprenoriatului și că să lucrezi ca angajat este rău. Ci, indiferent de cale, alege-o tu și fă lucrul la care știi că ești bun sau cel puțin știi că poți deveni mai bun și aduce plus valoare. Poți face asta atât ca angajat, cât și ca antreprenor. Eu am obținut satisfacție profesională ca angajat și nu exclud pentru viitor o astfel de opțiune.

Dar, important este că fac ceea ce știu să fac mai bine și știu că a fost alegerea mea, nu a celor din jur.

C&B: Care este părere ta despre societate și evoluția ei?

George Moț: Privesc cu oarecare îngrijorare polarizarea excesivă. Indiferent de subiect, pare că societatea vede doar două opțiuni: pro sau contra. Comunicarea nu mai este comunicare. Ci doar așteptăm să termine celălalt ce are de spus ca să ne spunem noi părerea. Și să vedem dacă este în tabăra noastră sau a inamicilor. Și bineînțeles că noi avem întotdeauna dreptate, iar celălalt se înșală. Confundăm din ce în ce mai des opinia personală cu factualul.

În realitate nu trăim într-o lume bidimensională sau lipsită de culoare. Orice subiect are mai multe fațete, mai multe nuanțe de culoare. Și nu o să cunoști subiectul respectiv atâta timp cât tu te încăpățânezi să-l vezi doar din perspectiva ta.

Sper într-un viitor în care să fim mai puțin grăbiți în a face parte dintr-o tabără sau alta și în care să putem vedea sau măcar să încercăm să vedem lucrurile și din alte perspective înainte de a emite opinii atât de ferme în legătură cu orice subiect.

Nu ar trebui să fie prea greu, este vorba doar despre bun-simț, nu?

Pentru a descoperi mai multe despre acest domeniu, dar și pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, puteti să vizitați site-ul desprepensiiprivate.ro, dar și să vă abonați la canalul de YouTube Despre Pensii Private.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT