duminică, octombrie 6, 2024
spot_imgspot_img
AcasăLife StyleFlorica Bud, un scriitor care a avut puterea să renunțe la o...

Florica Bud, un scriitor care a avut puterea să renunțe la o afacere de 15 ani pentru cariera culturală.

Sunt Florica Bud, un om bun și cald, dar o femeie dificilă. Am avut și experiențe în antreprenoriat, însă nu au fost plăcute. Era o mică afacere la care am renunțat după 15 ani. Singurul meu avantaj a fost că, înainte și în paralel cu ea, m-am implicat în viața culturală. Cu acceptul vostru, o să exclud experiența antreprenorială din declarațiile mele, pentru a pune accent pe cariera mea de scriitor.

Am participat în copilărie la un cenaclu de pe lângă Școala Generală din Ulmeni, Maramureș, locul unde am venit pe lume. Criteriul după care am fost selectați a fost media zece la limba și literatura română. Atunci m-am străduit să compun poezii. Mi-a plăcut să citesc, dar nu mi-a trecut prin minte, că aș putea să scriu. În liceu, m-am înscris la real și am urmat o facultate tehnică. Visul meu a fost să termin o facultate, să îmi clădesc o familie și să am o bibliotecă plină de cărți. După ce le-am avut pe toate și mai ales timp pentru citit, am simțit că totuși nu fac suficient. Subconștientul îmi trimitea semnale, că sunt un trântor ce nu vrea să se obosească să aducă la lumină harul, pe care l-am primit la naștere. Așa că, am început să frecventez un cenaclu, acum aproape treizeci de ani. Și în paralel m-am educat să stau la masa de scris.

Creierul dorea să își descarce conținutul

În copilărie nu mergeam ci țopăiam.  Învățam, plimbându-mă cu manualul  în ogradă, în curte ori în casă, în funcție de anotimp. Nu îmi plăceau temele de casă, mai ales transcrierea pe curat. Adică, să fac de două ori același lucru, mi se părea un afront adus răbdării unui copil! Nu este de mirare, că aveam și am un scris de mână, urât și ilizibil. Așadar nu am pornit cu drag pe drumul scrisului. Mi-a fost greu să elimin distanța dintre creier și mână. Creierul dorea să își descarce conținutul, mâna dreaptă făcea corp comun cu trupul, ce nu părea dispus să se așeze la masa de scris. Harul  a avut un mare dușman, temperamentul meu vulcanic. Pedeapsă mai mare ca statul pe scaun – cu orele, cu zilele, apoi cu anii – nu putea să îmi trimită… Cel de Sus.

Mi-am spus că ar fi cazul să o iau de la capăt

În anul 2000… nu a venit sfârșitul lumii, dar pentru mine era cât pe aici să vină sfârșitul carierei literare. Cu un grup de scriitori băimăreni am luptat pentru o revistă literară locală. Visul nostru s-a împlinit. Trebuia să am și eu o rubrică în această revistă. Când revista a apărut, colegii mei mi-au spus, că nu a fost spațiu pentru rubrica mea. Pornisem afacerea, care ca orice afacere îmi ocupa cam tot timpul, dar nu era o activitate dragă mie. Mă sprijineam, oarecum, pe viața literară, care atunci s-a dovedit, că a fost doar un toiag de hărtie, ce s-a înmuiat sub stropii primei ploi de vară. Am renunțat la scris și mi-am spus că, asta este. În anul 2005 a apărut prima ediție a Dicționarului General Al Literaturii Române, întocmit de Academia Română, în care apărusem, fiind membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1998.  Am fost și am rămas în ciuda zgurii ce mă vrea înțepenită, o exaltată… ce se bucură din orice.  Ca atare m-am bucurat din toată inima și  mi-am spus că ar fi cazul să o iau de la capăt. Mi-a  fost  greu să lupt cu lipsa încrederii, ce se instalase tacticos în acel jumătate de deceniu. Am pornit și atâta timp cât va depinde de mine, nu mă voi opri. Între timp am fost invitată să am câte o rubrică, nu la o revistă ci la două.

„Sfatul meu pentru tinerii talentați, care se apucă de scris plini de elan, ar fi unul singur: să urmeze facultatea de filologie și să facă un doctorat.Va fi din ce în ce mai greu pentru un X oarecare să răzbată, ori căt talent ar avea, dacă nu va fi bine înfipt într-un univers ce cuprinde personalități filologice, filozofice, istorice etc..”

Despre Sentimental vs Rațional și Funcție vs Talent nativ

Din păcate sau din fericire la mine a învins și va învinge mereu Sentimantalul chiar dacă Raționalul s-a zbârlit și se va zbârli, acordându-mi epitete, nu tocmai plăcute urechii unui om sensibil.

Dacă în armată funcția doboară gradul, în domeniul literar actual – mă tem că și în cel al viitorului – numele, funcția și gradul universitar pot da oricând cu tifla… talentului literar născut și nu făcut în laboratoare. 

                                                            Florica Bud, Baia Mare, 31 ianuarie 2019

Florica Bud (n.21 martie 1957, Ulmeni/Maramureş. Poetă, prozatoare, publicistă. Liceul „Gheorghe Şincai” Baia Mare şi Facultatea de Mine Petroşani. Debut absolut, Revista literară „artpanorama”. Debut în volum, Iubire, sînt un obiect nezburător”– 1992, Editura „Gutinul”, Baia Mare.

Activitate literară:

Director al Institutului Cultural Roman­  – Filiala Maramureş 2012-2013.

Președintele Cenaclului Literar ”Petre Dulfu”, Baia Mare (Cenaclului Scriitorilor din Maramureş).

Vicepreşedintele Asociaţiei Scriitorilor „Baia Mare”.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 1998.

Membru al Organizaţiei Internaţionale Poetas del Mundo.

Cărţi apărute:

Ultima noapte de dragoste intâia noapte de sex,   Editura” eLiteratura”, Bucureşti, 2016

Bărbatul care mi-a ucis sufletul într-o joi, Editie revizuită, Editura „eLiteratura”, Bucureşti, 2016

Selected Poems, Editura „Tracus Arte”, Bucuresti, 2014.

Cu taxă inversă, iubirea – poeme Editura ” Masina de scris”, București, 2013.

Secol de vânzare,  pamflete, Editura „Maşina de scris”, Bucureşti, 2012

.Mi-e dor de-o pohtă bună, Editura „Maşina de scris”, Bucureşti, 2011

Pierd monopolul iubirii,  volum bilingv româno – francez  Editura „Ramuri”, Craiova, 2010

Crucificat între paranteze, volum bilingv româno – francez  Editura „Ramuri”, Craiova, 2010

Stindardul dorinţelor,  volum bilingv româno – albanez  Editura„Redacţia revistei Albanezul”,  Bucureşti,  2010.

Reparăm onoare şi clondire, Editura „”Limes””, Cluj-Napoca, 2009.

Mariatereza sunt eu,  Editura Rao, Bucureşti, 2007.

Bărbatul care mi-a ucis sufletul într-o joi, Editura „Dacia”, Cluj-Napoca, 2005.

Billclintonieni,Editura „Eminescu”, Bucureşti, 1999.

Cui îi place şcoala?, meditaţii pe o temă dată,   Editura „Odeon”,Bucureşti, 1997.

Alergând prin sine, o sumă de proze,  Editura „Printek”,Cluj-Napoca, 1996.

Iubire, sînt un obiect nezburător, carte de debut, Editura „Gutinul”, Baia Mare, 1992.  

Apariții în volume colective.

Lumina din cuvinte, antologie de Irina Petraş, Editura „Şcoala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2015.

Ochelarii de fum, Antologiile Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, USR,  Editura „Cartex”, București, 2011.

Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală (antologie internațională). Igor Ursenco, Editura „Herg Benet Publishers”, București, 2011.

Il Convivio 2010, Antologia dei Premi Poesia, Prosa e Arti figurative e Angelo Musco con prefayione di Enza Conti, Accademia Internazionale Il Convivio, 2011.

Mâncăruri de altădată, vinuri şi vechi băuturi româneşti, Dan-Silviu Boerescu, Cătălin Păduraru, Florica Bud, Editura „Lifestyle Classic”, Bucureşti,  2010.

Antologia prozei scurte Transilvane actuale, Ovidiu Pecican,Editura„Limes”, Cluj-Napoca, 2010. 

Clauza   poeziei cele mai favorizate în lirica maramureșeană și basarabeană contemporană, Igor Ursenco,  Editura „Limes”, Cluj-Napoca, 2010.

O Antologie a Poeziei maramureşene, Nicolae Păuna, Scheianu, Editura Etnologică, 2010. Ulmeni – Cuvânt zidit în vitralii, Volum antologic, Editura „Dacia”, Cluj-Napoca, 2010.

Caietele Balcanica, Biblioteca Judeţeana „Panait Istrati”, Brăila,Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Galaţi – Brăila, 2010.

Interviuri, Daniela Sitar-Taur,Editura „Risoprint”, Cluj-Napoca, 2010.

Bookătăria de texte & imagini, Clubul ilustratorilor, Bucureşti, 2009.

Cărţi pentru adulţi şi alţi copii:

Dariusienii aterizează luni, Editura „Neuma”, Cluj-Napoca, 2015.

Nu Motanul şi Fiul,  Editura „Rao International”, Bucureşti, 2007.

Nu-Motanul şi Zmeul-Semafor-Roşu-Galben-Verde, Editura” Clusium”, Cluj-Napoca, 1998. Nu-Motanul şi zmeul Pager,  Editura „Scripta”, Bucureşti, 1995.

Aventurile lui Nu-Motanul la curtea zmeului Ca-Fe-Mini,  Editura „Scripta”, Bucureşti, 1994

 Referinţe în:

Scriitori ai Transilvaniei, Dicţionar critic ilustrat alcătuit de Irina Petraş, Editura „Eikon”, Cluj-Napoca, 2014,p.61.

Istoria Literaturii Scriitorilor Români Postdecembrişti 1989-2011, Mihai Marcu, Editura Socrate, Craiova 2013, p.333

.Personalităţi Feminine Contemporane Din Romania, Dicţionar biografic alcătuit de George Marcu, Editura Meronia, Bucureşti 2013, p.84.

Dicţionarul Scriitorilor Români De Azi,  de Boris Crăciun şi Daniela Crăciun Costin, Editura Porţile Orientului, Iaşi 2011, p.83.

Caiet Bibliografic Aniversar, Biblioteca Judeţeană „ Petre Dulfu” Maramureş, 2008. Biblioteca Judeţeană „I.S. Bădescu” Sălaj:

 Oameni de seamă al Sălajului, Vol. II, Zalău,2006, p. 332.

Dicţionarul General al Literaturii Române, Academia Română, Editura „Univers Enciclopedic”, 2005,p. 685.

Vacanţă în infern, Horia Gârbea, Editura „Muzeul Literaturii Române”, 2003,p. 106.

O istorie a literaturii pentru copii şi adolescenţi, Iuliu Raţiu,Editura „Biblioteca Bucureştilor” 2003, p. 283.

Scriitori din Maramureş, Ion, M.Mihai – analize şi interpretări, Editura „Limes”, Cluj-Napoca 2003, p. 87.

Autori Maramureşeni, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Maramureş– dicţionar biobibliografic, Editura „Umbria”, 2000, p. 95.

Diplome şi premii

 2016:Premiul pentru proză, Revista „Nord Literar”,

2014:Premiul pentru proză și publicistică,  acordat de Revista ” Acolada”, Satu Mare

2011: Diplomă de Excelenţă pentru intreaga activitate și propășirea valorilor județului Maramureș, Baia Mare

2011: Certificato de participation en el Festival Internacional Palabra en el Mundo,  ”Demosle una oportunidad a la paz”, Baia Mare

2011: Premiu special pentru promovarea culturii, Gala femeilor de succes ale anului     

          2010, Ediția a VII-a, 2011

2010: L’Accademia Internazionale Il Convivo conferisce a Florica Bud

          Premio speciale per la Tematica al Premio „Poesia, Prosa e Arti figurative”,

          nella sezione „Libro edito – Poesia” con l’opera Je perds le monopole de

          l’amour

2010: Premio speciale per la tematica, sez. Libro edito – Poesia con Je perds le

          monopole de l’amour. Motivazione

2010: Premio speciale, Academia Internationale „Il Convivio”, Italia, 2010,

                                  Je perds le monopole de l’amour

2010: Diplomă, Festivalul Poeţilor din Balcani, Brăila

2010: Premiul revistei Nord literar, pentru poezie

2010: Diplomă de Excelenţă pentru participarea la Simpozionul Interjudeţean 

          Multiculturalism în opera scriitorului Ioan Slavici

2008: Premiu – Concursul Cărţile anului 2007, Baia Mare, Mariatereza sunt eu

2007: Diplomă de Excelenţă pentru participarea la Zilele Culturii Maramureşene

          Baia Mare

2007: Diplomă aniversară, pentru merite în afirmarea creaţiei literare originale, în 

           promovarea dialogului intelectual în jurul valorilor culturale şi cultivarea în 

           mediul artistic, Baia Mare

2007: Diplomă – Oameni de seamă ai Sălajului, Zalău

2006: Diplomă de onoare cu titlul Contesa elegantă a cuvintelor, Baia Mare

2006: Premiul de Excelenţă al Primăriei Sectorului 2, pentru contribuţia la

          dezvoltarea patrimoniului cultural al literaturii române, Bucureşti

2006: Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, Bărbatul care mi-a  ucis sufletul într-o joi

2006: Premiu – Concursul Cărţile anului 2005,

                                Bărbatul care mi-a ucis suflet  într-o joi

2003: Certificat de recunoaştere a activităţii în domeniul Artă şi Cultură, Baia Mare

1998: Premiul revistei Art-Panorama, Bucureşti

1998: Premiu – Concursul Cărţile anului 1997, Baia Mare, Cui îi place şcoala?

1997: Diplomă pentru activitatea deosebită în promovarea valorilor culturale ale      

          Maramureşului prin operă proprie şi prin sprijinirea creaţiei autentice, Baia Mare

1993: Premiu – Concursul Cărţile anului 1992, Baia Mare, Iubire, sunt un obiect nezburător

1991: Premiu – Concursul de proză şi teatru Inspectoratul de Cultură, Baia Mare     

1990: Premiu – Concursul de literatură „Sorin Titel”, Ediţia a 4-a, Caransebeş

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT