duminică, septembrie 8, 2024
spot_imgspot_img
AcasăLife StyleFlash interviu cu ATOMA, despre Arta Murală, proiectul de la stația Piața...

Flash interviu cu ATOMA, despre Arta Murală, proiectul de la stația Piața Romană și planurile asociației VAR

ATOMA este vizual artist, muralist, graphic designer și lucrează din București. Este participantă la mai multe festivaluri şi workshop-uri de street art, expoziții personale și de grup. Este absolventă a departamentului de Pictură şi îşi perfecţionează studiile masterale în cadrul Departamentului de Artă Murală de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. ATOMA surprinde fragmente de realitate și crează imagini în care personajul  ilustrează o stare a societății contemporane locale / globale. Cercetarea artistică pe care o face se concentrează pe spațiul contemporan orientată fiind pe manipularea la nivel de masă prin intermediul mass-mediei și a rețelelor de socializare, demonstrând astfel că sunt varii resurse a unei politici și strategii culturale negative. ATOMA a acceptat să ne răspundă, pe scurt la câteva întrebări și consideră că în astfel de situații trebuie să vorbească mai mult imaginile.

C&B: De când activezi pe partea de artă murală și ce reprezintă, pentru tine, Spațiul Public?

ATOMA: În domeniul artei murale din spațiul public îmi desfășor activitatea din 2019, timp în care am realizat mai multe lucrări prin mai multe orașe din țara (Sibiu, Tg. Jiu, Galați, Satu Mare, Bacău).  Spaţiul Public înseamnă o responsabilitate pentru un anumit context, o conectare la toate funcţiile spaţiului, cunoaşterea comunităţii, a privitorului, aspiraţiile şi aşteptările sale, legislaţia şi politicile culturale specifice.  

C&B: Care este potențialul acestui proiect?

ATOMA: Acest proiect îl văd într-o continuă dezvoltare pe mai multe planuri și în mai multe țări.

C&B: Criza Pandemică a influențat și acest gen de activitate?

ATOMA: Pe perioada crizei au scăzut proiectele din acest domeniu, pot spune ca nu a fost ușor, dar am reușit sa mă concentrez mai mult pe lucrările realizate în atelier și să îmi definesc conceptele. Pentru mine pandemia a fost o perioadă a introspecției.

C&B: Ce le recomanzi celor care doresc să dezvolte proiecte similare?  

ATOMA: Celor care vor să dezvolte un festival de Street Art sau să realizeze un mural în orașul lor, le recomand să înceapă demersurile cu curaj și răbdare – e posibil să existe mai multe piedici legislative dar nu este imposibil. România are nevoie de dezvoltare pe acest plan, Sibiul a reușit în 6 ani, 105 picturi murale realizate de artiști naționali și internaționali. Pe cei care vor să picteze un perete în spațiul public îi provoc să aibă în vedere ca spațiul public aparține publicului și ca e nevoie de o anumită responsabilitatea în ceea ce privește discursul.

C&B: Cum ai ajus să realizezi proiectul de la stația de metrou Piața Romană?

ATOMA: Muralul realizat în stația de metrou Piața Romană a fost câștigător la CALL-ul de proiecte realizat de Asociația VAR cultural în parteneriat cu Metrorex. Mă bucur ca am expus o lucrare permanentă în stația de metrou Piața Romană. Colaborarea a fost una voluntară însă materialele au fost asigurate.  

C&B: Care au fost reacțiile călătorilor?

ATOMA: Lucrarea a fost acceptată și apreciată de foarte mulți călători – mă bucură acest lucru și îmi dă speranța că acest tip de artă va fi acceptat și dorit din ce în ce mai mult. Eu văd lucrarea ca pe o pauză de introspecție, un moment în care reflectezi la sine printr-o deconectare de la spațiul exterior.

C&B: Ai călătorit pe M4? Crezi că și acolo trebuia realizat ceva concertat și controlat?

ATOMA: Proiectul Asociației VAR se va extinde pe mai multe rute și stații de la Metroul Bucureștean.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).