vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăBusinessDorin-Claudiu Sterie, Country Manager Aforti Exchange: Experiența se dobândește asumându-ți riscuri!

Dorin-Claudiu Sterie, Country Manager Aforti Exchange: Experiența se dobândește asumându-ți riscuri!

Sunt Dorin-Claudiu Sterie, antreprenor, manager și business developer la nivel național și internațional. Sunt vizionar și inovativ, iar pentru mine dezvoltarea personală nu are limite, consider că a învăța și a cunoaște ar trebui să reprezinte un deziderat pentru toți cei din jur. Asta le transmit și celor cu care intru zilnic în contact, fie că sunt oameni care au deja experiență, fie că sunt la început de carieră.

În prezent sunt Country Manager pentru România în cadrul Aforti Exchange, parte a grupului financiar Aforti din Polonia. Fiind un om de acțiune, activitatea mea începe adesea la ora 7:00 și se încheie noaptea târziu, timpul nu este niciodată suficient atunci când ai idei pe bandă rulantă și planuri foarte bine puse la punct. Îmi face plăcere să implementez proiecte noi, să-mi pun amprenta pe lucruri și pe oameni, să contribui cu fiecare acțiune luată la îmbunătățirea vieții și a societății în ansamblu. Sunt bucuros când reîntâlnesc oameni care îmi mulțumesc pentru diversele colaborări avute sau când trec prin locuri în care revăd rezultatele muncii mele, fie că vorbim despre magazine de retail, telecom sau agenții de turism pe care cu pasiune le-am dezvoltat.  Am întotdeauna o vorbă pe care o spun celor cu care intru în contact și vor să afle cine sunt și ce îmi place să fac: „Mie îmi place să construiesc… De la o căsuță din bețe de chibrituri până la un oraș, o țară, o lume.”

Dezvolt de la zero afaceri de nivel mic sau mediu

Cariera mea a început în 2004, atunci când vânzătorul din mine m-a îndreptat către cel mai mare retailer din România, locul în care am început să-mi descopăr din ce în ce mai multe calități, dar și sa-mi dezvolt altele care m-au ajutat foarte mult în drumul meu profesional.

Mi-am continuat cariera profesională cu un drum lung și presărat de succes în cadrul celui mai mare operator telecom din România, un loc în care realmente am devenit un profesionist, compania investind extraordinar de mult în oameni.

Pasul către management și antreprenoriat l-am făcut în 2013, atunci când același antreprenor care deține cel mai mare lanț de retail din România și care mi-a devenit model, mi-a pus „în mână” un contract și un buget și mi-a spus: „Dezvoltă proiectul.” Atunci am învățat cel mai important lucru: experiența se dobândește în momentul în care pui mâna la treabă asumându-ți riscuri, având curaj să-ți spui și să-ți pui în practică ideile și asumându-ți în egală măsură și reușita, dar și eșecul.

Am continuat să dezvolt proiecte, fie startup-uri, fie proiecte existente dar care necesitau o reconstrucție zdravănă, astfel învățând și căpătând o experiență care azi îmi conferă abilitatea de a fi pregătit să preiau, sa coordonez și să dezvolt aproape orice tip de departament sau companie și mai mult de atât, să dezvolt de la zero afaceri de nivel mic sau mediu.

Pasiunea pentru business îmbinată cu apetitul foarte bine dezvoltat pentru tehnologie, m-au făcut să mă dedic în ultima perioadă unor proiecte care aduc inovația în prim plan, ultimul fiind fintech-ul Aforti Exchange, un produs nou și inovativ, ce oferă multe beneficii antreprenorilor români. Ce poate fi mai mulțumitor și mai provocator?

Mâine sunt sigur că voi contribui mai mult

Îmi amintesc de fiecare dată râzând despre viziunile mele din copilărie. De când am înțeles cum este lumea din jurul meu și până după terminarea liceului, mi-am dorit din tot sufletul să devin polițist. Îmi doream atât de mult să pot schimba lumea în bine, îmi plăceau atât de mult oamenii în slujba legii, asta poate și datorită faptului că tatăl meu a fost cadru militar, încât am și făcut primii pași în acea direcție. Apoi, probabil s-a făcut subit trecerea la adolescență și o schimbare dramatică de viziune și am ales alt parcurs. De atunci până acum și cu siguranță și de-acum înainte, viziunea mea in ce mă privește este extrem de clară: tot ce dezvolt la mine si tot ce fac în jurul meu, trebuie sa aibă un impact pozitiv asupra celorlalți. Azi, ajut oamenii să se dezvolte și prin ei, ajut antreprenorii să facă economii. Mâine sunt sigur că voi contribui infinit mai mult și la un nivel din ce în ce mai înalt la îmbunătățirea societății și nu numai, secretul constă în a fi profesionist și dedicat și în a-ți deschide porți și oportunități singur.

A fost acel moment în care prinzi aripi.

De-a lungul carierei mele profesionale, am trecut prin diverse experiențe, unele pozitive, altele mai puțin, cele din urma fiind și cele din care am învățat cel mai mult. Cred că din punct de vedere profesional, cea mai mare realizare a mea  și una dintre cele mai importante experiențe pozitive, a fost momentul în care proprietarul unei companii pentru care lucram, fix în ajunul Crăciunului, la finalul zilei, în cadrul ședinței de bord, după primul meu an de activitate în firmă, mi-a spus în prezența celorlalți membri: „Dorin, eu sunt foarte mulțumit, pe mine m-ai convins și sunt un om greu de convins. Nu cred că iți va fi greu să-i convingi și pe ceilalți.” A fost acel moment în care pur și simplu prinzi aripi. Iar asta se întâmpla acum mulți ani.

Aș pune la polul opus o experiență mai puțin plăcută, este vorba de prima mea tentativă de a accede într-o poziție de management în cadrul unei mari companii. A fost ca o străfulgerare care deși a durat două zile, a dispărut parcă în două luni. Mai exact, managerul de departament trebuia sa aleagă un team leader, a fost un concurs în urma căruia m-a anunțat că am câștigat și că în câteva zile voi prelua funcția. Două zile am fost aproape team leader, ca apoi să mă anunțe că s-a răzgândit ☺ Greu de digerat, dar această experiență mi-a arătat ceva foarte important: că pot. Și chiar am putut.

Satisfacția este mai mare decât suma

Dacă ar fi să ofer câteva sfaturi celor la început de carieră, i-aș îndemna fără dar și poate să facă tot ce am făcut eu și a fost bine, dar mai ales să pună în practică tot ce aș fi putut eu pune, dar din varii motive n-am făcut-o. Fiți profesioniști înainte de toate, nu există nimic mai frumos și mai mulțumitor decât să vezi lucrul bine făcut (de tine). Satisfacția este mai mare decât suma pe care o vedeți în cont la finalul unei luni. Spuneți întotdeauna ce gândiți, cu asumarea riscului că puteți să și greșiți, nimeni nu e perfect. Dar dacă nu vă exprimați ideile, niciodată nu veți ieși în față. Și oricât de bine v-ar fi într-un loc, nu încetați să vă doriți mai mult, întotdeauna se poate. Cunoașteți-vă limitele și învățați din fiecare greșeală. Învățați, învățați și iar învățați.

Lupta între rațional și sentimental face parte din natura umană și oricât ne-am dori, nu putem evita să ajungem în situații în care o decizie să fie foarte greu spre imposibil de luat, iar asta se întâmplă de obicei în plan personal sau și mai rău, într-un plan profesional combinat cu planul personal. Toți am auzit atâtea povești sau am trecut prin atâtea…

În cazul meu, consider că tocmai diversele situații prin care am trecut și care au dus la o lupta interioară între rațional sau sentimental, m-au făcut să dezvolt o frontieră foarte bine delimitată între cele două punți atunci când vine vorba de mediul, viața și relațiile profesionale. Dacă însă mă întorc în timp și-mi amintesc diverse situații în care au existat astfel de lupte, pot spune relaxat că aproape întotdeauna a învins raționalul, care mai devreme sau mai târziu mi-a arătat că, mai ales în business, nu prea e loc de sentimente, riscul cel mai mare fiind acela că la un moment dat, colegii, șefii sau partenerii vor specula și se vor folosi de corzile sensibile ale celor implicați.

Dacă piața se schimbă, haideți cu toții!

Este din ce în ce mai greu să definim societatea românească. Și nu pentru că am fi evoluat atât de mult încât să nu ne mai înțelegem, dar pentru că trecem prin niște schimbări de paradigmă influențați fiind mai ales de mediul politic și de accelerarea nepermis de mare a drumului spre incultură. Aș defini societatea din România ca fiind un amalgam de ideologii, pe de o parte formată din oameni extrem de înzestrați dar care nu pot crește aici și fie își prăpădesc talentul, fie pleacă și pe de altă parte, marea masă de superficiali influențabili care adesea dau tonul.

Cel mai bun lucru însă, care deși poate părea o utopie dată fiind realitatea economică și mai ales politică, este faptul că, România rămâne un mediu extrem de propice afacerilor. Așa cum îmi place să spun, „România chiar este țara tuturor posibilităților”. Indiferent ce măsuri demne de filme tragi-comice au adoptat și au implementat aleșii, în presă aproape zilnic am citit fie că business-ul „X” s-a dezvoltat, fie că a venit în România business-ul „Y”. Și asta se va întâmpla și de acum înainte.

În ce privește a face carieră în România, lucrurile nu stau foarte diferit. O spun din toate posturile: cea de angajat, cea de antreprenor și cea de angajator. Este adevărat că o bună parte a recrutorilor sau a hiring managerilor se plâng deja de câțiva ani de scăderea calității candidaților și pe de o parte au dreptate, însă eu am învățat să văd și să fac lucrurile diferit. Am învățat să aleg altfel candidații, am învățat să urmăresc alte calități ale oamenilor atunci când am căutat profesioniști, în concluzie, am recrutat altfel. Și am avut succes, fie că a fost vorba de recrutări clasice, fie că a fost vorba de recrutări B2B, neavând nevoie de bugete mari pentru a ocupa pozițiile vacante și nici de firme specializate în domeniu.

În concluzie, dacă piața se schimbă, daca trendul este diferit, atunci, haideți cu toții, candidați și angajatori deopotrivă sa vânăm joburi și să căutăm angajații altfel. Dacă urmărim să ne angajăm sau să recrutăm folosind tiparele clasice, folosind instrumentele clasice, avem toate șansele și să rămânem fără joburi sau să acceptăm joburi doar ca să avem din ce trăi, fie să lucrăm cu angajați de care nu vom fi niciodată mulțumiți. Nu putem să căutăm la nesfârșit ce nu găsim, sau să aplicăm la nesfârșit metode și tehnici care nu mai dau rezultate, doar pentru că „așa se face”. Haideți să învățăm că întotdeauna, dar absolut întotdeauna, primul pas spre a îmbunătăți lucrurile, dacă nu cumva chiar cheia, este la noi.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT