vineri, octombrie 4, 2024
spot_imgspot_img
AcasăSpecial GuestÎn ce domeniu să încep o afacere și cum să o finanțez?

În ce domeniu să încep o afacere și cum să o finanțez?

Salutare antreprenori! Mă bucur de fiecare dată să împărtășesc cu voi experiențe antreprenoriale pe bune. Săptămâna aceasta, la București, am avut ultima ediție de Elite Business Club București, pe tema expansiune de business prin atragerea de capital. Așadar, tema de astăzi începe cu o întrebare pe care am primit-o de la o participantă: “Bianca, tu care cunoști așa mulți antreprenori, în ce domeniu m-ai sfătui să încep o afacere și cum să o finanțez la început?”.

Aud foarte des această întrebare și personal aș schimba abordarea. Un business nu este ca o haină la modă pe care o cumperi pentru că ai un “moft”. Un business înseamnă, printre multe altele,  responsabilitate, asumare, sacrificiu, dezvoltare, inovație, oameni. Dacă și tu vrei să începi un business dar nu știi cum, recomand să te conectezi cu tine, într-o temă de casă, după modelul Dharma, extrem de abordat în coaching, care își are rădăcinile în religia indiană. În hinduism, să îți găsești dharma, înseamnă să îți găsești scopul vieții.

Sunt patru întrebări după Modelul Dharma, aduse într-o zonă mai pragmatică, care te vor ghida să găsești domeniul tău de business:

  1. Care sunt talentele mele, calitățile mele, punctele forte? Poate ești bun la matematică, IT, sau îți place să scrii, sau să vorbești în public, sau să reciți poezii, sau să fii la curent cu știrile economice.
  2. Ce IUBESC să fac? Cred că este foarte important să nu mergi într-un domeniu doar pentru că este cerut. Da, este adevărat că avocații sau medicii vor fi mereu solicitați, dar poate tu ești pasionat de public speaking și o faci cu atâta pasiune încât nu simți că muncești ci că te distrezi făcând ceea ce îți place și fiind plătit pentru asta! De curând, am întâlnit-o la Cluj, la Elite Mastermind Board, pe Paula Culda, avocat de profesie și trainer de Public Speaking de pasiune. Foarte curajoasă alegerea Paulei de a inova prin a preda Public Speaking în România! Nu pot să vă spun cum arată Paula, pe scenă, se vede și se simte că locul ei este acolo!
  3. De ce are nevoie lumea pentru a fi mai bună? Știu că pentru un pragmatic sună siropos, însă tradus înseamnă CARE sunt nevoile pieței? Da, este foarte important să corelezi pasiunea ta cu piața. Tot pe exemplul de mai sus, Paula Culda, a migrat de la avocatură la Public Speaking, dar asta și pentru că Public Speaking-ul este un domeniu din ce în ce mai accesat la nivel internațional și devine cerut și în România.
  4. Cum voi fi plătit pentru munca mea? Este bine să urmărești și acest indicator pentru că vei dori să fii plătit pentru munca ta. Și, iată cum ajungem la ultima întrebare din Modelul Dharma. Cum voi fi plătit pentru munca mea? Tot pe exemplul Paulei Culda, avocat de profesie și trainer de Public Speaking de pasiune, te vei întreba Cine vorbește în public? Hai să ne gândim împreună: antreprenorii trebuie să își prezinte afacerile în public? Da! Oamenii de vânzări trebuie să vorbească în public? Da! Customer Service, PR, Marketing, CEO, etc, sunt doar câteva exemple de cumpărători ai serviciilor de training în Public Speaking!

Ok, acum că ți-ai găsit domeniul de business și ai început o afacere, dacă îți amintești, întrebarea din începutul articolului se continua astfel: Cum mă finanțez la început de business? Noi ne-am gândit și la asta. La Elite Business Club București am abordat această temă și voi împărtăși cu tine, ce instrumente de finanțare s-au prezentat la această ediție. Iată câteva exemple de afaceri de succes care au obținut finanțare :

  • Daniela Apolozan, CEO DocProcess Un exemplu de dezvoltare națională și internațională cu infuzie de capital din partea fondului de private equity Morphosis Capital, finanţat prin Programul Operaţional Regional, cu cofinanţare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
  • Mihai Raneti, Founder și CEO Cyberswarm
    Mihai Raneti a atras prima finanțare de un milion de dolari de la Tim Draper, investitor în companii precum Baidu, Hotmail, Skype, Tesla, SpaceX, AngelList, SolarCity, Ring (company), Twitter, DocuSign, Coinbase, Robinhood (company), Ancestry.com, Twitch, Cruise Automation, Focus Media.
  • Bianca Tudor, fondator Elite Business Women Investment Fund, propune finanțare nerambursabilă până în 15.000 euro pentru startup-uri sub forma de burse de finanțare pe care le poți obține dacă devii Membru Afiliat în Elite Business Club, pe modelul Marketing prin Afiliere ca metodă de finanțare a acestui program, reinvestind 40% din taxa de membru pentru a acorda aceste burse de finanțare anual, detalii AICI

Sper să te ajute aceste informații și să fii curajos/curajoasă să mergi să stabilești conexiuni! Succes!

Bianca Tudor, antreprenor după Modelul Dharma și fondator al EBW Investment Fund

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT