luni, februarie 26, 2024
spot_img
AcasăLife StyleDeţinuţii se exprimă prin artă între 23-24 noiembrie

Deţinuţii se exprimă prin artă între 23-24 noiembrie

Festivalul de teatru pentru deţinuţi MultiArt se defăşoară sub numele ”Dana Cenușă — Descătușare prin Cultură” între 23-24 noiembrie. Anul acesta, s-au înscris 7 spectacole de teatru, din care au fost selectate să intre în etapa finală numai 5. Totuşi, au fost implicați iniţial 56 de deținuți din Bacău, București — Rahova, Codlea, Galați, Gherla, Tichilești și Timișoara.

„Este o manifestare unică la nivel european și colegii din alte sisteme penitenciare din Europa sau chiar din organizații de profil din domeniul educației pentru penitenciare apreciază în mod special această activitate, aflată deja la cea de-a VIII-a ediție. An de an pornim în procesul de pregătire a festivalului de la inițiativele unităților. Fiecare dintre colegii din unități care desfășoară activități în acest domeniu selectează grupuri de deținuți cu potențial în acest domeniu. Sunt cointeresați colaboratori, fie ei regizori, actori, scenografi, care ajută pentru o mai bună calitate a pieselor prezentate și, după repetiții și repetiții, actorii noștri deținuți ajung să reprezinte, să joace pentru prima dată piesa pe scena unui teatru din localitatea în care se află penitenciarul sau din proximitate, iar, ulterior, ajungem la etapa în care piesele înregistrate sunt selectate cu ajutorul specialiștilor din cadrul Teatrului Nottara și doar cei mai buni ajung să joace pe scena Teatrului Nottara”, a declarat, într-o conferință de presă, comisarul-șef Ioana Morar, director Direcția Reintegrare Socială de la Administrația Națională a Penitenciarelor.

Spectacolele prezentate publicului larg pe scena Teatrului Nottara sunt „Păcălici” în regia lui Racy Gyula Imre (Timișoara), „Selfie” regia Andreea Iacob (Gherla), „Sectorul S” regia Camelia Gherbăluță (Galați), „Zece negri mititei”, regia Gabriel Costea, și „Romulus cel Mare” regia Iulian Gliță (București — Rahova).

Festivalul va avea loc între 23-24 noiembrie, iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Festivalul MultiArt pentru deținuți, parte a Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, este organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Teatrul Nottara. Încă din 2009, au fost prezentate 53 de spectacole care au integrat 531 de deţinuţi doritori de a se exprima prin artă.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.