sâmbătă, iulie 20, 2024
spot_imgspot_img
AcasăBusinessDe ce e mai bine să suni decât să trimiţi un email

De ce e mai bine să suni decât să trimiţi un email

Uneori telefonul este o cale mai eficientă de comunicare decât emailul, alteori lucrurile stau exact invers. Dacă doi oameni îşi lasă o duzină de mesaje în căsuţa vocală, este cu siguranţă mai puţin eficient decât a trimite un singur email şi a citi răspunsul la el. Nu, nu este vorba despre cum te ajută să lucrezi mai repede comunicarea prin telefon. Este vorba despre faptul că telefonul te face mai bun. Spre deosebire de e-mail, la telefon tinzi să fii mai empatic, mai precis, mai sincer.

„Selectăm și procesăm informațiile auzite în 50 de milisecunde. Mare parte din informație nu este procesată la nivel cognitiv”, spune Seth Horowitz, specialist în neuroştiinţă auditivă. „Primele targeturi ale informației auditive le reprezintă substraturile emoționale. Atunci când ascultăm vocea cuiva, preluăm gradienți emoționali de la acea persoană”.

Cu toate acestea, suntem destul de reticenți în a pune mâna pe telefon pentru a efectua un apel. Nu vrem să deranjăm, ne gândim că poate nu vor sau nu au timp să vorbească. Și poate așa este! Dar niciodată nu vom afla acest lucru și nici nu vom fi siguri de el, dacă rămânem în zona de confort a e-mail-ului.

Un alt avantaj al conversațiilor telefonice îl reprezintă pauzele, din care vin informații importante, chiar dacă nu ne dăm seama. Iar în comunicarea scrisă, pauzele pur și simplu nu există.

Horowitz spunea că sunt studii care demonstrează că dacă te adresezi cu o serie de cuvinte, folosind un anumit ton, iar apoi iei o pauză mai lungă, anumite celule ale creierului încep să caute semnalul, fapt ce poate declanșa centrii emoționali, după un foarte scurt interval de timp. “Tăcerea este o parte importantă a comunicării, din pacate neglijată și lipsită de importanță pentru mulți oameni” adaugă acesta.

Obsesia legată de e-mailuri neagă un adevăr crucial despre ființele umane: acela că am evoluat ascultând, nu citind. “Auzul a evoluat precum un sistem de alarmă, pentru că suntem ființe diurne, nu vedem bine noaptea, dar auzul compensează acest lucru, fiind capabili să auzim chiar și când suntem adormiți. Un sunet, chiar fără o conexiune vizuală, este foarte important pentru noi. Am evoluat prin a asculta discuțiile altora”. Mai ales atunci când eram mici copii, aș adăuga.

De ce e mai bine sa suni decat sa trimit e-mail
Foto: shutterstock

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).