Daniela Bădăluță este antreprenor, Președinte Fondator RECREX, mamă, și soție. Cunoscuții o caracterizează drept o persoană extrem de determinată și focusată pe detalii. În meseria domniei sale, detaliile fac diferența, alături de soluțiile proactive și inovative în vederea apărării intereselor clienților. Este un foarte bun negociator. Urmărește și consideră că ambele părți implicate în relația de business merită să fie tratate corect și echilibrat. Atuul cel mai mare al companiei pe care o deține este grija și deschiderea către clienți și parteneri. Acest fapt i-a permis să încheie parteneriate lucrative cu nume reputabile din piața asigurărilor și gestionare de daune din Europa și SUA.
C&B: Faceți o descriere sau definiți activitatea dumneavoastră!
Daniela Bădăluță: „Ca antreprenor, am încercat și dezvoltat afaceri în mai multe domenii, dar aria ce m-a provocat și m-a inspirat cel mai mult este cea de gestionare de daune și antifrauda în asigurări, mai ales sistemul internațional Carte Verde, respectiv identificarea soluțiilor pentru piața internă și internațională. Cea mai mare realizare este atunci când clienții și comunitatea în care trăim beneficiază de cele mai bune servicii, fără interese ascunse și reușim să spargem tiparele sistemelor vechi și dăunătoare.
În cuvinte simple. pot spune că rolul nostru (al companiei Recrex) este cel de a reprezenta partenerii și clienții din UE pe teritoriul României și al Bulgariei pentru gestionarea de daune, în vederea colaborării cu clienții din aceste două țări, în scopul de a le oferi consultanță specializată în asigurări, dar și pentru a le apăra interesele.
Colaborarea cu Crawford SUA ne permite să creștem și mai mult nivelul calitativ al serviciilor, dat fiind faptul că aceștia sunt cea mai mare companie la nivel mondial de gestionare și evaluare a daunelor în asigurari. Altfel spus, activitatea noastră este complexă și se împarte în două mari categorii: gestionarea de daune și consultanță specializată în asigurari dedicată companiilor de asigurări.”
C&B: Când și cum a început aventura antreprenorială pentru dumneavoastră?
Daniela Bădăluță: „Acum mai bine de 15 ani am pornit pe drumul antreprenoriatului. Primul meu obiectiv a fost să adaug valoare domeniului în care lucrez, să fiu printre cei mai buni, să aduc un impact pozitiv în viața altor persoane și să mă dezvolt ca leader pe o scală globală – am intuit un potențial foarte mare. Bazele dezvoltării și strategiile au fost întotdeauna întărite prin perseverență și studiu, necesitatea de a cunoaște și bucuria de a proceda cel mai bine prin inovație și inițiativa.
Chiar dacă am activat în domenii distincte precum cel al construcțiilor, cel bancar sau investiții, iar acum (n.r. de 8 ani) în domeniul asigurărilor, cred că un bun leader este cel care se interesează de nevoile echipei și clienților. De asemenea, leader-ul adevărat nu impune bariere de sex sau vârstă și demonstrează seriozitate și implicare. Cred că cel mai mare avantaj este că am învățat foarte multe din domeniile de activitate în care am profesat.”
C&B: De ce are nevoie un leader internațional și cum se poate autoevalua?
Daniela Bădăluță: „Nu e ușor să te autoevaluezi, e mai bine să îi lași pe alții să o facă. Oricum, un leader își cunoaște calitățile și ce are de îmbunătățit – pentru că este analitic și strateg.
Se zice că atunci când înveți o limba străină, te adaptezi la o nouă cultură, iar când vorbești acea limbă ești parte din acea cultură. Una dintre aceste calități definitorii este de adaptare la noi culturi acceptând diferențe și bucurându-te de similarități. Prin urmare, mă simt binecuvântată că vorbesc cinci limbi și am putut să mă inspir din culturile respective.
Un leader care are talent și curaj să fie antreprenor, deține calităților precum: integritate, inspirație, inteligență emoțională, creativitate și inovație, încredere și, nu în cele din urmă, umanitate.
Din experiența ca leader internațional, pot spune că este mare nevoie de cunoașterea de sine – neprețuită în ascensiune ta și un ghid în a lua decizii strategice cu realism și încredere. În același timp, trebuie sa fii un fin cunoscător al tipologiei umane pentru a alege oamenii potriviți în echipă astfel încât să ai sprijinul lor.”
C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?
Daniela Bădăluță: „Am fost un copil cu mari aspirații și foarte curios. Visam să devin o mare femeie de afaceri. Mă simt norocoasă, pentru că am primit educație antreprenorială și leadership de la o vârsta fragedă. Foarte devreme, am realizat că asta este ceea ce îmi doresc să fac cu cariera profesională. Mai vroiam să cunosc mai multe limbi străine (n.r. vorbește 5 limbi), să călătoresc, chiar să vizitez întreaga lume. Nu în ultimul rând, mi-am dorit să fiu de folos întregii lumi și să las o moștenire valoroasă.”
C&B: Cum a influențat/influențează Criza Pandemică activitatea dumneavoastră?
Daniela Bădăluță: „Această criză a adus pentru noi toți schimbări, în viețile noastre, în munca noastră. Pe plan personal, a fost ca o oprire în loc din zbuciumul zilnic și ne-a forțat să vedem și în interior și în familie, așadar acesta criză a adus la lumină, mai mult ca oricând, importanța familiei.
În plan profesional această criză ne-a ajutat să facem schimbări benefice, să abordăm mai mult managementul colaborativ, managementul adaptativ și să punem mai multă concentrare pe eficientă. Practic, a dus la schimbarea ireversibilă a culturii organizaționale în fiecare companie, mică sau mare, publică sau privată. Arhitectura acestor schimbări depinde de abordare, iar entuziasmul la schimbare face mai ușoară tranziția, evitând sau minimizând stresul colectiv.”
C&B: Ce sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau indeciși?
Daniela Bădăluță: „Cariera este un drum lung, cu multe provocări, dar și cu multe satisfacții. Antreprenorii și liderii sunt cei ce au multă voință și curaj, cei ce vor să facă mai mult și nu au niciodată scop principal partea economică. Motivația vine din obiective, iar partea financiară este doar o consecință.
Îi îndemn pe cei ce vor să înceapă o afacere, în primul rând, să își lase visurile să se împlinească, să se autodepășească cu curaj și determinare. Dacă intervin și așa numitele insuccese, să meargă mai departe și să le vadă ca lecții și experiențe de neprețuit.
Când vorbim despre elementele cheie în construcția unui leader sau antreprenor de succes, putem enumera: educarea continuă, coordonarea unui grup implicând profesioniști, fermitatea de caracter și determinarea de a avea succes. În același timp, leaderul trebuie să transmită siguranță și putere în organizarea oamenilor și a afacerii, în promovarea unui model de afaceri compus dintr-un set de valori (profesionalism, spirit de inițiativă, încredere și inovație).”
C&B: Cum vedeți societatea, afacerile și carierele din România?
Daniela Bădăluță: „Pentru că iubesc și cred în ce fac, atunci când am decis să mă întorc în România, am ales să mă dezvolt într-o regiune care este în plină ascensiune. Am vrut să-mi aduc aportul la dezvoltarea acestei regiuni din Europa de Est.
Pe de alta parte, oportunitățile oferite de mediul de business actual sunt enorme, prin necesitatea acoperirii multor nevoi ale societății prin servicii mai bune, iar competitivitatea întotdeauna crește calitatea serviciului și întotdeauna este benefică.
Societatea și mediul de afaceri din România este într-o continuă schimbare, cu tendințe tot mai pregnante orientate către Vest. Totuși, să nu uităm că avem concepte autentice ce ne fac cinste și peste hotare prin inovație, calitatea înaltă a educației, dar și prin flexibilitate și adaptabilitate.”