luni, februarie 26, 2024
spot_img
AcasăBusinessCu Dana Stan, fondatoarea DDS Diagnostic, despre ambiție și succes românesc

Cu Dana Stan, fondatoarea DDS Diagnostic, despre ambiție și succes românesc

Dana Stan este fondatoarea DDS Diagnostic, o companie inovatoare care se ocupă cu realizarea și comercializare truselor de diagnostic medical pentru spitale și laboratoare.

C&B: Faceți o descriere sau definiți activitatea dumneavoastră!

Dana Stan: ”Activitatea firmei implică cercetare-dezvoltare fundamentală dar mai ales aplicată pentru că dorim obținerea și punerea pe piață a noi truse de diagnostic medical. În cadrul firmei, încă de la înființare există departamentul de C-D format din cercetători cu experiență. De asemenea, tot timpul am avut în echipă și colegi tineri care și-au realizat teze de licență, master sau doctorat și au contribuit la îndeplinirea obiectivelor asumate prin proiectele noastre de cercetare. De peste 12 ani suntem preocupați de bio-nano tehnologii cu ajutorul cărora să dezvoltăm bio sau imuno-senzori, bazați pe principii noi de detecție. Prototipurile și studiile preclinice realizate în parteneriat cu INCD pentru Microtehnologie (IMT București), Universitatea Politehnica București, UMF Carol Davila București și Universitatea din București, demonstrează că pacienții care vor utiliza acești senzori vor primi rezultate rapide și precise, costurile analizelor fiind accesibile. Recunoașterea rezultatelor cercetării la nivel național și internațional s-a făcut prin brevete de invenție și articole științifice în reviste ISI. Acum ne dorim ca în cel mai scurt timp să reușim să achiziționăm echipamente performante cu care să producem în serie acești senzori.

În anul 2002 DDS și-a început activitatea cu o trusă de diagnostic obținută în urma activității de C-D exclusiv din fonduri proprii. În prezent, sunt peste 16 tipuri de truse care se comercializează, avizate de Ministerul Sănătății din România, care respectă normele europene de punere pe piață (au marcaj CE). Deoarece cu ajutorul acestor truse medicale se stabilește diagnosticul pacienților, calitatea este un obiectiv extrem de important pentru noi. Astfel, de peste 15 ani avem implementat și menținem sistemul de management calitate ISO 9001 și 13485. Consecința, peste 300 de spitale și laboratoare de stat și private, din toată țara, utilizează trusele noastre.”

C&B: Cum sună povestea carierei sau afacerii dumneavoastră?

Dana Stan: „Lucram într-un laborator de analize medicale al unui mare spital din București, cu cazuistică foarte diversă, de la urgențe la bolnavi cronici. Eram implicată în studii clinice realizate de Clinica de Cardiologie și doctorand la Facultatea de Chimie din București având ca temă dezvoltare de noi medicamente pentru unele afecțiuni cardiovasculare.

Am realizat importanța unui diagnostic rapid și corect la care să poată avea acces cât mai multe persoane, inclusiv cu resurse financiare limitate sau care locuiesc în zone izolate. Vedeam necesitatea unui test de diagnostic ușor de folosit și de nespecialiști, cu echipamente suplimentare minime și cu rezultate foarte bune. Având drept mentori profesori de la Universitate și colegi excepționali, am realizat că și noi, în România, putem să dezvoltăm tehnologii de ultimă generație în beneficiul sănătății oamenilor.”

C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Dana Stan: „Copilăria și adolescența mea au fost în perioada comunistă. Sinceră să fiu, nu mi-aș fi imaginat niciodată să realizez așa ceva. Să am o echipă în sistem privat cu care să realizez produse medicale utilizate în multe spitale și laboratoare. mai ales că acesta este un domeniu extrem de reglementat (cum este și normal)? Să realizez parteneriate pentru activitate de C-D cu instituții de top din România și din Europa, iar rezultatele muncii noastre să fie recunoscute pe plan național și internațional? Desigur că era greu de conceput! Acum, sper ca viziunea mea, prin care România poate deveni un producător de top în Europa și în lume pe aceasta nisa a bio/imuno-senzorilor medicali, să devină realitate în cât mai scurt timp.”

C&B: Vă rugăm să ne povestiți o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea dumneavoastră!

Dana Stan: „Experiența pozitivă și surprinzătoare pentru mine a fost susținerea specialiștilor de la Ministerul Sănătății pentru avizarea primei noastre truse. Își doreau și dânșii să apară pe piață un produs românesc bun, bine testat și documentat. Le mulțumesc și acum pentru exigență și sprijin.

Pentru experiența negativă m-aș referi la neîncrederea multor specialiști din laboratoarele medicale, în anul nostru de început – 2002, că suntem (noi ca români) capabili să obținem un produs bun, cu cel puțin aceleași performanțe ca al celui din import. Acum, în 2019, situația este schimbată radical, din fericire.”

C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau  indeciși?

Dana Stan: „Pentru cei aflați la început: să creadă din tot sufletul în ideea lor și în intuiția lor. E greu, dar vor reuși! Pentru cei indeciși: să nu aleagă acest drum. Este tip maraton, necesită multă determinare și anduranță. Dacă există semne de ezitare de la început nu cred că au vreo șansă… Este o părere personală.”

C&B: Vă rugăm să oferiți o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!

Dana Stan: „Societatea din România… da, încep să se reașeze valorile… dar încet și greu. Mediul de afaceri nu este cel mai prietenos dar cred că a evoluat extrem de spectaculos în ultimii 15 ani. Zic 15 ani, pentru că acum 20 de ani, din punctul meu de vedere, nu exista așa ceva. E mai bine dar e foarte mult loc de și mai bine… Carierele? Cred că acum în România sunt multe oportunități. Poate prea multe și tinerii noștri sunt copleșiți și bulversati, nu prea știu ce să aleagă. zboară din firmă în firmă…din oportunitate în oportunitate… Pe scurt, oportunități și haos.”

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.