vineri, iunie 14, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCum a transformat un licean arta populară într-o afacere modernă

Cum a transformat un licean arta populară într-o afacere modernă

Pasiunea pentru arta populară autentică l-a determinat pe un tânăr din Bârlad să-și  câștige singur banii de buzunar, dar și să devină un concurent  redutabil pentru bătrânele care încă mai păstrează obiceiul țesutului.

Andrei  Vladimir, un tânăr de  18 ani coase și țese încă de la vârstă de 12 ani.  Bunica sa este cea care i-a insuflat această  pasiune devenită astăzi o afacere profitabilă. Avea doar 4 ani când bătrâna l-a rugat să o ajute să ridice iţele. În prezent, Andrei primește comenzi de la diferite persoane care au nevoie de plăpumi cusute sau prosoape artizanale, asta după ce timp de mulți ani tânărul a mers în piață să vândă şosete şi fesuri împletite de el.Acasa și-a deschis un mic atelier unde își începe  ziua de muncă la ora 6 dimineață și o încheie la ora 3 dimineața.  Foloseşte în special materiale naturale: in, lână, cânepă, bumbac, dar face şi ţoale din cordele, ori preşuri din melană. Micul său atelier este compus din  două războaie de ţesut, dintre care unul vechi de aproape 200 de ani, celălalt renovat aproape în întregime, o maşină de tors, o vârtelniţă, un fus şi o furcă, toate moştenite ori culese de pe la bătrâni. Cel mai mult adoră să facă prosoape țărănești.

Chiar dacă afacerea lui Andrei este foarte greu de întreținut din cauza lipsei de material, dar și din prețurile accesibile de vânzare, el face totul mai mult din plăcere. Pe viitor, tânărul vrea să urmeze o facultate de design.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).