Cristina Chiriac este presedintele Federației Patronatelor Femeilor Antreprenor, fondatorul brandului Flori de ie, ambasador al antreprenoriatului feminin, TEDx Speaker, tradițional Art Promoter și realizator tv. A crescut în ambiția ideii, inoculată de părinții săi, că acele calități pe care le irosește fără rost duc negreșit la un destin ratat. Și-a clădit educația pentru a se putea ridica măcar la nivelul propriilor așteptări despre care spune că sunt uriașe. De la tatăl său a învățat că nu poate obține mai mult decât munca sa și propriile investiții. Se consideră fiica acestui pământ şi face ceea ce a învăţat: își crește băieţii în respect pentru muncă şi respect pentru oamenii care muncesc. Stă aproape de cei cu care rezonează şi se străduiește să le arate o altă faţă a României celor ce şi-au pierdut speranţa.
„Pasiune e cuvântul care mă însoţeşte în activitatea mea, căci am ales să mă detaşez treptat de cei pe care-i deranjează idealurile mele. Promovez valoarea. Într-o societate secătuită de valori eu mă încăpățânez să descopăr valori. Mă străduiesc, mai ales la Asociaţia Antreprenorilor din România şi la Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin să sprijin efortul, adesea eroic, al celor care nu se dau bătuţi. Spun lucrurilor pe nume şi nu întotdeauna acest lucru este privit, aplaudat, însă nu renunţ, sunt o optimistă incurabilă și cred cu toată puterea că antreprenoriatul este singura soluție pentru temelia economică a României.
Frumosul s-a născut din puritatea spiritului
Privită din exterior cariera mea poate părea cu suişuri şi coborâşuri pentru că a fost o perioadă în care am dat prioritate administrației publice crezând cu tărie că lucrurile se pot schimba. Am un c.v. lung. Sunt absolvent de știinte economice și știinte juridice, câteva masterate, un doctorat în economie, mediator, arbitru internațional în mediere și sunt membru în toate organismele profesionale din domeniul economic. După 8 ani de administrație publică, am încheiat acest capitol cu o carte – singura carte elocventă din România în materie de privatizări (Marea Privatizare, Editura Paideea) și m-am reîntors în antreprenoriat.
Am pus pe primul plan educația întotdeauna și acest lucru m-a ajutat enorm să înțeleg că trebuie să parcurg toate etapele. Am învățat, muncit și evoluat constant și am acceptat diferite provocări ale vieții tocmai pentru că eu cred în progres și mai cred că viitorul se construiește cu oameni și fapte.
Astăzi, mă strigă oamenii pe stradă: doamna cu ie J și dacă la început mă fâstâceam, acum sunt tare mândră. Flori de ie este cel mai recent proiect antreprenorial, proiect în care mă regăsesc și care îmi dă puterea să sper că într-o bună zi va exista o Românie Antreprenorială.
Când creşti ca mine, printe altiţe şi marame de borangic nu se poate să nu recunoşti la un moment dat că frumosul s-a născut din puritatea spiritului şi din simţul estetic al ţăranilor. Aşa s-a născut Flori de ie. Acum cred că dacă mi-ar analiza spirala ADN, ar găsi şi acolo cusături, semne şi culori. Povestea afacerii mele este onestitatea de a aprecia bogăţia unică a românilor – costumul popular. Dacă sari-ul este o marcă a Indiei sau rochia cu crinolină una a Spaniei, de ce nu ne place să vedem în ie şi fotă, poale, cojoc, pieptar, mărci ale noastre demne de mândrie? Când faci cu plăcere ceea ce ştii tu mai bine,când eşti cinstit cu tine însuţi şi cu cei din jur, povestea afacerii mele poate fi oricând povestea antreprenorială curajoasă a tuturor celor ce îndrăznesc azi să fie propriul lor stăpân.
Sunt cel mai aspru judecător
Copilăria şi adolescenţa petrecute pe tărâm muscelean au fost impregnate de spiritul acestor locuri, care au dăruit României simboluri cunoscute de lumea întreagă. Am visat şi eu să arăt altora că sunt capabilă de lucruri extraordinare până când am înţeles că nu trebuie să mă conving decât pe mine însămi, fiindcă eu îmi sunt cel mai aspru judecător.
Întâlnirile prilejuite de tot ceea ce înseamnă Floride ie sunt un şir de experienţe pozitive. Bineînțeles că viața mi-a oferit și partea cealaltă a poveștii și m-am lovit de invidia şi răutatea gratuită ale unora însă am zâmbit în sinea mea și am mers mai departe. Oameni mici întâlnim la tot pasul, depinde doar de noi dacă vrem să îi facem oameni mari sau nu. Eu, am ales să îi ignor.
Să produci ceea ce îţi doreşti să consumi!
Celor ce au decis să înceapă o activitate antreprenorială le-aş spune să aleagă cu grijă domeniul, să facă ceea ce le place şi la care se pricep cel mai bine, să rişte cu înţelepciune, să analizeze foarte bine piaţa şi să nu se teamă să inoveze. Cred că gustul publicului poate fi reeducat cu tact şi constanţă înspre produse de calitate şi asta cade tot în sarcina antreprenorilor. Să produci ceea ce îţi doreşti să consumi ca pentru tine şi familia ta, cu respect pentru consumatori şi angajaţi, cred că acestea sunt căile pe care ar trebui să se dezvolte societatea antreprenorială românească, umăr la umăr cu piaţa.
Voinţa și gândul bun înving împreună
Efortul meu de a conserva costumele vechi şi de a le da o nouă viaţă, convertindu-le în elemente cheie pentru ţinute contemporane este unul deopotrivă dificil şi frumos, educativ şi emoţional. Vreau să redau demnitatea costumului popular românesc în cele două forme ale sale – tradiţional şi reinvestit cu noi valenţe moderne. Cred că raţionalul meu este învingător tocmai pentru că acţionează îmbrăcat de sentiment, voinţa vine la pachet cu gândul bun şi înving împreună.
Despre societatea, afacerile și carierele din România
Societatea, afacerile și carierele din România sunt o secvenţă din lupta căutătorilor de aur, în efortul lor epuizant şi minuţios dea cerne nisipul aurifer adus de o apă curgătoare, doar că li se schimbă mereu sita şi nu apucă să se adapteze.”