Cristiana Oprea este pilot de raliu, jurnalist auto și fondatoarea platformei Femei în Motorsport, un proiect unic prin care promovează femeile din automobilismul și motociclismul românesc. În 2015 a trecut de la arhitectură la motorsport, cu certitudinea că la volan va putea schimba lumea în bine, iar în 2022 a devenit prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri.
Între competiții, Cristiana scrie despre mașini cu poveste pe blogul ei, cristianaoprea.ro. Mai presus de trofee, Cristiana consideră sportul un catalizator pentru schimbare și își dorește ca demersul ei să inspire oamenii să aibă curaj să își urmeze visul, confruntând stereotipurile de gen din societate.
C&B: Fă o descriere a activității tale!
Cristinana Oprea: Sunt norocoasă să pot spune că mi-am transformat pasiunea pentru mașini în carieră, deși nu visam când eram mică să devin pilot și nici nu credeam că sportul de performanță e o opțiune fezabilă de carieră. Ca să fii pilot trebuie să fii un foarte bun antreprenor, pentru că motorsportul este un sport foarte scump și participarea mea la competiții se bazează 100% pe sponsori.
În primul rând este prioritară pregătirea pentru competiții, care presupune un program complex: antrenament fizic pentru a face față solicitărilor din mașina de raliu, pregătire mentală cu un psiholog, antrenamente pe simulator, studiu pe video și nu în ultimul rând antrenamentul la volanul mașinii de raliu, care este la fel de scump ca un raliu în sine.
Apoi, când nu sunt la raliuri muncesc ca jurnalist auto și creator de conținut, în diverse proiecte sau campanii punctuale pe social media care îmbină povestea mea unică din motorsport cu cea a unor branduri pe care le admir și le folosesc.
Lucrez non-stop la birou pentru planificarea curselor, inclusiv partea logistică, sau pentru abordarea unor noi potențiali sponsori – nu am impresar, deși mi-aș fi dorit.
În paralel gestionez și platforma Femei în Motorsport, construită sub umbrela ONG-ului meu, un proiect menit să promoveze femeile din automobilismul și motociclismul din România, să demonstreze diversitatea în ciuda stereotipurilor și să inspire următoarea generație de sportive.
C&B: Cum sună povestea evoluției tale?
Cristiana Oprea: Am o poveste atipică pentru că am absolvit două facultăți, Arhitectură și Urbanism la Universitatea “Ion Mincu” din București. Am intrat în motorsport ca PR și la scurt timp am ajuns într-o mașină de raliu, întâi în rol de copilot, apoi la volan. Totul a început ca hobby și ca o provocare personală, dar mi-am construit o carieră și am fost câțiva ani singura femeie pilot din Campionatul Național de Raliuri. Pas cu pas am crescut nivelul, am acumulat experiență și am progresat firesc spre competițiile europene, devenind o deschizătoare de drumuri pentru femeile din motorsportul românesc:
– În 2018, am fost pilotul primului echipaj feminin românesc care a concurat la un raliu în afara țării în ultimii 50 de ani, la Rally Sliven în Bulgaria.
– În 2019 am obținut primul podium din carieră, când am terminat Raliul Argeșului pe locul 2 în clasamentul general Cupa Dacia, fiind prima femeie pilot care urcă pe podiumul general al competiției în toate cele 13 ediții.
– Tot în 2019, am devenit prima româncă pilot care a concurat în Campionatul European de Raliuri, la o etapă din afara țării, la Rally di Roma Capitale – raliu terminat pe podiumul ERC Ladies Trophy.
– În 2022 am devenit prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri FIA WRC, după o participare plină de provocări la Raliul Croației.
- În 2022 și 2023, am participat în singurul campionat 100% electric din lume, Opel Electric Rally Cup, promovând sustenabilitatea și inovația prin motorsport.
Iar acum fac tot ce pot ca să strâng susținerea necesară pentru a putea participa un sezon complet în Campionatul European de Raliuri FIA ERC, unde am tot avut participări punctuale începând cu 2022.
C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?
Cristiana Oprea: Când eram adolescentă visam la o viață boemă ca arhitect, cu design frumos și călătorii. Încă sunt pasionată de design și asta m-a ajutat și în ce fac acum. De exemplu, eu îmi fac singură grafica, blogul meu cristianaoprea.ro și site-ul femeiinmotorsport.ro sunt făcute tot de mine. Partea de călătorii este și ea bifată, pentru că motorsportul m-a purtat în cele mai frumoase și neașteptate locuri din lume – pe lângă România, am concurat în 11 țări!
Uitându-mă în urmă, știu sigur că tot ce am făcut m-a pregătit pentru ce trăiesc acum și că fiecare experiență m-a ajutat să devin omul care sunt acum – ambițioasă, curajoasă și visătoare.
C&B: Cum ți-a venit ideea să lansezi Femei în Motorsport?
Cristiana Oprea: Ideea a apărut în 2018, când eu și copiloata mea de atunci, Diana Hațegan, am participat la Rally Sliven în Bulgaria și am aflat că suntem primul echipaj feminin românesc care a concurat în afara țării în ultimii 50 de ani. Am încercat să aflu mai multe despre româncele care au concurat înaintea noastră și mi-a fost foarte greu să găsesc informații, așa că m-am inspirat de exemplele oferite de FIA – Federația Internațională de Automobilism Sportiv și am construit eu o bază de date publică, gratuită, care să conțină când mai multe informații despre femeile din motorsportul românesc, fie ele active sau retrase din activitate.
C&B: Care sunt principiile de viață și activitate pe care le folosești?
Cristiana Oprea: Motto-ul meu este #DriveYourCourage și cred cu tărie că fiecare dintre noi avem curajul ca valoare intrinsecă, însă pentru a-l folosi trebuie să știm unde vrem să ajungem, ce ne dorim de la viață ca să conducem curajul spre obiectivul sau visul nostru.
Sunt o persoană organizată și perseverentă, nu am răbdare și întotdeauna caut soluții, sunt curioasă și creativă atunci când îmi propun să fac ceva și nu mă renunț niciodată, oricâte provocări ar fi. Sportul m-a învățat să prețuiesc greșelile și să nu îmi fie rușine, pentru că ele sunt cele mai valoroase lecții.

C&B: Crizele pandemice, economice au influențat activitatea ta?
Cristiana Oprea: Sigur că da, nu cred că există vreun domeniu care să nu fi fost afectat. Din păcate, sportul este strâns legat de contextul economic, pentru că nu există sport de performanță fără investiții solide și consecvente. Crizele au determinat tăierea bugetelor de marketing și de CSR, afectând astfel direct sportivii și competițiile.
În același timp sportul oferă speranță, repere morale și exemple de reziliență. Este un domeniu cu foarte mult potențial în care companiile ar trebui să investească fără ezitare, pentru că așa se construiesc proiecte cu rezultate consecvente, care își amplifică valoarea în timp. Din păcate, sportul românesc este încă sub-dezvoltat și neglijat, iar sportul feminin încă nu este apreciat la potențialul maxim, așa cum este deja în alte țări din Europa.
C&B: Ne poți povesti situații amuzante din activitatea ta?
Cristiana Oprea: Cred că situațiile cele mai amuzante sunt momentele neașteptate de la raliuri, peste care eu și copiloata mea trecem întotdeauna folosind ingredientul secret: auto-ironia. De exemplu când am făcut o pană și nu reușeam să desfacem prezoanele, sau tot felul de situații la limită din care am scăpat fără să lovim mașina. Într-un sport cu multă presiune, umorul și munca în echipă sunt esențiale pentru a progresa.
C&B: Aveți un față un potențial client/partener sau angajator. Care este fraza cu care îl convingi?
Cristiana Oprea: Sportul este cel mai bun catalizator pentru schimbare, iar asocierea cu o poveste unică în sportul românesc este o șansă rară de a ieși în evidență cu un proiect autentic, care reflectă valorile companiei și amplifică mesajul către audiențe noi. Pionieratul și performanța construiesc povești memorabile, pe care oamenii, deopotrivă clienți și angajați, le folosesc pentru a se inspira și pentru a depăși în propriile provocări cotidiene.
C&B: Ce sfaturi ai pentru cei aflați la început sau indeciși?
Cristiana Oprea: Primul pas este cel mai ușor, pentru că te poți întoarce oricând de unde ai plecat dacă simți că ceva nu e pentru tine.
Contează pregătirea, însă niciodată nu va fi momentul perfect, pentru că suntem într-un proces continuu de schimbare, de îmbunătățire și de auto-cunoaștere. În plus, nimeni nu face totul perfect de la început și greșelile sunt firești, frica de nou și frica de “ce spun ceilalți” sunt în controlul nostru.

Cristiana Oprea este exemplul perfect al curajului, perseverenței și pasiunii transformate în performanță. Prin munca ei în motorsport, jurnalism auto și promovarea femeilor din domeniu, reușește să inspire o nouă generație să își urmeze visurile, indiferent de provocări.