miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăSpecial GuestCe au în comun Uber, Airbnb, eMag și Elite Business Women?

Ce au în comun Uber, Airbnb, eMag și Elite Business Women?

Ultimele două săptămâni m-au adus foarte aproape de antreprenori în întâlniri 1to1, pentru a prezenta un proiect nou marca EBW, un proiect de economie colaborativă. Ce au în comun Uber, Airbnb, Emag și Elite Business Women? Vă provoc într-un articol pe tema economiei colaborative, însă mai întâi să vedem – Ce spun antreprenorii din România-

  • Este greu să fii antreprenor
  • Nu avem educație antreprenorială, oamenii vor calitate dar caută mereu ieftin și promoții
  • Nu există solidaritate și trebuie să fii mereu atent la cine te copiază
  • Nu există implicare din partea Guvernului pentru a ne ajuta
  • Petrecem prea mult timp muncind și nu putem să avem echilibru viată personală și viața profesională

Să fie chiar așa? Știți deja că încurajez antreprenoriatul de mult timp. Știți că am pornit de la ZERO, cu ultimul salariu din multinațională un business social, Elite Business Women, care acum este în 5 orașe din România, 4 țări din Europa. Așadar cred DA că se poate reuși în antreprenoriat și cheia reușitei stă în conceptul de economie colaborativă care pune accent pe munca de echipă, pe spiritul comunității, pe implicare.

Cum s-ar schimba societatea românească dacă am integra mai mult acest concept, nu doar în antreprenoriat? Că tot sunt alegerile și oamenii sunt nemulțumiți de clasa politică? Vin cu un exemplu civic, simplu. Înainte de vot am fost afară la alergat: pe alee un coș de gunoi gol avea pungi de McDonald’s aruncate pe jos. M-am aplecat și am strâns gunoiul. Nu pentru aplauze am făcut acest gest ci pentru că nu este doar despre ei ci și despre a NU fi în mentalitatea „lasă că nu e treaba mea„. Este treaba mea pentru că  #șieu sunt România.

Aleg să fiu observator, atunci contribui la tot ce se întâmplă. Cu implicare, pas cu pas construim o clasă politică care să ne reprezinte, o societate cu o mentalitate sănătoasă care se reunește în jurul unor scopuri comune pentru binele nostru, nu doar al meu.

Revenid la economie de tip colaborativ. Ce înseamnă conceptul de economie colaborativă?

Eu aș spune pe scurt, o afacere care te ajută să faci afaceri, împărţind cu alţii bunurile tale.  

Azi când vorbim de sharing economy ne gândim în special la Uber, Airbnb, Bla Bla Car, sau chiar marketplace-uri cum ar fi eBay, ori brandul românesc eMAG. Adică platforme online unde oamenii pot face bani împărţind, împrumutând sau vânzând, bunuri şi servicii. Cu alte cuvinte, afaceri care te ajută să faci afaceri.

Sharing economy este una dintre tendințele de afaceri cu cea mai rapidă creștere în istorie, cu investitori plasând mai mult de 23 de miliarde de USD în finanțarea capitalului de risc, pentru startup-uri care operează cu un model de business bazat pe economie de tip colaborativ.

Ca să întelegem mărimea acestor afaceri și potențialul afacerilor cu un model de business de tipul sharing economy, Airbnb ($31.000.000) și Uber ($72.000.000.000) au un capital combinat de piață de $103.000.000.000, care le-ar clasifica pe locul 38 în topul celor mai bogate țări din lume.

4 Beneficii ale economiei de tip colaborativ:

  1. Sporirea accesibilității la oportunitățile de angajare independentă
  2. Promovează conceptul de #comunitate și muncă de echipă
  3. Mai multe oportunități de afaceri
  4. Acces mai ușor la finanțare

Cu un model de economie colaborativă Asociația Elite Business Women Investment Fund reinvestește 40% din valoarea taxei de membru pentru a oferi burse de finanțare start up-urilor fondate de femei. Intregul proiect cu detalii și înscriere AICI – https://ebw.business/investment-fund/

Așadar te invit să punem în aplicare această oportunitate fantastică de a crea împreună o economie de tip colaborativ în România!

Bianca Tudor, astăzi antreprenor militant pentru economie colaborativă

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT