Preţurile de vânzare ale apartamentelor din Bucureşti nu se vor modifica în următoarele luni, nici în sus, nici în jos, nivelul actual fiind o reflectare corectă a realităţii, este de părere Alexandru Pricop, managing partner al Coldwell Banker.
”Un preţ mediu corect nu ar trebui să depăşească 1.000 euro pe metru pătrat”, a mai spus el.
În prezent, piaţa imobiliară este în stand-by, cumpărătorii şi vânzătorii aşteptând clarificarea efectelor legii dării în plată, decizia băncilor cu privire la nivelul avansului pentru credite şi reluarea programului Prima Casă. Chiar şi aşa, există dezvoltatorii care vând off plan, în momentul în care au autorizaţia de construcţie pentru locuinţe.
"Sunt dezvoltatori care vând off plan, direct de pe hârtie, după ce au obţinut autorizaţia de construire. Sunt investitori care cumpără pentru a închiria apoi şi obţin randamente de 5-6%, mai bune decât dobânda la un depozit bancar", spune Pricop.
Practic, există cumpărători pentru toate categoriile de locuinţe, şi în blocuri vechi, şi în cele noi. La blocurile vechi, vânzătorii sunt de multe ori familiile care au un apartament de 3-4 camere şi îl vând pentru a cumpăra două mai mici, fie cei care vor un upgrade şi se mută la casă sau într-un bloc nou. În schimb, blocurile noi sunt preferate de familiile tinere, cu venituri de peste 1.500 euro, angajaţi de obicei în corporaţii şi care aleg locuinţa fie aproape de locul de muncă, fie lângă metrou.
"Sunt mulţi care au cumpărat în sud, pe fondul preţurilor mai mici, dar profită de metroul spre Pipera. De obicei oamenii se mută în aceleaşi zone în care au stat şi înainte, fiind vorba şi de obişnuinţă, dar şi de preţuri, cu diferenţe între cartiere", spune Pricop,
În prezent, piaţa imobiliară nouă are o valoare de 500 milioane euro în Bucureşti şi un miliard de euro în România.
Sursa: Mediafax
Sursa foto: Pixabay