sâmbătă, iulie 13, 2024
spot_imgspot_img
AcasăRomani in LumeChef Alex Crăciun, românul devenit celebru la Londra: "Când am plecat...

Chef Alex Crăciun, românul devenit celebru la Londra: „Când am plecat din ţara am spus că o fac pentru un an”

Are doar 30 de ani şi deja lumea la picioare. Este tânărul din mâinile căruia ies adevărate opere de artă culinară, deşi are pregătire în domeniul ingineriei mecanice. Din 7 martie, va conduce unul dintre cele mai titrate restaurante cu specific japonez din Londra. Şi este român. Încă un român care a părăsit dezamăgit ţara şi a făcut performanţă în străinătate. Succesul lui Alex Crăciun a făcut înconjurul lumii odată cu numirea sa la conducerea restaurantului de elită Sosharu, deţinut de cunoscutul şi apreciatul chef britanic, Jason Atherton.

alex la petrecere

Povestea românului care şi-a lăsat ţara natală în urmă este trasă la indigo cu a altor conaţionali fără perspective. Plecat de zece ani din România, din Braşov, Chef Crăciun a învăţat bucătăria britanică la Newcastle, în nordul Angliei, însă pentru a putea conduce cel mai nou restaurant a lui Atherton, românul a stat un an în Japonia unde a urmat cursurile Școlii Culinare din Kyoto. El a lucrat la „Kikunoi”, în Kyoto, sub îndrumarea lui Chef Yoshihiro Murata, dar și la RyuGin, sub îndrumarea lui Seiji Yamamoto.

alex

Lucrează cu cei mai buni …

La bază inginer mecanic, Alex Crăciun a desluşit tainele bucătăriei internaţionale pas cu pas. Mai cochetase prin Braşov cu această meserie, însă nimic serios. Dacă Jason Atherton face parte din elita „haute cuisine” internațională de mai bine de 15 ani, inginerul mecanic Crăciun a început de jos, ajutând în bucătăria unor localuri din România de unde a furat meserie. Ajuns la la Newcastle (la aproximativ 480 de kilometri nord de Londra), Crăciun s-a angajat la un pub local. “ La început a fost îngrozitor. A fost destul de greu, nu vorbeam nici limba și înțelegeam destul de puțin din ce mi se spunea. Dar am făcut tot ce am putut și, în pofida greutăților, m-au promovat. După cinci luni, eram responsabil de întreaga bucătărie. Faptul că eram nou venit în această țară m-a motivat, mi-am dorit să muncesc mai mult și așa a început totul. Dacă m-aș fi dus în altă parte, la un restaurant cu stea Michelin, ar fi fost cu totul altfel pentru că m-ar fi descurajat și aș fi fost mai speriat. Dar știam că pot să prepar mâncăruri mai bune decât ei și acest lucru mi-a dat încredere”, a povestit Alex Crăciun pentru presa engleză.

8

… pentru că este cel mai bun

Strădaniile românului au fost încununate de cele mai bune rezultate pe care le poate visa un  emigrant, iar referinţele primite l-au dus pe Crăciun pe noi culmi. Aşa a ajuns să fie selectat de celebrul bucătar şef şi patron Jason Atherton să conducă Sosharu, restaurant cu specific nipon ce promite să se impună drept unul dintre cele mai bune localuri de acest gen din Londra. Acesta este cel de-al şaselea restaurant din Londra al lui Atherton, care mai deţine astfel de locaţii şi în Sydney, New York, Dubai, Shanghai, Singapore şi Hong Kong. Jason Atherton l-a mai avut angajat pe Alex Crăciun şi în alte resturante ale sale. Până să fie de Atherton la conducerea Sosharu, Alex Crăciun a descoperit aromele nipone la „Maze”, deţinut tot de mentorul său Atherton, unde celebru chef serveşte un meniu eclectic de preparate cu diferite influenţe asiatice. „A fost o experiență cu totul specială pentru mine”, își amintește Alex Crăciun. „Am lucrat la <<Maze>> timp de aproape 3 ani și apoi m-am hotărât: Asta e! Voi munci în Japonia și voi vedea cum merg lucrurile acolo”. Românul a reușit să se angajeze în restaurante din Tokyo și Osaka, în pofida evidentei bariere de comunicare. În cazul celebrului restaurant ”RyuGin”, din Tokyo, Alex Crăciun se ducea și se posta la ușă, afară, rămânând acolo până obosea. A repetat acest lucru în fiecare zi până a fost primit în bucătărie. Aceasta a fost prima din cele câteva vizite pe care le-a făcut în Japonia, unde a muncit oriunde a fost primit să o facă, de la un mic restaurant de familie care servea tăiței, până la temple ale gastronomiei notate cu trei stele Michelin.

3

 „Când am plecat din România am spus că o fac pentru un an. Îmi este dor de mama mea, de tatăl meu,de fratele meu, şi încerc să merg acasă an de an, de Crăciun, să îi văd. Nu vreau însă să revin în ţară”, a spus el, întrebat dacă nu îi este dor de România”.
Alex Crăciun

7

O şansă extraordinară, o responsabilitate uriaşă

Cu câteva zile până la deschiderea oficială din 7 martie, restaurantul Sosharu a dat o petrecere restrânsă, unde au avut acces doar vedetele şi prietenii apropiaţi ai lui Jason Atherton. Un fel de încălzire pentru chef Alex Crăciun, pentru că de acum încolo doar astfel de personalităţi greu de mulţumit vor călca pragul restaurantului pe care îl conduce. „Asta este şansa lui mare”, a spus Atherton referindu-se la Alex Crăciun. „Dar şi responsabilitatea este pe măsură. Trebuie să instruiască personalul, el trebuie să fie comandantul suprem. Este un bucătar tânăr, acum pe cont propriu”, a conchis Atherton.

2

 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).