sâmbătă, octombrie 12, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriCăsuțele de păpuși, instrumente pentru investigații criminale

Căsuțele de păpuși, instrumente pentru investigații criminale

O căsuța de păpuși nu poate  fi privită întotdeauna ca un instrument sau loc de joacă. O căsuța de păpuși poate deveni un ghid de orientare pentru polițiștii criminaliști, care nu dispun de prea multă experiență în a desluși mistere. Un medic legist din Boston, avut o contribuţie importantă la pregătirea poliţiştilor criminalişti din SUA, datorita căsuțelor de papuşi.

Americanca Frances Glessner Lee a avut ideea de a utiliza în perioada interbelică, căsuțele de păpuși pentru pregătirea criminaliștilor. Aflând că multe crime rămâneau nerezolvate din cauză că poliţiştii nu erau foarte bine pregătiţi pentru strângerea de dovezi de la locul faptei, ea a venit cu această inițiativă. Între 1918-1939 ea a finanțat un program de studii la Harvard şi a creat aşa-numitele ”Studii miniaturale ale morţii neexplicate“ (Nutshell Studies of Unexplained Death).

Până la moartea sa din 1962, ea a confecționat douăzeci de diorame miniaturale (”nutshells“) care prezintă scene ale unor crime, inspirate din cazuri reale. Dioramele sunt foarte detaliate, cu tot cu mobilier, păpuşi atent lucrate încât să corespundă adevărului ştiinţific şi tot felul de indicii mărunte, fiind gândite pentru a-i învăţa pe detectivi cum să studieze locul unei crime.

Miniaturile lui Frances Glessner Lee se folosesc şi astăzi pentru pregătirea criminaliştilor, iar mai recent au devenit obiectul unei expoziţii la galeria Renwick a Smithsonian American Art Museum din Washington, fiind arătate publicului larg pentru prima oară. Din cele 20 de miniaturi se păstrează 19, una dintre căsuţele de păpuşi fiind descoperită recent şi restaurată pentru expunere.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT