luni, iulie 15, 2024
spot_imgspot_img
AcasăRomani in LumeCarmen Maria Pavel: „Cred că este datoria fiecăruia dintre românii care acum...

Carmen Maria Pavel: „Cred că este datoria fiecăruia dintre românii care acum locuiesc în afara țării de a acționa ca ambasadori”

Carmen Maria Pavel este Marketing Manager Beiersdorf (NIVEA) Belgia. Călătoare energică și gurmandă, mereu în căutare de inspirație și zvâc. Rolul său a fost mereu acela de a descoperi „acel ceva” care face diferența, de a-l traduce într-un limbaj cât mai ușor de înțeles și de a-l transmite eficient mai departe. Fie că este vorba despre comunicare de brand, poziționare de produs sau dezvoltarea oamenilor din echipele cu care a lucrat, își dorește să caute elementul latent care abia așteaptă să iasă la iveală și pe care să îl crească adăugând energie și implicare. Crede că aceste două elemente sunt esențiale în orice tip de activitate, așa că încearcă să fie genul de persoană care este definită în abordare de o atitudine pozitivă. „Este important să ne simțim bine și să facem lucrurile cu plăcere!”

C&B: Cum ar suna, pe scurt, povestea carierei tale?
Carmen Pavel: „Marketeer cu aproape 15 ani de experiență, îndrăgostită iremediabil de brandul NIVEA pe care am încercat să îl cresc în ultimii 8 ani în diverse țări: România, Bulgaria, Republica Moldova și începând cu acest an, Belgia. Când nu sunt la birou, mă puteți găsi alături de studenți dând mai departe ceea ce am învățat și încercând să îi asist în dezvoltare abilităților de a comunica eficient.”

C&B: Când și de ce ai decis să pleci din România?

Carmen Pavel: „Oportunitatea potrivită la momentul potrivit. Am căutat mereu să mă plasez în contexte propice dezvoltării și creșterii, alături de oameni cât mai diverși de la care am ce învăța. Cred că acest pas în carieră mea întrunește ambele condiții, așa că am decis acum 6 luni să explorez această nouă poziție. Până acum, mi se confirmă că a fost alegerea potrivită. Aștept cu interes și următoarele provocări!”

C&B: Ce ai simțit în primele zile (prima perioadă) departe de țară/familie/prieteni?

Carmen Pavel: „Avantajul meu este că am avut o tranziție foarte ușoară având prietenii și familia alături. Nu neapărat mereu alături în sensul fizic, însă am găsit o cale să îi am aproape și să îi implic în acest pas din viața mea. Din fericire tehnologia ne ajută foarte mult să menținem legătura cu cei dragi indiferent de distanța dintre noi.”

C&B: Cum compari viața și activitatea de acum cu cea din România?

Carmen Pavel: „Sunt evident plusuri și minusuri, însă per ansamblu este o experiență mai echilibrată, cu un grad de predictibilitate mai mare și de constanță pentru anumite aspecte din viața de zi cu zi care îți asigura un fel de confort mental. Un exemplu care îmi vine în minte este descoperirea că a pleca în weekend cu mașina poate fi o experiență plăcută fără stresul ambuteiajelor.”

C&B: Cei sfătuiești pe cei care vor să plece din țară și care este secretul reușitei într-o țară străină?
Carmen Pavel: „Cred că fiecare trebuie să își urmeze cursul și să își cântărească decizia la nivel personal. Nu cred că există o rețetă și chiar dacă ar fi sunt departe de a fi aflat-o. Cred că oriunde ai fi, important este să ai o atitudine deschisă, să fii dispus să asculți și să fii curios. Nu știi niciodată ce lucruri noi sau oameni interesanți o să descoperi. Și să călătorești cât poți de mult, ideal alături de localnici! Mergi unde merg ei, mănâncă unde mâncă ei, încearcă să trăiești alături de ei. Poate vorbește gurmanda din mine, însă cred că primul pas în a descoperi o cultură nouă este la masă:).”

C&B: Cum se vede România de afară?

Carmen Pavel: „Polarizantă. Imaginea conturată nu este una foarte bine definită, fiind bazată pe informații care circulă în media sau pe baza unor experiențe personale insolite, care din păcate nu sunt cele mai fericite de multe ori. În rândul noilor colegi și apropiații lor am descoperit că există deschiderea de a afla mai multe, de a descoperi țara, odată ce le sunt prezentate și aspectele frumoase. Cred că este datoria fiecăruia dintre românii care acum locuiesc în afara țării de a acționa ca ambasadori și de a ajuta la construirea unei imagini de țară frumoasă care să atragă reacții de genul: cred că o să-mi planific o vacanță în România cât de curând!”

C&B: Cum sunt societatea, afacerile și carierele din România vs cele de aici?

Carmen Pavel: „Principala diferență pe care am resimțit-o este lipsa de încrâncenare. Există o predispoziție mai mare către asertivitate și, de ce nu, o anumită doză de relaxare în abordare, de la ghișeul de informații până la ședințele importante, care permite  ca situațiile tensionate să se rezolve mult mai ușor. Acest lucru este cu atât mai important, cu cât știm că diferența o fac momentele dificile, nu neapărat cele în care totul funcționează perfect.”

C&B: Dacă te-ai reîntoarce în România, cum ai vrea să o găsești și ce ai afacere/carieră ai urmă?

Carmen Pavel: „Mi-aș dori să găsesc o societate cu mai multă deschidere, care a învățat ce este empatia. Un loc în care oamenii se respectă și se încurajează mai mult. Cred că primul pas în acest sens este să călătorim mai mult în locuri cât mai diverse și să avem expunere la contexte și culturi cât mai diferite, lucru pe care constat cu mare plăcere că am început să îl facem. În ceea ce privește următorul pas în cariera mea, m-aș orienta către zona de învățare și dezvoltare personală în rândul generațiilor tinere. Baza unei societăți sănătoase este o educație sănătoasă și cu cât acest proces se întâmplă mai devreme, cu atât avem șanse să progresăm mai rapid.”

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).