vineri, iunie 14, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriBNR:Cea mai mare parte din rezerva valutară administrată,investită în titluri ale guvernelor...

BNR:Cea mai mare parte din rezerva valutară administrată,investită în titluri ale guvernelor străine

Cea mai mare parte din rezerva valutară administrată de BNR (57%) a fost investită anul trecut în titluri emise de guverne străine, iar moneda europeană a avut cea mai mare pondere în structura rezervelor, de aproape 80%, potrivit raportului anual al BNR pe 2015.

Conform strategiei de investiţie, BNR a achiziţionat titluri emise de guvernul Statelor Unite, agenţiile guvernamentale ale acestuia sau cele pe care le sponsorizează. Printre emitenţii agreaţi de BNR se numără, de asemenea, şi guvernele statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi agenţiile guvernamentale deţinute sau sponsorizate de acestea. Pe de altă parte, banca centrală şi-a diversificat portofoliul, stabilind relaţii cu alte instituţii internaţionale/supranaţionale.

În condiţiile unei volatilităţi ridicate a fluxurilor care au afectat rezerva valutară, pe fondul incertitudinii evoluţiei mediului economic global, BNR a pus accentul la începutul crizei în special pe aspectele legate de lichiditatea şi siguranţa investiţiilor. Iar vulnerabilităţile sistemului financiar-bancar global sunt încă vizibile.

„Pe parcursul anului 2015, într-un climat economico-financiar complicat, definit de un ansamblu de provocări complexe şi un grad ridicat de incertitudine, Comitetul de administrare a rezervelor internaţionale şi Consiliul de administraţie au considerat oportună extinderea gamei activelor eligibile pentru tranzacţionare în cadrul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale ale României ñ prin aprobarea de noi valute şi emitenţi pentru investire – în vederea diversificării riscurilor şi creşterii renta­bilităţii aşteptate a portofoliilor BNR. În acelaşi timp, s-a mizat în continuare pe practicarea unui management dinamic şi flexibil al rezervelor valutare, orientat către identificarea şi valorificarea oportunităţilor apărute pe pieţele financiare internaţionale, care să nu pericliteze însă obiectivele BNR privind siguranţa şi lichiditatea investiţiilor”, se arată în raportul BNR.

Ponderea numerarului şi a depozitelor a urcat de la 15% din total în 2008 la 45% în 2009, pentru ca în anii următori să fie pe o tendinţă descendentă, până la 17,5% în 2014 şi 2015.

Ponderea monedei europene în structura re­zervei valutare a urcat de la 60% în 2008 la aproape 77% în 2011, pentru ca apoi să urme­ze doi ani de scădere. În linie cu struc­tura valutară a pasivelor externe ale BNR, a ser­viciului datoriei publice şi public garantate a României şi a schimburilor comerciale inter­naţionale ale statului, euro şi-a menţinut şi în anul 2015 ponderea domi­nantă în totalul rezervelor valutare, ajungând la sfârşitul anului trecut la 79%.

 

Sursa: Mediafax

Sursa foto: Pixabay

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).