luni, iulie 15, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriBAT: Noul proiect de Ordonanţă de Urgenţă în domeniul tutunului va afecta...

BAT: Noul proiect de Ordonanţă de Urgenţă în domeniul tutunului va afecta bugetul şi va susţine contrabanda

Noul proiect de Ordonanţă de Urgenţă în domeniul tutunului va întrerupe producţia legală, va afecta bugetul de stat şi va permite contrabandiştilor să profite, este de părere compania British American Tobacco Romania(BAT).

„Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat săptămâna trecută de Ministerul Sănătăţii – în paralel cu proiectul de lege de transpunere a Directivei europene din Parlament – urmează să creeze o breşă în funcţionarea pieţei legale de tutun, lucru care va permite contrabandiştilor să invadeze piaţa legală cu produse de contrabandă, de calitate incertă şi pentru care nu se plătesc taxe”, se arată
într-un comunicat al companiei.

În opinia BAT, ordonanţa va opri brusc producţia, în condiţiile în care industria nu se poate conforma peste noapte prevederilor proiectului, la data publicării în Monitorul Oficial, aşa cum stabileşte aceasta.

„Din acest motiv, am cerut Guvernului să amendeze Ordonanţa de Urgenţă, astfel încât să se asigure că noile reglementări sunt adoptate într-o perioadă de timp care nu va permite contrabandiştilor să realizeze profituri şi mai mari, punându-se accentul pe claritate şi consistenţă. Numai în aceste circumstanţe ne putem angaja să adaptăm complet procesele de producţie în 3 luni de la data publicării normelor aferente”, a declarat Gemma Webb, Director General British American Tobacco România.

Ea a adăugat că este esenţial ca Guvernul să coopereze cu industria, astfel încât să se asigure că cele trei miliarde de euro colectate ca taxe în fiecare an nu vor fi ameninţate de contrabandiştii care ar profita de orice sincope în această tranziţie.

„Cercetări recente publicate de KPMG arată că peste 4 miliarde de ţigarete ilegale au fost consumate în România în anul 2015, păgubind Fiscul şi bugetul de stat cu aproape 600 de milioane de euro. Dacă Guvernul va continua cu această ordonanţă, o creştere a acestor pierderi va fi inevitabilă pe parcursul lui 2016”, a mai declarat Webb.

 Sursa: Medifax 

Sursa foto: Pixabay

 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).