luni, februarie 26, 2024
spot_img
AcasăStiriBanca Europeană de Investiţii va acorda României un împrumut de 300 milioane...

Banca Europeană de Investiţii va acorda României un împrumut de 300 milioane euro pentru proiecte de mediu

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va acorda României un împrumut de 300 de milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor de mediu, ca parte a contribuţiei statului în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare din perioada 2014-2020.

Contractul de finanţare a fost semnat joi la Luxembourg de către ministrul finanţelor Anca Dragu şi de Cristian Popa, vicepreşedintele băncii.

„Prin acest împrumut, vom acoperi parţial contribuţia bugetului de stat la proiecte în domeniul apei şi apei uzate, a managementului deşeurilor, a protejării şi conservării biodiversităţii, refacerea ecosistemelor degradate şi adaptarea la schimbările climatice”, a declarat Anca Dragu.

Cristian Popa a menţionat că „prin împrumutul BEI vor fi cofinanţate proiecte prioritare cu o valoare totală de 4,5 miliarde de euro, contribuind astfel la o mai mare utilizare a fondurilor nerambursabile acordate de UE. Acesta este unul dintr-o serie de proiecte la care autorităţile române lucrează împreună cu Banca Europeană de Investiţii, cuprinzând transporturile, energia, dezvoltarea rurală şi infrastructură publică, printr-o competitivitate sporită a serviciilor”.

Pe lângă proiectele de infrastructură la scară largă, împrumutul BEI poate fi, de asemenea, utilizat pentru finanţarea unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor reduse, nu s-ar fi putut califica pentru o finanţare directă din partea BEI.

Acest împrumut este o continuare a sprijinului Băncii UE pentru investiţiile strategice prioritare în cadrul programelor operaţionale ale Uniunii Europene în România, urmând împrumutului de cofinanţare de 1 miliard de euro, din cadrul Strategiei Naţionale de Referinţă, pentru proiecte de transport şi de mediu precum şi celui de 300 de milioane euro destinat Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, prevăzute în perioada de programare 2007-2013, a menţionat Ministerul Finanţelor.

Programul JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) prin care s-a oferit asistenţă tehnică de către BEI, a contribuit la elaborarea unor strategii de dezvoltare pe termen lung, selectând proiectele care vor fi implementate în cadrul acestui împrumut, garantând calitatea respectivelor proiecte, a adăugat ministerul.

BEI este banca Uniunii Europene, fiind cu un sold al împrumuturilor acordate României de 11 miliarde de euro, unul din principalii creditori.

România are un loc de vicepreşedinte BEI, iar Cristian Popa, fost viceguvernator al Băncii Naţionale timp de 16 ani, a fost desemnat în primăvara acestui an să ocupe această poziţie în locul lui Mihai Tănăsescu, fostul ministrul de finanţe din guvernul Adrian Năstase, care a demisionat după ce numele lui a fost implicat în scandalul Microsoft.

Sursa: Mediafax 

Sursa foto: Pixabay

 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.