vineri, iunie 14, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriAntreprenor: Fermierul român aruncă toamna merele la animale pentru că nu are...

Antreprenor: Fermierul român aruncă toamna merele la animale pentru că nu are spaţiu de depozitare

România ocupă locul cinci în UE la producţia de fructe, cu o suprafaţă cultivată de aproximativ 150.000 de hectare, care reprezintă 6,2% din suprafaţă totală cultivată cu fructe în Europa.

Producţia de cireşe a României reprezintă 7,7% din producţia de cireşe a UE, 3,65% din producţia de mere, însă doar 1,6% din producţia totală de căpşuni şi 0,7% din producţia UE de piersici.

Comparativ, Polonia a recoltat 1 din 4 mere produse în UE în 2015, înregistrând cea mai mare producţie de mere şi cireşe din UE, în timp ce Spania a cultivat cele mai multe piersici şi căpşuni.

„Noi avem toate condiţiile necesare să facem agricultură de performată, şi aici mă refer la climă, calitatea solului, dar cu toate acestea suntem net importatori. Fermierul român aruncă toamna merele la animale pentru că nu avem spaţiu de depozitare, distribuţie ca să livrăm către supermarketuri. Dacă vrem să accesăm fonduri europene ne lovim de partea banilor. Chiar dacă avem cofinanţarea de 10% trebuie să mai plăteşti TVA, plus alte cheltuieli şi ajungi la 40-50% din valoarea proiectului. Fermierii sunt înfrânaţi, nu au cum să acceseze fondurile europene. Numai o mică parte reuşesc, cei cu bani”, a spus Ion Dumbravă, care deţine ferma ecologică Biodumbrava din comuna Joiţa (jud. Giurgiu), la 15 kilometri de Bucureşti.

Suprafaţa agricolă cultivată cu cereale sau legume ecologice a crescut cu aproape 60% în perioada 2010-2014, tot mai mulţi antreprenori sau multinaţionale pariind pe produse verzi, arată o analiză a ZF.

Sursa: Mediafax

Sursa foto: Pixabay

 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).