vineri, martie 1, 2024
spot_img
AcasăBusinessAntreprenoarea Cosmina Mărcuş Achim a reușit fără finanțări de stat sau europene,...

Antreprenoarea Cosmina Mărcuş Achim a reușit fără finanțări de stat sau europene, cu reinvestirea continuă a profitului și creșterea numărului de angajați.

Cosmina Mărcuş Achim este o tânără antreprenoare născută în satul Stanija, com Buceş, jud Hunedoara unde își are sediul și compania SOF PRODUCTION STANIJA pe care o deține. A absolvit studiile Facultății de Business din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj și a decis nu numai să rămână în țară, cât și să se întoarcă să locuiască în satul natal după terminarea studiilor. Este o fire activă cu dorință de evoluție continuă. „Un lucru absolut necesar pe care trebuie să îl aibă lumea în vedere, pentru ca o societate să evolueze, este ca orice zi să nu treacă fără a învăța sau a îndeplini o activitate utilă și benefică, oricât de mică ar fi, atât pe plan de dezvoltare personală cât și profesională. Seara, când se încheie ziua, să te simți împlinit că nu a fost o zi pierdută în care nu ai avut vreun aport pentru lumea înconjurătoare. La un moment dat, devine un obicei și în acest mod vei vedea că ușor, ușor vin rezultate și vei deveni oarecum dependent de a crea și a face lucruri bune și utile.” Aceasta este deviza cu care a reușit să dezvolte și să mențină afacerea.

„Activăm  într-un mediu care nu favorizează deloc sectorul privat, într-un mediu cu o concurență din ce în ce mai mare, în care trebuie să te menții în același timp competitiv și atractiv, un mediu legislativ care îți pune piedici când începi să devii profitabil și care necesită o reformă cât mai rapidă pentru ca economia la nivel național să nu se destabilizeze până la punctul critic și să ne trezim într-o țară cu un procentaj foarte mic de populație tânără.”

 C&B: Cosmina, ne poți descrie activitatea ta?

Cosmina Mărcuş Achim: „Administrez compania SOF PRODUCTION STANIJA ce are un număr de 300 angajați repartizați în două puncte de lucru, în cele două orașe apropiate de sediu, Brad și Abrud. Suntem o fabrică de îmbrăcare volane în piele, sortare și inspecție componente pentru airbaguri, având o echipă de angajați competenți, perseverenți și harnici. Pe secția volane producem în jur de 25 000 de volane pe lună, un proces 100% manual ce necesită o școlarizare de durată, oameni foarte pregătiți pentru ca produsul nostru să fie de o calitate exemplară, fiind desigur un produs foarte vizibil în interiorul mașinii. Ne dezvoltăm în continuare atât în domeniul automotive cât și pe alt domeniu de activitate pe care deocamdată nu îl dezvălui pentru că va fi ceva de excepție ce va dubla sau chiar tripla cifra de afaceri curentă și va oferi stabilitate și mai mare angajaților SOF PRODUCTION STANIJA.”

C&B: Cum sună povestea afacerii tale?

Cosmina Mărcuş Achim: „Am început pe acest drum la 22 de ani, după terminarea facultății când habar nu aveam ce înseamnă sectorul privat. Cunoștințele din facultate sunt pur definiții teoretice aplicabile sau nu în viață profesională, nesusținute de practică. Facultățile de tip economic nu te lansează în lumea afacerilor și nici nu îți asigură un post garantat pentru că, acum ca antreprenor îmi dau seama că pierzi mult întradevăr să angajezi un om fără experiență și sunt puține companii ce își permit asta. Ține de dorințele tale, de curaj, de gândirea pe care dorești să ţi-o formezi, foarte mult de nivelul de comfort și de susținerea pe care o ai sau nu la început de drum. A fost ideea tatălui meu să inițiem o mică afacere (pe atunci) de îmbrăcare a volanelor pentru marile companii de automotive. Multă lume mă întreabă cum de am pornit așa tânăra și cine m-a ajutat. Tatăl meu este primarul comunei Buceş unde locuiesc și datorită experienței administrative pe care o are cât și cunoștințelor manageriale care se pot observa cu ușurință în ceea ce s-a construit și s-a dezvoltat în comună, am avut posibilitatea să am de la cine învăţa, să aibă cine mă școlariza practic și iniția pe acest drum.  Începutul a fost greu, anevoios, dar lucrurile mărețe necesită timp și efort. Domeniul de producție și mai ales automotive, este un domeniu angrenant și permanent provocator.  

Am început în 2013 cu 6 angajați ce aveau experiență din alte fabrici cu domeniu similar de activitate în orașul Brad într-o hală de producție închiriată, cu linii de fabricație produse local la prețuri cât mai mici după modelul de la clientul de la care am primit de lucru atunci. Ne-am dezvoltat lună după lună și ne-am extins echipa pe măsură ce îndeplineam cu succes volumele către client. În anul 2015 ne-am extins în orașul Abrud datorită necesității locurilor de muncă, lipsei de investiții private în zona și numărului mare de personal care erau în căutarea unui loc de muncă. Lucrăm de 6 ani  în orașul Brad și de 4 ani în orașul Abrud și ne continuăm cu succes activitatea, mai ales că acum am acumulat experiență în domeniul automotive în care nu se acumulează foarte ușor și nu se mențin foarte mulți.

Cel mai mare număr de angajaţi pe care l–am avut a fost 480 şi am înregistrat o cifră de afaceri în 2017 de 2,6 milioane de euro, iar anul trecut de 2,2 milioane  de euro.”

C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Cosmina Mărcuş Achim: „Aveam vaste viziuni, mereu am fost mai visătoare și îmi plăcea să îmi proiectez în imaginație cum aș vrea să arate viitorul meu când voi fi mare. Și acum sunt, nu se schimbă prea mult baza personalității tale ci doar îți șlefuiești caracterul în funcție de factorii înconjurători, deci în mare parte coincid cele de acum cu cele de atunci. Îmi doream să am posibilitatea de a ajuta cât mai mulți oameni prin ceea ce fac, nu mă gândeam la o fabrică ci la diverse activități, nu ceva anume, nu am avut definit în minte o anume profesie, dar îmi doream foarte mult să am posibilitatea să îmi pot pune în aplicare libertin imaginația în scopul creării a ceva semnificativ. Și acum, pot să ajut oameni prin crearea locurilor de muncă și să îmi îmbogățesc cunoștințele zi de zi și să le aplic pentru buna administrare a societății. Mi-am dorit să activez într-un domeniu activ și mi s-a îndeplinit, uneori fiind poate prea activ.”

C&B: Te rugăm să ne povestești o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea ta!

Cosmina Mărcuş Achim: „Încep cu o întâmplare negativă pentru că asta s-a întâmplat mai întâi de toate cele pozitive. Cel mai greu moment a fost pierderea primului contract ce a atras după sine suspendarea activității pe o perioada de câteva luni. Acele luni au fost foarte grele psihic mai ales pentru că o mare parte din echipa s-a disipat, nu aveam nici un back-up și părea că orice minut este important pentru a lucra la identificarea altui client în cel mai scurt timp. Având și doar 23 ani atunci a fost dificil să gestionez emoțiile prin care treci când anunți 50 persoane pe atunci că își pierd locul de muncă și realizezi că îți pierzi propriul business exact când îți dorești să înveți și să avansezi mai mult. Și mai greu e să te repui pe piață, să recâștigi încrederea angajaților și clienților și să îți reformezi echipa.

Experiența pozitivă a fost la câteva luni după ce am pierdut acest contract și am identificat un alt contract mai scurt în timpul căruia ne-am dat toată silința să ne repunem în mișcare și să investim într-un nou contract cu un nou client de lungă durata.”

Volane cusute manual la Soft Production Stanija
Volane cusute manual la Sof Production Stanija

C&B: Ce sfat/sfaturi ai pentru cei aflați la început sau indeciși?

Cosmina Marcuş Achim: „Pentru cei aflați la început, sfatul meu este să nu fie orientați numai spre a face profit. Să găsească motivație în ceea ce fac, nu doar cea legată de aspectul financiar pentru că dacă privesc doar această parte, vor fi dezamăgiți des și se vor demotiva ușor. Este foarte important pentru că asta ne susține existența, dar când ești axat numai și numai pe bani, pierzi sensul activitățîi tale și în final sensul existenței tale ca ființă umană, nu doar materială.

Pentru cei indeciși, îi înțeleg de ce sunt pentru că mă lovesc zilnic de diverși factori negativi ai mediului de afaceri, însă totul ține de propria ta persoană. Totul începe cu proiectarea dorinței tale pe care tu hotărăști dacă o materializezi sau nu. Odată lansată la nivel de gând puternic și încrezător, oportunitățile încep să apară și trebuie să urmezi drumul cu hopurile și gropile lui. Să te înconjori de oameni potriviți vieții pe care ti-o dorești este un aspect foarte important pentru tineri și să îți dedici o mare parte din timpul tău pentru scopul avut, pentru că muncind sporadic nu construiești nimic stabil. E nevoie de autodeterminare și curaj pentru că limitele sunt doar în mintea ta, iar dacă vrei să faci ceva mai mult, trebuie să ieși din zona de comfort și să faci ceva diferit față de ce făceai zi de zi. În urma acțiunilor, vor începe să curgă rezultatele.”

C&B: Încerci o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România?

Cosmina Marcuş Achim: „Societatea românească are nevoie de inițiativă și acțiune, nu de resemnare și plafonare, problemele sale nefiind unele simple și nu trebuie puse doar pe seama conducătorilor -un număr limitat de oameni. Sunt ale noastre ale tuturor și asumarea lor reprezintă o necesitate. Să căutam mereu cine le-a creat nu ajută ci crează şi mai mult haos. Avem nevoie de atitudine şi acţiune spre schimbare în realitate nu doar exprimată pe reţelele de socializare. Cât despre afaceri, încercăm să devenim competitivi la nivel european, dar sunt prea mulți factori ce ne opresc intenționat. Trebuie încurajați antreprenorii români, firmele mici și mijlocii pentru ca economia să se stabilizeze și să poată lua amploare cariere de succes ale tinerilor români în număr cât mai mare şi automat defavorizarea emigrărilor.”

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.