Andrei Calarasu, regizorul comediei

0
1511

Filmele vechi romanesti au facut cunoscute numele unor mari actori care au ramas si vor ramane in continuare prezenti in sufletele multor oameni. Printre acesti actori se numara si cei prezenti in filmele regizorului Andrei Calarasu, nascut Bernard Gropper.

Bernard Gropper s-a nascut in 1992 la Botosani, urmand ca in timpul pogromului de la Iasi din 1941, in care si-au pierdut viata mii de evrei, printre care tatal si fratele sau, sa ajunga cu unul dintre “trenurile mortii” la Calarasi. Ulterior, fiind “botezat” de regizorul Alexandru Finti, cu care a lucrat la Teatrul Armatei,  va fi cunoscut sub numele de Andrei Calarasu.

Andrei Calarasu a fost regizor de teatru si film, fiind poate cel mai important regizor de comedie din primii ani ai comunismului romanesc. In filmele sale, ii puteti vedea pe Puiu Calinescu, Grigore Vasiliu Birlic, sau Mircea Crisan. Printre filmele sale se numara: “Doi baieți ca painea calda” (1962), “Vacanta la mare” (1962), “Portretul unui necunoscut” (1960), “Alo? Ati gresit numarul!” (1958), “Vultur 101” (1957, si “Si Ilie face sport” (1955). Dintre acestea, la televiiziunile romanesti ruleaza doar “Alo? Ati gresit numarul!”.

In 1965 a emigrat in Israel, urmand sa se intoarca in 1980 pentru realizarea unui documentar. Regizorul  a fost iubit. La plecarea sa in Israel,  chiar si pe aeroport erau oameni carora nu le venea sa creada ca pleca. Dupa un timp insa, multi nu au crezut ca se va mai intoarce.

De-a lungul carierei, regizorul a filmat in timpul unor evenimente marcante in istoria Romaniei. Desi in pericol, a filmat in  timpul Revolutiei din 1989, la Bucuresti, de sus, de la geamuri. Tot de sus a reusit sa filmeze si “baricada de la Inter” din 21 decembrie. Cat despre oamenii pe care i-a intalnit de-a lungul vietii, a avut placerea de a cunoaste oameni mari ai literaturii romane, ca Tudor Arghezi si Mihai Sadoveanu.

Intr-un interviu pentru revista VIP, fiind intrebat care este filmul preferat, regizorul a ales filmele de actiune, fara sa se opreasca la unul in mod special, spunand: “Filmele de actiune imi plac! Bani aruncati, milioane aruncate, nimic nu e adevarat, avioane in aer, elicoptere luand foc. Asta imi place mie cel mai mult, chiar daca stiu ca totul e trucaj. Asta ma tine in viata.”

Andrei Calarasu este de parere ca in ziua de azi este foarte greu sa faci filme de comedie, dar ca trebuie sa existe si un public pentru acele filme, deoarece acum, pentru publicul tanar conteaza ca in film protagonistii sa fie frumosi. El sustine ca inainte, pe vremea  filmelor lui Stan si Bran, americanii aveau poante extraordinare puse in scena de regizori si actori care isi cunosteau foarte bine meseria.

Regizorul Calarasu are urmatorul sfat pentru tineri: “Sa ajute oamenii, sa se iubeasca intre ei si sa se inteleaga.[…]Lumea sa stie si sa faca din Romania un loc extraordinar.” El spune ca in Israel se vorbeste frumos despre Romania si ca o greseala a romanilor este ca isi vorbesc singuri tara de rau.

Unul dintre  putinele regrete ale regizorului Andrei Calarasu este nedifuzarea filmelor sale de catre televiziunile romanesti.