luni, aprilie 28, 2025
spot_imgspot_img
AcasăBusinessAndrei Bucureci – Arhitect al Comunicării, Muzicii și Culturii

Andrei Bucureci – Arhitect al Comunicării, Muzicii și Culturii

Andrei Bucureci este specialist de comunicare/ director de creație în agenția Creionetica.

Născut în Râmnicu Vâlcea, absolvent al liceului de artă local și masterand al facultății de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București el colaborează din 2013 cu agenția Creionetica. De peste 6 ani este specialist în comunicare și a colaborat cu multe branduri locale și internaționale: Radio Guerrilla, Electronic Beats by Telekom, Black Rhino Radio, eclecticfm, Louder Than War Radio Manchester, dublab Los Angeles, One Night Gallery, WWF Romania și Austria, Amnesty International, Asociația Seneca, Terre des Hommes România, Greenpeace România și Social Innovation Solutions.

Pasionat de muzică, Obeah Bucureci, cunoscut anterior ca Lil Obeah, are și o carieră de nișă ca antreprenor muzician și curator în industria muzicală internațională și este recunoscut pentru inovația sa sonoră și mai multe colaborări. Fondator al casei de discuri Sound of Art to Come, a lansat muzică alături de artiști din întreaga lume, colaborând cu label-uri din Marea Britanie și din Texas.

C&B: Cum v-ați descrie într-o singură frază, astfel încât să îi faceți curioși pe cei care nu vă cunosc încă?

Andrei Bucureci: Sunt un specialist de comunicare, producător de conținut pasionat de intersecția dintre cultura, arta pop și muzică. În agenția de comunicare Creionetica ca și director de creație îmi place să colaborez cu branduri, organizații local și internaționale și artiști din lumea întreagă la content despre activism de mediu și social, sustenabilitate și cultură pe diferite canale de socializare.

C&B: Dacă ar fi să privim un fir narativ al carierei sau afacerii dvs., care au fost momentele cheie care v-au definit?

Andrei Bucureci: Cariera mea are un fir roșu care a pornit de la pasiunea pentru artă și muzică din copilărie culminând cu studiile mele în arhitectură și design. Am fost arhitect desenator un an și după mi-am urmat pasiunea pentru radio colaborând cu Radio Guerrilla, eclecticfm, Black Rhino Radio, Louder Than War, dublab LA și Electronic Beats by Telekom.

Alături de Cristiana Bucureci am co-fondat agenția Creionetica și de la designer grafic am ajuns apoi art director și director de creație. În ultimii ani am fost specialist de comunicare și colaborări cu influenceri și am colaborat cu Institutul de cercetare în permacultură, Terre des hommes Romania, WWF Romania și Austria, Greenpeace Romania și până de curând cu Social Innovation Solutions care organizează evenimente precum Climate Change Summit și Climate Solutions Forum.

Pe lângă Creionetica dețin Sound of Art to Come, o platformă și casă de discuri online prin care lansez când pot muzică și colaborări internaționale. Prin acest brand sunt coordonator de proiecte culturale în București și în țară la evenimente precum cele satelit din cadrul Romanian Design Week și festivalul Clujotronic din Transilvania. Atât în comunicare cât și în industria muzicală am avut noroc de mentori faini precum Rodion G.A de la Cluj și Mark Stewart din Bristol care m-au ghidat și conectat cu diferite organizații din UK și US.

C&B: Care a fost cel mai dificil moment de până acum în parcursul dvs. și cum l-ați depășit?

Andrei Bucureci: Cred că cele mai dificile momente profesionale au fost când mi-am pierdut ambii mentori consecutiv, pe Rodion în 2021 și pe Mark Stewart în 2023 și m-am dezechilibrat emoțional.

Dar mi se pare că și aceste momente dificile au avut roade în cariera mea profesională, pentru că am învățat să prioritizez mai bine lucrurile. Așa am avut anul trecut două colaborări frumoase cu Greenpeace Romania alături de care am fost în Budapesta la o sesiune de specializare pe fundraising de mediu și Social Innovation Solutions cu care am fost în Oslo printr-un proiect de schimb bilateral de bune practici pentru schimbările climatice între România și Norvegia.

C&B: Există un vis sau o ambiție care v-a ghidat întotdeauna, indiferent de obstacole?

Andrei Bucureci: Eu sunt o fire ambițioasă și asta mi se trage din familia Bucureci. Oricât de dificil îmi poate părea un lucru, nu renunț ușor. De exemplu, eu nu am absolvit jurnalismul, ci artă și arhitectură și totuși am lucrat și coordonat echipe de comunicare în proiecte multi-anuale. Sunt în industria muzicală și totuși nu citesc muzică și asta nu mă oprește să compun și produc.

Visul meu este să nu îmi pierd curiozitatea și bucuria de a lucra în diferite medii creative din România și alte țări.  

C&B: Cum arătați la începutul drumului și cum simțiți că v-ați transformat până în prezent?

Andrei Bucureci: La început nu mi-a fost ușor să joc în echipă. În perioada mea de studii chiar dacă colaboram cu alți colegi eu desenam, construiam, modelam, îmi făceam time management și predam proiecte la Liceul de Artă Râmnicu Vâlcea unde făceam arte decorative și tapiserie și apoi la UAUIM Ion Mincu, București unde m-am specializat în istoria designului și făceam arhitectură, amenajări interioare și exterioare.

Apoi o dată ce a apărut agenția Creionetica am învățat să colaborez cu Cristiana pentru proiecte de mediu, sociale și culturale. Au fost puține proiecte pe care nu le-am dus la bun sfârșit și chiar dacă am depășit asta, știu că am învățat din aceste eșecuri. În prezent sunt relaxat și în condiții de stres, uneori prea relaxat pentru colegii mei, dar asta face parte din personalitatea mea.

Ca și pasiune scriam versuri, compuneam și cântam, însă undeva prin 2010 am învățam să fac parte dintr-un colectiv artistic, Abator Industries și să apoi să fac parte din echipa unui radio la Guerrilla.

C&B: Dacă ne-am întâlni cu echipa sau colaboratorii dvs., ce credeți că ar spune despre dvs.?

Andrei Bucureci: Cred că toți colaboratorii mei din trecut și prezent ar răspunde în unanimitate că sunt un creativ pasionat de muzică și artă.

Respir asta și toată lumea apreciază asta la mine. Eu sunt mândru de asta și apreciez energia și încrederea pe care o primesc de la acești oameni, echipa mea.

C&B: Care este cea mai importantă decizie pe care ați luat-o și care v-a schimbat traiectoria?

Andrei Bucureci: Cel mai important lucru pentru mine a fost să învăț să mă adaptez la situații imprevizibile. Am făcut asta și în comunicare și în artă și muzică, cred că cele mai bune rezultate ale mele au fost cele care m-au surprins și pe mine și colaboratorii mei.

C&B: Cum v-ați construit stilul de leadership sau modul în care luați decizii? A fost un proces natural sau învățat?

Andrei Bucureci: Eu am studiat artă vizuală și arhitectură, unde nu prea se vorbește despre leadership, deci la mine coordonarea echipelor de comunicare și muzicale a fost ceva instinctual și învățat în proiecte de la Cristiana Bucureci.

În mod paradoxal, părinții mei, Tatiana și Giorgio, și mentori precum Rodion și Mark Stewart, erau one-man-show ca și atitudine și stil profesional și de aici și ambiția mea de avea o viziune independentă, liberă și provocatoare.

Eu nu cred tot ce aud, citesc și îmi place să chestionez chiar și ce văd cu ochii mei (da, mă gândesc la atentatul la viața lui Donald Trump), cred că orice acțiune are și o reacție și pot naviga cu busola proprie. Îmi place să iau decizii pe un fundament puternic al aptitudinilor mele și gustului meu critic.

În ceea ce privește leadership în industria muzicală am învățat enorm de la colaboratori precum Marius Costache și Petru Bîrlădeanu în studio-urile lor.

C&B: Ce credeți că diferențiază afacerea dvs. sau abordarea dvs. profesională de restul industriei?

Andrei Bucureci: Nișa din care fac parte. În ambele cazuri, agenția Creionetica și platforma Sound of Art to Come mă adresez unor oameni creativi care înțeleg lucrurile altfel decât masele.

Cred că dacă aveam vise umede să devin un pop star făceam mai multe compromisuri ca să ajung acolo, dar prefer să am niște standarde și să îmi cresc copiii să facă diferența între Disney și Netflix.

Ca și specialist de comunicare îmi place să clarific cu clientul și managerul de proiect cât mai des ce dorește de la mine, ca și livrabile, energie și timp investit, mulți m-ar face people pleaser, însă anii de experiență cu clienți și organizații foarte diferite m-au adus aici.

C&B: Cum arată o zi obișnuită pentru dvs. acum și ce momente din zi vă aduc cea mai mare satisfacție?

Andrei Bucureci: Rutina este foarte importantă când faci comunicare și creație/ artă. Cred că doar așa poți avea rezultatele care sunt așteptate de la tine. Să produci cu spor și să te ții de termene.

O zi obișnuită și plăcută din viața mea începe cu cei mici care îmi fac drumul către birou sau studio mult mai lin. Am timp în tranzit să mă pun la curent cu știrile care ne influențează enorm energia în ultima perioadă și când ajung în mediul de lucru să am avânt. De obicei în echipele de comunicare, primul lucru pe care îl verific este agenda zilei setată. Uneori planific anumite zile prea optimist, dar am noroc de colegi și colaboratori care mă ajută să nu divaghez. Cred că puțină inspirație și creație în fiecare zi instaurează o rutină binevenită pentru workflow. Eu mă inspir din munca și greșelile predecesorilor mei, oameni precum Jamie Hewlett, George Lois, Lee Scratch Perry, Chris Blackwell și Peter Saville.

În agenție și echipele în care am lucrat până acum sunt dese momentele în care apar lucruri imprevizibile, însă în studio, în sesiunile muzicale pe care le fac intru și știu exact ce îmi doresc și la ce voi cu lucra cu producători precum Marius Costache, Petru Bîrlădeanu sau Cătălin Lungu. Am mare noroc că ei sunt și ingineri de sunet și multi-instrumentiști și nu avem blocaje. De obicei fie că e o producție originală, un remix sau un soundtrack de film sau de teatru sau de dans, ne surprindem pe noi înșine de rezultate.

Acest gen de surprize plăcute se întâmplă și în artă și design, poate mai puțin în comunicarea standard pe diferite canale de socializare.

C&B: Ce valori sau principii vă ghidează în ceea ce faceți și cum le aplicați zi de zi?

Andrei Bucureci: Cred că cel mai important principiu în cariera mea profesională este să înțeleg procesul unei zile de lucru în orice colaborare. Îmi iau timpul și înțeleg unde merg orele și minutele lucrate. Când sunt conștient cât durează concentrarea mea profesională și creația, ajung la cele mai bune rezultate pentru că eu aparent sunt lent. Dar și când măresc ritmul, sunt consistent, am fost des felicitat de cum implementez proiectele după ce trecem de faza de pregătire, pre-producție.

În perioada aceasta trăim o mare parte din timp în spațiul virtual unde avem instrumente foarte practice de eficientizare a timpului și multe canale de comunicare și este foarte important să ne păstrăm percepția trecerii celor câteva ore în care ne practicăm profesia.

Dispunem de un timp limitat și recomand un echilibru între timpul acordat profesiei și timpul personal, care pentru mine este despre familie. Cred că așa este cel mai sănătos.

C&B: Dacă ar fi să transmiteți un mesaj oamenilor care vă urmează exemplul, care ar fi acela?

Andrei Bucureci: Am doi copii mici care mă urmează și am gestionat mai multe echipe de creație și muzică și cel mai clar le recomand și transmit oamenilor și profesionițtilor să își accepte erorile, să își permită să greșească.

Cred că eșecul este calea către succes. Doar acceptând asta, că nu suntem perfecți precum o mașinărie, putem continua într-o direcție, termina un proiect sau când nu este posibil, alege să ne focusăm pe noi oportunități. E important cum decolezi și zbori, dar probabil că cel mai important este cum aterizezi, pentru că așa poți primi și respect la sfârșit. Procesul este foarte important în orice colaborare sau în planurile de carieră. Dar și să te bucuri de ceea ce faci. Fără să mă bucur ce creație și comunicare, nu aș fi realizat atât de multe lucruri.

Este important să vizualizezi destinația finală, finalul unui proiect de comunicare, cântec, remix sau coloană sonoră, dar la fel de important este să știi să „dansezi” sau să „cânți” în echipă.

Într-o lume în care creativitatea și comunicarea sunt cheia succesului, Andrei Bucureci reușește să îmbine armonios arta, muzica și activitatea sa profesională.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT