miercuri, iunie 19, 2024
spot_imgspot_img
AcasăBusinessAndra Raluca Tăutu, arhitect și antreprenor: „Mediul construit influențează profund calitatea vieții”

Andra Raluca Tăutu, arhitect și antreprenor: „Mediul construit influențează profund calitatea vieții”

Andra Raluca Tăutu este arhitect, antreprenor de douăzeci de ani de când a fondat propria firmă de proiectare de arhitectură și coordonare interdisciplinară în domeniul construcților,  fondator AME STUDIO – companie ce se ocupă cu proiecte de design si consultantă în amenajări interioare și consultanță în achiziții, partener Arkia by AME STUDIO – locul unde găsești resursele și colaboratorii potriviți pentru proiectul tău, ambasador Spain in Touch – promovând astfel produse de înalta calitate în domeniul amenajarilor si nu in ultimul rând mamă.

C&B: Care este Misiunea dumneavoastră?

 Andra Raluca Tăutu: „Misiunea mea și a echipei mele este să creăm împreună cu clientul și pentru client un spațiu confortabil, unde oamenii vor fi mai eficienți și, sper, mai fericiți. Împreună cu colaboratorii și partenerii noștri, putem oferi servicii complexe de asistență și coordonare a proiectelor astfel încât de la început (achiziție spațiu, demarare proiecte de construire, remodelare) ideile, necesitățile dorite, funcționale și de design, să fie implementate și, astfel, să existe o optimizare a bugetului și a spațialității necesare.”

C&B: Cum sună povestea carierei sau afacerii dumneavoastră?

Andra Raluca Tăutu: „Am crescut printre ingineri, arhitecți și constructori și pot spune cu zâmbetul pe buze că am învățat mai întâi să transpun planuri folosind instrumentele specifice perioadei și mai apoi să scriu și să citesc.

Încă din 1999, studentă fiind în an terminal, mi-am declarat dorința de a învăța despre antreprenoriat și, prin propriile puteri, realizând pași mici dar siguri într-un domeniu destul de ostil și dominat de masculinitate, mi-am înființat prima mea companie care funcționează și în acest moment.

Timp de 18 de ani, ca specialist în proiectare de arhitectură și coordonare interdisciplinară, am învățat în mod constant din experiențele și provocările fiecărei zile.

Din dorința de a mă implica activ pană în cele mai mici detalii ale meseriei, in anul 2017 m-am hotărât să înființez o nouă firmă dedicată exclusiv design-ului și consultanței de specialitate – AME Studio.

Deoarece cred în parteneriate puternice, am creat, împreuna cu cei cu care lucrez de ani de zile, Arkia by Ame Studio. Arkia este locul unde ancorezi pentru a-ți găsi resursele și colaboratorii potriviți, parteneri gata să ducă  la bun sfârșit orice provocare.”

C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Andra Raluca Tăutu: „Pentru mine arhitectura a fost încă din copilărie o fascinantă meserie care combină elemente din domenii complet diferite și care face posibil ca de la nivelul unor schițe și idei să se ajungă, ca prin magie, la clădiri ce pot dăinui zeci, sute sau chiar mii de ani și mi-am dorit cu ardoare sa fiu o parte din acest proces.

Ca tânăr arhitect mi-am dedicat timpul sperând sa creez spații investite cu semnificații umane deoarece am înțeles că nu există zid fără suflet și de aceea orice construcție  trebuie să găzduiască existențe împlinite, armonie și nu disensiune. În proiectele mele am fost condusă, de cele mai multe ori, de definiția dată de  Johann Wolfgang von Goethe și anume Arhitectura este muzica încremenită.

Cred în continuare că mediul construit influențează profund calitatea vieții și, în acest moment, îmi doresc să îi pot face pe cât mai mulți participanți la procesul de realizare a produselor arhitecturale (arhitecti, designeri, constructori, dezvoltatori, clienti) să conștientizeze importanța atenției la detaliile interdisciplinare, să înțeleagă că fiecare gest în acest domeniu trebuie să fie asumat, justificat și produsul rezultat să fie concomitent un triumf al frumosului cât și al rațiunii.

Din această viziune s-a născut Arkia  – ce îmi doresc să devină un instrument de bază atât pentru clienți, cât și pentru arhitecți sau designeri care au nevoie de un sfat în acest domeniu. Arkia nu oferă produse ci sisteme și soluții aplicate bazate pe experiența acumulată in generații.”

C&B: Vă rugăm să ne povestiți o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea dumneavoastră!

Andra Raluca Tăutu: „Hmm…e greu de ales una din fiecare…  Cred că unul dintre cele mai frumoase momente a fost acela când mi s-a spus (după cateva luni tensionate de implementare a unui proiect) că am reușit să captăm în spațiul amenajat toate visele avute de client și chiar am depășit aceste vise.

La capitolul experiențe negative – cel mai frustrant moment este atunci când nimeni nu se uită în șantier pe desenele tale și clientul se lasă influențat complet de un executant nepriceput.”

C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau  indeciși?

Andra Raluca Tăutu: „Să nu le fie frică de eșec, să învețe din fiecare experiență și cu perseverență, dăruire și multe ore de studiu vor ajunge acolo unde și-au propus. Poate la început pare greu să jonglezi printre atâtea domenii diferite față de ceea ce ai învățat la școală (sociologie, psihologie, antropologie, istorie, fizică etc.) dar garantez că merită fiecare efort!”

C&B: Vă rugăm să oferiți o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!

Andra Raluca Tăutu: „Prin provocările la care trebuie să facem față constant, România este o realitate deseori dificilă dar frumoasă în care, atât ca antreprenor cât și ca angajat, ai posibilitatea de a experimenta, de a inova, de a greși, de a învăța, de a crește și care te provoacă sa te implici în  proiecte la care poate nici nu te-ai fi gândit vreodată.”

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).