vineri, decembrie 13, 2024
AcasăSpecial GuestAlina Stan: Despre dezinfectanți și cum îi alegem pe cei de calitate

Alina Stan: Despre dezinfectanți și cum îi alegem pe cei de calitate

Pandemia a creat noi oportunități pentru segmentul legat de distribuția produselor dezinfectante. Au crescut considerabil comenzile din mediul online, de exemplu. Cetățeanul simplu este încurajat să se protejeze și  companiile au ales varianta lucrului de acasa sau protecție sporită pentru angajații săi.  Toate bune și frumoase, însă cum facem deosebirea între un produs de calitate și unul de substituție? Pentru această săptămână, am ales acest subiect, cred eu, foarte important.

Cum protecția și siguranța înseamnă totul la nivel global, necesitatea adevărată este legată de produsele cu eficiență sporită. Ce presupune, de fapt, termenul de eficiență sporită? În primul rând, sunt procedee lungi și costisitoare. Producătorul trebuie să dovedească eficiența, să asigure continuitatea și să garanteze calitatea pentru fiecare flacon sau recipient, indiferent de cantitate sau zona în care sunt livrate. Avizarea se face după testarea în laboratoare internaționale. Mai mult, produsele cu eficacitate virucidă trebuie să aibă testări pe virusuri anvelopate, inclusiv Coronavirus.

De exemplu (fără intenția de promovare),  numai  pentru autorizarea produsului Safeclean (dezinfectant pentru maini pe baza de alcool) s-au efectuat teste evaluate la peste 30.000 euro, pentru a putea dovedi eficiența acțiunii virucide, inclusiv virusuri anvelopate – Coronavirus și pentru utilizarea lui atât în spitale, pentru populație, dar și industrie, inclusiv industria alimentară. Dacă ne gândim că firma noastră comercializează peste 15 produse dezinfectante, toate autorizate și monitorizate de către Ministerul Sănătății, realizăm eforturile uriașe, dar și răspundere. Pentru noi este firesc, după mai bine de 15 ani de vechime pe piață – nu ne putem permite greșeli. Nu același lucru se întâmplă cu produsele de substituție, apărute precum ciupercile după ploaie, realizate rapid de indivizi care-și freacă mâinile de bucurie pentru o asemenea oportunitate de afacere. Dar asta este o altă problemă, sperăm să o rezolve instituțiile abilitate ale statului.

Când achiziționăm  un dezinfectant pentru mâini care să fie eficient în cazul coronavirus, ce trebuie să urmărim?

Au apărut confuzii destul de multe. Atât firmele, cât și persoanele fizice au cumpărat dezinfectanți din mediul online sau clasic fără să cunoască cerințele minime. De pildă, primul lucru pe care trebuie să-l cerem este avizul de la Ministerul Sănătății  de punere pe piata – în el este specificat dacă produsul achiziționat are și efect virucid. Toți dezinfectanții comercializați pe piața din România trebui să fie, în primul rând, avizați de Ministerul Sănătății. Dacă vorbim de produse biocide, trebuie verificat dacă dezinfectantul are aviz și dacă în aviz este menționat testul de eficacitate virucidă – scrie eficacitate virucidă sau inactivează virusul. Dacă nu sunt trecute aceste sintagme, înseamnă că dezinfectantul nu este bun împotriva covid-19.

Cum ne dăm seama de calitatea unui produs dezinfectant pentru maini?

Din pacate, se permite, de exemplu,  comercializarea produselor realizate din alcool, cu concentraţii mult prea mici pentru a fi eficiente, la care se adaugă tot felul de compuşi chimici. Atenție, sunt extrem de toxice , iar soluţiile care ies din aceste amestecuri empirice riscă să afecteze sănătatea celor care le folosesc. Aceşti dezinfectanţi contrafăcuţi sunt uşor de identificat după câteva elemente simple – produsul este lipicios şi se usucă mai greu pe mâini. Mai mult decât atât, poate crea senzaţia de încălzire a mâinilor sau poate da iritaţii.

De multe ori mă întreb: de ce a fost nevoie de această pandemie pentru a realiza importanța unei igiene riguroase?

Din păcate, pentru multe companii, preţul face diferenţa chiar și acum. Așa se ajunge ca responsabilii de achiziţii să cumpere tot felul de produse empirice, la preţuri mici, pentru simplu motiv că pe ele scrie produs dezinfectant sau igienizant. Folosirea acestor produse în magazine, spaţii de producţie şi birouri, în loc să ajute la prevenirea pandemiei COVID, poate să aducă mai multe probleme.  Desigur, este o chestiune legată de etică, profesionalism, responsabilitate, etc. Cu siguranță, nu putem să schimbăm comportamente peste noapte, însă putem să fim atenți, precauți și responsabili. Din punct de vedere legal, avem dreptul să solicităm informații despre produsele folosite în locurile în care ne desfășurăm activitatea general sau ocazional. Probabil că trebuia să vă dau mai multe indicații despre conținutul etichetelor și modul de verificare al comformităților, însă am considerat că trebuie să evităm intrarea în terminologii de specialitate.  Dacă faceți aceste minime verificări sau solicitați (în cazul achizițiilor) aceste minime cerințe, multe se vor îndrepta pentru sănătatea noastră și eradicarea acestei pandemi. Să ne auzim cu bine!

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT