În ultimii ani, aşa cum este şi normal odată cu dezvoltarea unei ţări, prin apariţia sau îmbunăţirea unor tehnologii, piaţa forţei de muncă arată altfel si în România anului 2018.
Pentru cei direct interesaţi, cum ar fi proaspăt absolvenţii, angajatorii, categoria persoanelor care îşi caută un loc de muncă sau îşi doresc să îl schimbe pe cel actual, probabil schimbarile nu sunt atât de evidente, ei fiind mai des la curent cu realitatea acestei pieţe.
Însă pentru cei ancoraţi în rutina unui loc de muncă stabil, şi totodată a lipsei timpului necesar unei informări de care poate nici nu au nevoie zi de zi, despre acest subiect, trezirea la realitatea actualei situaţii a meseriilor şi cerinţelor locurilor de muncă actuale, poate fi destul de uimitoare.
Categorii de joburi cu un ritm de creştere accelerat în ultimii 10 ani sunt cele ale inginerilor, programatorilor, şoferilor, medicilor, dar şi a celor din învăţământul privat, aşa cum găsim explicat şi în Ziarul Financiar.
Tot în acelaşi cotidian se menţionează faptul că evoluţia economiei româneşti se datorează atât înfiinţărilor de noi companii, cât şi crearea unor noi tipuri de meserii.
În special către sectoarele cu o creştere semnificativă ar trebui să se orienteze atât investitorii, cât si statul cu politicile necesare dezvoltării lor durabile.
Un lucru extrem de pozitiv îl reprezintă, în acest context noile locuri de muncă pe care le oferă firmele recent înregistrate la Registrul comerţului.
Printre domeniile cu o cerere mare a forţei de muncă regăsim cel al transportului, al restaurantelor, sectorul IT&C.
O schimbare importantă se găseşte şi in cadrul sectorului auto, datorită apariţiei automobilului electric şi pe piaţa românească, inginerii din acest sector fiind foarte căutaţi.
Datorită creşterii evidente a medicinei din sectorul privat, dar în acelaşi timp al plecării unui număr foarte mare de medici din România, o mare problemă o reprezintă deficitul foţei de muncă.
Aceeaşi situaţie a crizei de personal se regăseşte şi în industria restaurantelor, din nefericire neexistând o ofertă educţională care să îi pregătească pe cei care ar dori să urmeze o astfel de şcoală de meserii.
Numărul firmelor care au legătură cu sectorul învăţămşntului privat aproape că s-a dublat.
Un altă industrie cu oameni talentaţi, recunoscuţi la nivel internaţional este cea a jocurilor video care a avut o dezvoltare extraordinare şi care va continua acest trend. Salariile sunt foarte atractive pentru joburile oferite inclusiv nivelului începător.
Concluzia este că cine îşi doreşte un loc de muncă stabil, găseşte şi în Romania, în domenii la alegere. Fiecare meserie are şi aspecte pozitive, dar şi provocări, depinde de felul fiecăruia de a vedea lucrurile.