Vasile Mara, originar din Blaj (jud. Alba), a urmat studii universitare în domeniile Geografie, Istorie și Psihologie. Este lector universitar doctor la Extensia Universitară Gheorgheni (jud. Harghita), din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Deține un atestat și un brevet de Ghid de Turism Național.
Îmi mărturisește că se află la catedră de mai bine de 25 de ani, înfruntând în acest timp diverse obstacole și schimbări, dar că rămâne dedicat acestei profesii. Iar ca om străbate de peste 50 de ani drumul propriei dezvoltări, într-o călătorie a descoperirii de sine. Vom afla povestea domnului Mara, dar și despre meseria de Ghid turistic.
Cosmina M Oltean / C&B: Care e povestea evoluției Dvs.?
Vasile Mara: Sunteți foarte amabilă și vă mulțumesc sincer pentru invitația de a împărtăși momente din evoluția mea personală și profesională, din pasiunile și preocupările mele socio-umane. Am pornit din Blaj, un mic oraș transilvănean din jud. Alba, dar un mare centru cultural-istoric, numit Mica Romă de Mihai Eminescu, centrul mișcării culturale Școala Ardeleană și locul de desfășurare a Marii Adunări Naționale de la 1848, iar mai târziu, în timp, am ajuns – prin muncă, încredere și onestitate – să devin omul care nici nu speram să fiu sau altfel spus, care doar visam să ajung.
De aceea vreau să-mi exprim recunoștința neprețuită față de toți cei care m-au sprijinit în această devenire: în primul rând familiei mele, pe care o ador, apoi părinților care m-au susținut necondiționat, dascălilor din școală, profesorilor din facultate și colegilor de la Extensia Universitară Gheorgheni.

În plan profesional mă concentrez îndeosebi pe aprofundarea unor discipline de sinteză geografică, cum ar fi Geografia regională a României, Geografia turismului în România, Regionare și regiuni turistice, Turism internațional, dar insist și pe unele materii complementare, ca Geografie politică, Psihologia turistului, Comunicare și imagine în turism.
În timpul liber citesc, scriu, călătoresc și mă destind în natură. Lecturez mai ales cărți de psihologie, filosofie, istorie, politologie și tot ce înseamnă cunoaștere și cultură generală. Sunt pasionat de citate, maxime și aforisme, iar în momentele de inspirație scriu cugetări și epigrame. Merg des la jogging și în drumeții, vizitez obiective culturale, istorice și turistice, vizionez documentare, filme, sport, podcasturi.
Cosmina / C&B: Cine au fost cei care v-au îndrumat și sprijinit în formare?
Vasile: Pot spune că am avut mai mulți mentori, în diferite etape ale vieții, dar o să amintesc doar trei, mai importanți. Primul a fost tatăl meu, care mi-a oferit încredere în tinerețe, m-a îndrumat spre învățătură și mi-a inculcat atitudinea de curaj, cinste și libertate în conduită și gândire.
Al doilea a fost profesorul de geografie din ciclul gimnazial, cel care mi-a insuflat pasiunea pentru geografie și științele naturii. Definitoriu pentru cariera profesională a fost îndrumătorul meu de doctorat, prof. univ. dr. Pompei Cocean, un model intelectual de anvergură în domeniu și un om de o mare erudiție.
C&B: Când ați știut că această profesie vă definește? Care au fost primii pași către aceasta?
Vasile: Poate din copilărie am simțit atracție spre învățământ pentru că am avut șansa de a fi inițiat în școală de câțiva dascăli geniali pe care i-am respectat și admirat pentru vocația lor profesională și pedagogică: profesorul de geografie, de istorie, de filosofie, de biologie. Însă momentul definitoriu pentru această profesie a venit după terminarea liceului, când am lucrat un scurt timp ca instructor educațional la o școală specială.
Se spune că omul devine ceea ce gândește, iar experiența de atunci mi-a clarificat prioritățile și mi-a luminat viitorul, convingându-mă s-o apuc pe urmele mentorilor mei, a formatorilor de oameni pe care i-am cunoscut, pe calea profesoratului.
C&B: În ce fel s-a concretizat pasiunea pentru domeniul în care activați?
Vasile: Fiind o persoană din generația X, cea care a cunoscut viața de dinainte de epoca Internetului, dar care s-a adaptat repede la noile schimbări tehnologice, mă consider și eu, așa cum spun specialiștii, ca făcând parte din categoria celor care pot compara și înțelege avantajele și dezavantajele tehnologiei informației și ritmul transformărilor actuale.
Cred că am reușit destul de bine să mă adaptez prefacerilor și cerințelor noilor generații, să ofer cu generozitate din cunoașterea și experiența mea celor care doresc să învețe despre Univers, Pământ, plăci tectonice, continente, regiuni geografice, munți, câmpii, defilee, doline, lagune, râuri, lacuri, izbucuri, climă, demografie, localități urbane și rurale, resurse naturale, activități umane, atracții și trasee turistice. Observ la orele de curs și lucrări practice, în drumeții și aplicații de teren, activități extracurriculare și prezentări de popularizare că feedback-ul primit de la studenți, elevi, părinți și comunitate este unul pozitiv și încurajator.
Mulți dintre absolvenții de la specializarea de Geografia turismului din Gheorgheni s-au realizat în diferite profesii și meserii: unii ajungând profesori de geografie, agenți de turism, ghizi sau speologi, alții au devenit manageri de hoteluri, și-au deschis pensiuni, lucrează în urbanism sau protecția mediului și bineînțeles sunt destui care au plecat în străinătate cu ajutorul diplomei în turism.
Pot spune în cunoștință de cauză și din experiența proprie că reușește în viață cel care crede cu tărie în ceva: într-o profesie, în idei, în principii, în viitor, în capacitatea de a deveni mai bun.
Geografia fiind o știință mereu de actualitate, iar turismul o activitate în continuă dezvoltare (pentru relaxare, informare și refacere fizico-psihică), domeniul Geografiei turismului implică o perfecționare constantă pentru a putea preda temeinic, sistematic și științific tinerilor. Așa că, nu preget să-mi lărgesc continuu orizontul cunoașterii și abilitățile multidisciplinare, să cresc sapiențial în dinamica actuală a societății moderne.

Până acum, pe lângă activitatea de predare și cercetare, aplicațiile practice organizate în țară și străinătate, destule articole publicate și prezentări științifice, evidențiez în special cele șase cărți editate în decursul timpului:
Geografia turismului în România. Îndrumător pentru lucrări practice (2006, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca), un îndrumător practic, eficient şi accesibil, menit să familiarizeze studenţii care se specializează în Geografia turismului.
Poveţe înţelepte pentru viaţă. Culegere de proverbe, maxime şi cugetări (2006, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca), un manual de bună purtare, un ghid de înțelepciune care a surprins subiecte de circulație universală privind condiția umană.
Introducere în Geografia religiilor (2007, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca), lucrare ce urmăreşte să devină un material de referinţă pentru geografi, dar şi pentru alţi cititori interesaţi, această abordare a avut ca pilon de sprijin răspândirea credinţelor şi practicilor religioase pe Glob de-a lungul timpului, dar mai ales localizarea şi regionarea lor.
Geografia turismului în România. Metode şi tehnici de cercetare (2011, Editura Presa Universitară Clujeană din Cluj-Napoca), un material didactic gândit ca un mijloc eficace în procesul de învăţare, cuprinzând 12 module de cercetare care au fost împărţite în funcţie de vastitatea şi complexitatea lor în mai multe teme de lucru.
Giurgeu şi Ciuc. Studiu de geografie regională, (2014, Editura Presa Universitară Clujeană din Cluj-Napoca), o abordare regională integrată, o carte de specialitate care sintetizează teza mea de doctorat într-un studiu a principalelor caracteristici structurale şi atribute funcţionale ale sistemului intracarpatic Giurgeu-Ciuc.

Geografia turismului în România. Metodologia cercetării (2021, Editura Presa Universitară Clujeană din Cluj-Napoca), elaborată împreună cu Daniela Mara, soția mea, de asemenea profesor de geografie, explică dinamica și complexitatea fenomenelor de Geografia turismului în România într-un material de specialitate necesar studenților prin diversele teme prezentate.
C&B: Pentru că lucrați cu și pentru tineri – care e mesajul pentru ei?
Vasile: Să aveți încredere și curaj în alegerile pe care le faceți! Să vă zbateți cu demnitate și onoare pentru visurile voastre! Să experimentați ceea ce vă doriți, dar cu discernământ! Voi sunteți viitorul, de aceea trebuie să apărați adevărul, dreptatea, libertatea și democrația!
Năzuiesc și sper pentru lumea de mâine la oameni educați în spiritul binelui, adevărului și gândirii critice, iar de aici la o societate mai echitabilă și responsabilă.
C&B: Care sunt principiile pe care se bazează activitatea Dvs.?
Vasile: Curaj, onestitate, modestie, moderație, politețe, vrednicie, empatie, toleranță, creativitate, libertate, dreptate, înțelepciune… Sunt conștient de acestea, mi le asum și încerc să le urmez cât de bine pot, iar prin natura meseriei le împărtășesc acasă, la facultate și în comunitate. Ideea călăuzitoare că natura ne aseamănă și educația ne deosebește mi-a cizelat propria judecată reflexivă și simțământul moral al binelui, rafinându-mi caracterul și personalitate.
Consider că de-a lungul carierei am fost dedicat profesiei, tutore multor generații de studenți, corect și imparțial cu toți discipolii, înțelegător și responsabil în limitele deontologiei profesionale.
C&B: Care a fost cel mai mare obstacol din parcursul Dvs., dar cea mai mare împlinire?
Vasile: Consider că multe dintre obstacolele pe care le-am înfruntat, odată depășite au devenit realizări, iar cele cu adevărat complicate s-au transformat în lecții de viață. Dacă mă gândesc bine și derulez timpul înapoi, cred că cel mai dificil obstacol a fost examenul de susținere publică a tezei de doctorat. Iar cea mai mare împlinire e familia mea și faptul că am ajuns la o bună educație și pregătire profesională, dar mai ales la experiența și înțelepciunea unui echilibru de satisfacție personală.
C&B: Continuăm mai aplicat și ne vom referi în special la profesia de ghid turistic. Ce înseamnă în realitate să fii ghid de turism? Și cum arată o zi din viața unui ghid?
Vasile: Această activitate înseamnă, în primul rând pasiune, implicare și responsabilitate. O zi obișnuită este, de fapt, plină și intensă, pentru că ghidul trebuie să preia turiștii, să respecte un program stabilit, să ghideze grupul pe toată durata călătoriei, să ofere asistență la nevoie, să se ocupe de cazare și masă, să ofere informații diverse, să se adapteze la nevoile turiștilor, mai departe, soluționează sesizări, completează raportul activităților, gestionează mijloacele de plată, și multe alte probleme care apar pe parcurs și trebuie rezolvate din mers.
C&B: Ce calități și aptitudini sunt esențiale pentru a reuși în domeniu?
Vasile: Cred că în puține profesii e nevoie de o suită de calități ce trebuie combinate ca aici: o sănătate bună, o vorbire clară și o ținută agreabilă, apoi o memorie excelentă, cunoștințe vaste și abilități de organizare, dar și adaptabilitate, consecvență, responsabilitate, politețe, calm și echilibru.
C&B: Care sunt primii pași pe care trebuie să-i facă un tânăr pentru această meserie?
Vasile: Primul pas: trebuie să fie atras de această îndeletnicire ca de un hobby. Apoi trebuie să dispună de o sănătate excelentă, să înmagazineze o cultură generală vastă și nu în ultimul rând, să obțină atestatul de calificare profesională.
C&B: Ce aspecte ale meseriei sunt cel mai puțin cunoscute, dar foarte importante?
Vasile: Atât ca dascăl, profesia mea de bază, cât și în preocuparea de ghid, ocazional pentru mine, evidențiez ce nu se observă sau nu se apreciază: curajul și calmul celor mai mulți ghizi de turism, responsabilitatea și polivalența lor profesională, dar și caracterul, tactul, corectitudinea acestora.
C&B: Cum este piața muncii pentru ghizii de turism în acest moment?
Vasile: Nu am date concrete, dar presupun că piața muncii are nevoie de ghizi competenți, cu experiență și pasionați de acest domeniu, și da, cred că există cerere acolo unde turismul este dezvoltat, în țară și în străinătate.
C&B: Care ar fi oportunitățile reale pentru un ghid turistic începător? E mai bine să lucreze independent sau pentru o agenție?
Vasile: Oportunități există oriunde, dacă îți dorești cu ardoare și încredere, și mai ales dacă ești bine pregătit. Părerea mea e că pentru început este indicat să lucrezi într-o agenție până capeți experiență și devii cunoscut și apreciat, apoi poți să lucrezi independent. Subliniez că nu este o regulă și oricând poți activa ca liber profesionist dacă consideri că faci față.
C&B: Cum vedeți viitorul meseriei de ghid de turism, având în vedere noile tehnologii și tendințele din turism?
Vasile: Acolo unde se pot instala audio-ghiduri cu înregistrări sau alte tehnologii, rolul omului se restânge, însă numeroase sarcini au nevoie de priceperea ghidului, ca de exemplu pentru organizarea programelor și traseelor turistice, apoi la îndrumarea pe trasee montane dificile, în turismul sportiv, de aventură, animator și ecvestru, la ghidarea în habitate naturale, pentru sejururi și agrement, și chiar ca moderator la congrese și simpozioane.