sâmbătă, octombrie 12, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriUnitate şi dezbinare în Anul Centenar

Unitate şi dezbinare în Anul Centenar

Din 1990, pe 1 decembrie se sărbătoreşte Ziua Naţională a României, cu gândul la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Toate provinciile istorice locuite de români s-au unit atunci.

100 de ani au trecut şi multe schimbări au avut loc, şi, cu siguranţă multe schimbări vor urma.

Anul acesta a început cu proteste. Oamenii s-au unit pentru un scop comun nemulţumirea faţă de anumite decizii ale guvernului, fără consultarea poporului român.

Ieşiri pe străzile marilor oraşe au mai avut loc pe parcursul acestui an. Românilor din ţară li s-au alăturat şi o parte dintre cei veniţi din străinătate. Lucrurile au degenerat. Au fost ştiri publicate în toată lumea pe acest subiect.

Se duc adevărate lupte de replici, în spaţiul virtual, pe facebook sau whasapp. Fiecare poate face ceea ce consideră, însă nu este corect când se folosesc jigniri, minciuni, ameninţări.

În acest sfârşit de săptămână se desfăşoară procesul de consultare a cetaţenilor români cu drept de vot, în legatură cu un text de lege din Constituţia României. Ca la orice referendum, se poate răspunde cu DA sau NU.

Conform wikipedia.ro:

Cuvântul „referendum” desemnează practica de a supune aprobării populare, prin vot direct, o măsură legislativă inițiată de autoritățile legitime ale unui stat sau ale unei regiuni, în cadrul unui proces democratic liber și corect organizat. Întrebarea adresată cetățenilor, care constituie obiectul votului la referendum, este formulată de autorități; referemdumul reprezintă un vot popular inițiat și organizat „de sus în jos”  .

Pe data de 23 noiembrie 1986, a fost organizat Referendumul pentru reducerea efectivelor forțelor armate și tăierea cheltuielilor militare cu 5%.

În România, populaţia a fost consultată prin vot sub formă de plebiscit/referendum de 13 ori.

În mod neaşteptat s-au unit oameni care nu se cunoşteau şi care consideră că trebuie să susţină împreună aceleaşi idei, şi s-au destrămat prietenii, s-au produs certuri şi lungi polemici.

Prima secţie de votare care s-a deschis a fost cea din Auckland, Noua Zeelandă, unde votul a început vineri, la ora 21:00, ora României (sâmbătă, ora 7:00, ora locală), potrivit Digi24. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia luni, 8 octombrie, pe Coasta de Vest a SUA şi Canada (secţiile de votare de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Sacramento, Phoenix şi Portland în SUA şi Vancouver în Canada) la ora 7:00, ora României, scrie tot Digi24.ro.

Indiferent de alegerea fiecăruia de a vota DA, de a vota NU, de a nu vota, este normal sa ne respectăm ca oameni şi să respectăm alegerea fiecăruia.

De luni 8 octombrie 2018, ar trebui să revină la cum era. Dar oare va fi aşa ?

Articolul precedent
Articolul următor
ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT