luni, iulie 15, 2024
spot_imgspot_img
AcasăUn tablou al lui Adrian Ghenie, vandut pentru 9 milioane de dolari

Un tablou al lui Adrian Ghenie, vandut pentru 9 milioane de dolari

Tabloul “Nickelodeon” a fost vandut joi seara la Londra pentru suma de 9 milioane de dolari, un record absolut pentru pictorul roman.

Lucrarea din 2008 a fost expusa si anul trecut la Muzeul de Arta Contamporana din Bucuresti, iar specialistii o estimau la 1-1,5 milioane de lire sterline. “Nickelodeon” a intrecut orice asteptari cand pentru el a fost licitata suma de 7,1 milioane de lire sterline (9 milioane de dolari).

Tabloul este realizat pe doua placi de 2.38 x 4.14 metri, iar numele pe care-l poarta este imprumutat de la o sala mica de cinema de cartier si de la un post de televiziune american destinat copiilor. Mesajul face referire la influenta pe care o are televiziunea asupra generatiei mai tinere si imprumuta elemente iconice din tehnica cinematografica.

Nu este prima data cand lucrarile artistului roman depasesc asteptarile. La inceputul anului, lucrarea “Self-portrait as Vincent Van Gogh” a fost estimata la 200.000-300.000 de dolari, insa a fost vanduta la New York cu 2.59 de milioane de dolari.

Recordul lui Ghenie a fost stabilit tot anul acesta, cand tabloul “The Sunflowers in 1937” a fost vanduta pentru 4 milioane de euro.

Artistul a participat in luna august la un festival de teatru tanar, dedicat tinerilor din Alexandria, Ideo Ideis. In cadrul evenimentului, Ghenie le-a vorbit liceenilor despre lucrarile si averea sa. Astfel, aflam ca tablourile lui Adrian Ghenie sunt vandute fara drepturi de autor si transmise mai departe spre case de licitatii. Artistul a marturisit ca si-a dat lucrarile “pe degeaba sau pe foarte putin” si ca, mai departe cumparatorii vand lucrarile intre ei, la diverse case de licitatii.

Singurul artist roman ale carui lucrari au fost vandute pentru mai mult de un million de euro a fost Brancusi. Suma-record platita pentru o lucrare de-a artistului este de 30 de milioane de euro si a fost platita in 2009 pentru sculptura Madame L. R., din colectia personală de artă Yves Saint Laurent.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).