luni, iulie 15, 2024
spot_imgspot_img
AcasăRecomandariFă-o timp de o zi!: Cum să deprinzi un obicei sau să...

Fă-o timp de o zi!: Cum să deprinzi un obicei sau să renunți la el în 30 de zile

Am citit, de-a lungul timpului, o sumedenie de cărți din sfera dezvoltării personale sau profesionale, însă este pentru prima oară când citesc o carte motivațională scrisă de un pastor. A fost o surpriză neașteptat de frumoasă – Mark Batterson scrie atât de uman, de cald. Mi-a plăcut mult tonul „vocii” sale și senzația pe care ți-o lasă scriitura sa – îți dă o stare de pace și impresia că viața chiar e frumoasă și poți să obții ceea ce ți-ai propus, fie că e vorba de a scăpa de un obicei prost, fie că este vorba de a adopta unul nou, (mai) sănătos.

Premisa de la care pleacă autorul (cu care sunt și eu total de acord) este aceea că putem realiza orice dacă muncim pentru asta.

Aproape oricine poate realiza aproape orice, dacă muncește destul de mult, de intens și de inteligent.” (Mark Batterson)

Autorul insistă pe ideea că destinul înseamnă de fapt suma obiceiurilor noastre zilnice și nu spun că vine neapărat cu idei nemaiauzite, dar unghiul prin care alege să le prezinte mi s-a părut proaspăt și foarte uman. În plus, eu cred în puterea repetiției – chiar dacă știi anumite lucruri, ajută să ți le repeți pentru ca ideile să se sedimenteze mai bine și astfel să poți trece mai ușor la practică. Este clar că acest truc funcționează dacă ne gândim la credință și la felul în care toate religiile lumii se folosesc de puterea repetiției (prin rugăciuni, slujbe recurente etc.). După cum spunea și părintele psihologiei americane, William James, „întreaga noastră viață nu este decât o mulțime de obiceiuri – practice, emoționale și intelectuale – organizate sistematic pentru bunăstarea ori tristețea noastră și care ne poartă ireversibil înspre împlinirea destinului nostru”.

Fă-o timp de o zi!: Cum să deprinzi un obicei sau să renunți la el în 30 de zile ne oferă o abordare practică și inspirațională pentru dezvoltarea și schimbarea obiceiurilor într-un mod eficient și sustenabil. Cartea explorează arta și știința formării obiceiurilor din mai multe perspective: psihologică, neurologică și teologică. Deoarece obiceiurile simple pot avea un impact foarte mare asupra diferitelor aspecte precum sănătatea fizică, libertatea financiară, starea de bine și relațiile, autorul folosește tehnici consacrate pentru a arăta cum poți renunța la obiceiurile dăunătoare, dezvoltându-ți în același timp noi obiceiuri sănătoase.

Cartea nu urmează un format tradițional cu capitole, ci este structurată pe zile. Această abordare reflectă importanța pe care o are ritmul în procesul de formare sau de renunțare la obiceiuri. Când încerci să faci prea mult, prea repede, riscul de eșec crește considerabil. Prin urmare, cea mai înțeleaptă metodă este să aplici principiul care se regăsește în titlul cărții: să inițiezi un nou obicei timp de 24 de ore și, apoi, să continui să-l practici în mod consecvent timp de 30 de zile. Acest interval de timp, conform lui Batterson, este suficient pentru ca un obicei să devină o rutină sau pentru a renunța la un obicei nedorit.

Ce are cartea aceasta diferit față de alte lecturi din sfera motivațională? Exemplele din Biblie – interesant pentru că nu m-am gândit și nici nu am citit până acum pasaje din Biblie prin acest filtru inspirațional. De exemplu, lecția primului capitol: „dacă vrei ca Dumnezeu să facă lucruri supranaturale, tu trebuie să faci lucrurile normale”, ne este predată cu ajutorul legendei lui Nahshon, căruia Talmudul îi atribuie salvarea națiunii lui Israel printr-un act de curaj. Alege-ți așadar un obicei și dă dovadă de curaj înaintând în direcția realizării lui.

Un alt exemplu din religie pe care autorul îl aduce la lumina vine din Iudeea primului secol, unde educația formală începea la vârsta de șase ani la școala de la sinagogă, numită Bet Sefer. În cadrul primei lecții oferite elevilor, rabinul acoperea tăblițele elevilor cu miere și le cerea să lingă mierea în timp ce recitau Psalmul 118:103: „Cât sunt de dulci limbii mele cuvintele Tale, mai mult decât mierea, în gura mea!” Învățătorul crea astfel o asociere pozitivă, o dependență pozitivă de Cuvântul lui Dumnezeu. Reține așadar că deprinderea obiceiurilor bune trebuie însoțită de stimulii potriviți, în timp ce în cazul renunțării la obiceiurile proaste, stimulii de aversiune reprezintă o măsură provizorie eficace.

Mark Batterson este pastorul principal al National Community Church (National.CC) din Washington, DC. Scriitorul are un doctorat în științele leadershipului bisericesc la Universitatea Regent și este autorul a peste 20 de cărți aflate în topul bestsellerelor New York Times, printre care „The Circle Maker”, „Chase the Lion”, „In a Pit with a Lion on a Snowy Day” și „Whisper”. El și soția sa, Lora, au trei copii și locuiesc în Capitol Hill.

La final, te invit să citești și să meditezi la manifestul „Fă-o timp de o zi!” din carte:   

„Aproape oricine poate realiza aproape orice, dacă muncește destul de mult, de intens și de inteligent.

Destinul nu este un mister. Destinul înseamnă obiceiuri zilnice.

Înseamnă puterea minții asupra materiei. Puterea educației asupra naturii.

Este o muncă zilnică îndreptată în aceeași direcție.

Dacă vrei ca fiecare zi să conteze, numără zilele.

Dacă vrei să îți schimbi viața, schimbă-ți povestea.

Dacă vrei ca Dumnezeu să facă lucrurile supranaturale, tu trebuie să le faci pe cele firești.

Timpul se măsoară în minute. Viața se măsoară în secunde.

Îngroapă zilele moarte de ieri. Imaginează-ți zilele nenăscute de mâine.

Fă din fiecare zi o capodoperă!

Dacă faci lucrurile mărunte ca și când ar fi mărețe,

Dumnezeu va face lucrurile mărețe ca și când ar fi mărunte.

Dacă rămâi umil și înfometat,

Dumnezeu nu va putea să facă nimic în tine și prin tine.

Arată-mi cât de măreț este visul tău,

și am să-ți arăt cât de măreț este Dumnezeul tău.

Arată-mi care sunt obiceiurile tale, și am să-ți arăt care este viitorul tău.

Obstacolul nu este inamicul tău. Obstacolul este calea.

Fă tot ce poți mai bine cu ceea ce ai, acolo unde te afli.

Visează măreț. Începe cu puțin. Gândește pe termen lung.

Poți să o faci timp de o zi?

Aceasta este întrebarea. Tu ești cel care cunoaște răspunsul.

Obiceiurile se formează zi cu zi, pas cu pas, repetând și iar repetând.

Dacă vrei să mergi pe apă, trebuie să cobori din barcă.

Credința înseamnă să faci primul pas, înainte ca Dumnezeu să ți-l arate pe al doilea.

Avântă-te în apă!

Ziua de ieri este istorie.

Ziua de mâine este un mister.

Fii învingător!”

Și nu te opri aici. Citește cartea pentru a înfăptui schimbarea pe care ți-o dorești și de care ai atât de multă nevoie!

P.S: V-am pregătit ceva și pentru vinerea viitoare. Până atunci, citiți prezenta recomandare și alăturați-vă celor care mă urmăresc aici. Curând, vom trece la un alt nivel al interacțiunii cu voi. Lectură plăcută și utilă!

Despre editură:

AP! (ACT și Politon) este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de carte din România. Specializată în nonficțiune de calitate, editura a adus pe piața locală o serie de autori care au făcut furori în toată lumea, precum Tim Ferriss, Robin Sharma, Tony Robbins, Wayne Dyer, Steve Harvey, Gino Wickman și mulți alții. Totodată, ap! (ACT și Politon) este editura românească sub egida căreia au fost publicate cele mai multe audiobookuri la nivel local. Lansată în 2014, editura a adus în România peste 200 de titluri în format audiobook, multe dintre acestea fiind bestsellere care au făcut înconjurul lumii și au schimbat mii de vieți. 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).