Talida Suc este modelul directorului de HR (Human Resources) definit de oamenii din jurul său, cei pe care i-a pregătit, instruit și ajutat să crească în carieră și viață. Își dorește să devină un leader care inspiră și aduce transformare în societate.Deocamdată a cucerit segmental celor apropiați. Abordează, cu adevărat, în mod unic, fiecare client și fiecare proiect în care se implică. Este un specialist în identificarea talentelor și construcția de lideri.
C&B: Te rugăm să ne introduce în povestea carierei tale?
Talida Suc: “În perioada studenției , constientizam puternic fascinanta lume a companiilor multinaționale, a brandurilor de succes și priveam cu admirație înspre ideea de a fi parte din povestea lor. Odată cu terminarea studiilor, uneori chiar mai devreme, adevăratele provocări își fac simțită prezența iar cei care reușesc, din acest punct încolo, să-și urmeze visele, simțindu-se cu adevărat împliniți, sunt foarte puțini. Ei fac parte din categoria celor care au avut un vis măreț. Divinitatea a contribuit la îndeplinirea lui, schimbând tot parcursul înspre ceva mult peste imaginația celorlalți.Visul meu a fost să lucrez într-o companie de talie mondială și, treptat, să pot ajunge departe, cât mai departe… Printr-o pură coincidență, într-o bună zi, o ușă mi s-a deschis și așa am avut acces în industria Resurselor Umane. La scurt timp după aceea, am realizat că, uneori, discrepanța dintre vise și realitate este cea care cauzează așa numita fluctuație de personal. Competența departamentului de Resurse Umane presupune să faci predicții și să identifici talentele. Aparent, sună simplu, însă niciodată nu este! Pentru că a-ți face treaba bine în Resurse Umane presupune, în termeni specifici, să iți definești o strategie clară, să îți cunoști atuurile ca brand de angajator, să-ți cunoști audiența, să creezi și să întreții o relație cu aceasta (chiar și dacă drumurile voastre nu se intersectează într-o perioadă anume), să colectezi date valoroase despre piață, candidați, salarii, mijloace de comunicare și de marketing etc.”
C&B: Cum a fost trecerea de la angajat la antreprenor?
Talida Suc: “Pentru mine, drumul de la Angajat la Antreprenor în Resurse Umane, schimbarea, a venit ca o provocare pe care nici nu o luasem în calcul până în 2015. Un alt drum, o decizie de a merge într-o altă direcție. Totul a început cu participarea la un seminar în care se vorbea despre ideea de Antreprenoriat în Resurse Umane. Seminarul era susținut de o companie din Olanda, companie căreia îi mulțumesc pentru că m-a susținut și provocat de la început. Compania oferea o platforma de job-uri în Europa, astfel puteai demara un business având susținere la nivel internațional. Flacăra a fost aprinsă și compania de resurse umane inființată.”
C&B: De ce este condiționat succesul în proiectele tale?
Talida Suc: “Cred că de înțelegerea unor elemente esențiale. De pildă, compania noastră oferă și consultanță în management pentru companii internaționale care doresc să activeze pe piața din România. Implementarea unui start-up poate fi un domeniul care aduce multă bucurie și împlinire dar prezintă și greutățile începutului. Provocarile țin de lupta dintre culturi. Unele compani doresc să deschidă o sucursală fără a o aclimatiza cultural ceea ce poate duce la nereușita în business. Companiile de succes sunt cele care includ diversitatea în practicile principale de afaceri. Formarea în domeniul diversității este benefică pentru business, manageri și oameni la locului de muncă. Dacă dorești să aduci o afacere de succes și să o reproduci pas cu pas, s-ar putea să fie un insucces în România. Totul ține de strategii și echipa de project management care trebuie să își asume cu onestitate și să negocieze eficient planuri și deadline-uri.”
C&B: Ce le-ai recomanda celor aflați la început de drum sau indeciși?
Talida Suc: “Perseverență și diplomația formează armura cu care trebuie să te înzestrezi, dacă dorești să pășești în domeniul resurselor umane. Învață din experiențele celorlalți dar și nu repeta greșelile tale. Obiectivitatea este cea care trebuie să primeze în momentul în care iei decizii. Așează pe masă faptele și ia decizii, numai după ce le analizezi în mod responsabil și realist.”
C&B: Cum vezi evoluția societății și de a mediului de afaceri din România?
Talida Suc: “Cred că va fi o transformare a societății, Cred că va fi un nou HR. Lumea de mâine va fi atât de diferită încât este necesară o altă imagine a profesiei de resurse umane. HR-ul trebuie să se reinventeze, să accepte și să preia noile tehnologii, să fie aproape de angajați și consultanți, privind angajatul ca pe un client ce trebuie susținut. Un mediator plin de integritate în relația dintre angajator – angajat/colaborator. Acum vedem semnele timpurii ale dezintegrării modelelor clasice de forță de muncă cu apariția forței de muncă extinse/ consultanti în domeniu, agenții, sisteme de resurse umane automatizate – platforme de recrutare HR.”