Unul dintre cei mai importanţi pictori români, care încântă publicul prin tematica abordată, expresivitatea lucrărilor sale şi precizia execuţiei, lansează cea mai mare expoziţie a sa din ultimii 20 de ani, în care 80% dintre lucrările selectate vor fi expuse și prezentate în premieră. Expoziția intitulată „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare” dezvăluie personalitatea artistică a lui Ștefan Câlția prin prisma obiectelor deosebite și a amintirilor pe care le colecționează, precum și prin lucrările prezentate.
Expoziția care oferă o perspectivă complexă asupra temelor definitorii pentru opera artistului – Loc, Călătorie, Teatru, Natură, Transilvania – este organizată de Muzeul Colecțiilor de Artă, în colaborare cu Fundația Ștefan Câlția și cu Galeria Posibilă şi cuprinde unele dintre cele mai importante lucrări de pictură semnate de Ștefan Câlția alături de obiecte personale colecționate de acesta de-a lungul timpului. Obiectele joacă un rol fundamental în crearea lucrărilor, alegerea lor fiind determinată de personalitatea artistului. Întâlnirea dintre reflecția artistului asupra acestor obiecte și vizitatori va fi descoperită prin intermediul „Întâlnirilor Audio”, înregistrări cu artistul incluse în aplicația de mobil: izi.TRAVEL.
Unică prin noile perspective de vizitare și design expozițional, „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare” facilitează o experiență profundă a lucrărilor.
Ștefan Câlția este o prezență frecventă în media culturală, glossy și de lifestyle. Lucrările sale se află în muzee și în colecții private din Europa. Edituri precum Curtea Veche Publishing, Meridiane, Universitatea Națională de Artă au publicat cărți despre artist, ajungând azi la peste 10.000 de exemplare vândute. Din grijă pentru mediul rural, în 2013, artistul a început un proiect unic de consolidare a identității satului Șona.
Expoziția „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare” celebrează împlinirea vârstei de 75 de ani a artistului prin deschiderea de la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei, nr. 111), secție a Muzeului Național de Artă al României.
Pe parcursul a patru luni de expunere, între 20 mai și 20 septembrie 2017, spațiul expozițional va fi unul viu, însoțit de concerte, conferințe, întâlniri cu artistul, ateliere cu copii și numeroase activități deschise publicului, toate deschise la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei 111 (Corp C).
Program de vizitare: de sâmbătă până miercuri între orele 11.00 – 19.00
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună
Tarif bilet întreg: 10 lei (cu reducerile obișnuite)