luni, martie 4, 2024
spot_img
AcasăCareersSe împlinesc 36 de ani de la primul zbor în Cosmos al...

Se împlinesc 36 de ani de la primul zbor în Cosmos al lui Dumitru Prunariu

La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în Cosmos, în misiunea Soituz-40 din cadrul programului spațial Intercosmos inițiat de către Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) și a petrecut în spațiul cosmic 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Și-a început calea spre stele de la cercul de aeromodelism de la Casa pionierilor din Brașov, orașul său natal, unde construia modele de planoare și de avioane, visând să devină constructor de aparate de zbor. În anul 1976, a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității „Politehnica” din București, cu specializarea inginerie aeronautică.

Dumitru Prunariu, primul roman in Cosmos

Fost şef al Aviaţiei Civile, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA) și membru în CA al TAROM, Prunariu deține acum, la cei 64 de ani ai săi, gradul de general-locotenent în rezervă.

Pasionații de astronomie (și nu numai!) îl pot întâlni în data de 6 mai, de Ziua Astronomiei, la Biblioteca Națională a României, începând cu ora 15:00, în cadrul evenimentului Astrofest 2017. Intrarea este gratuită!

Primul roman in Cosmos: Dumitru Prunariu
Sursa foto: Facebook

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.