miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăRecomandariReguli de muncă, de Richard Templar - o lectură esențială

Reguli de muncă, de Richard Templar – o lectură esențială

Mai mult de un milion de oameni din întreaga lume au studiat și se ghidează după regulile de viață și de muncă ale lui Richard Templar, iar acestui număr mare mă alătur și eu, după lectura cărții Reguli de muncă: Codul fundamental pentru succesul personal, recent apărută la editura ap! (ACT și Politon).Titlul cărții își trădează promisiunea încă de la primele pagini, pentru că în această lucrare, Templar oferă cititorilor săi un ghid practic și profund motivant pentru atingerea succesului personal în mediul profesional.

Richard Templar a studiat ani de zile comportamentul uman și a dedus astfel ce face diferența între cei care obțin cu ușurință succesul și cei care se chinuie, înotând împotriva curentului. Este vorba despre reguli, iar Templar a scris o serie de cărți în care a sintetizat aceste observații, cărți care s-au bucurat de un succes extraordinar. The Rules of Everything, The Rules of Life, The Rules of Wealth, The Rules of Management, The Rules of People, The Rules of Thinking și The Rules to Break sunt doar câteva din titlurile din această serie. 

Prin intermediul unor reguli simple și aplicabile, autorul dezvăluie tactici utile pentru a naviga cu succes prin lumea muncii și pentru a-ți maximiza potențialul. De la abordarea adecvată a sarcinilor zilnice și până la gestionarea timpului și interacțiunea cu colegii, fiecare regulă este formulată clar și susținută de exemple și anecdote relevante.

Una dintre cele mai remarcabile calități ale cărții este abordarea directă și pragmatică a problemelor comune cu care se confruntă mulți profesioniști. Templar nu numai că identifică aceste provocări, ci oferă și soluții practice pentru a le depăși.

Să reținem câteva reguli:

REGULA 1: Fă-te remarcat prin munca ta

Cea mai bună modalitate ca munca ta să iasă în evidență este să fii foarte, foarte bun în ceea ce faci. Și cea mai bună modalitate de a fi bun în ceea ce faci este să te dedici total muncii și să ignori restul. Un raport nesolicitat este o modalitate strălucită de a ieși în evidență.

REGULA 3: Oferă-te voluntar, dar fii atent

Mulți oameni consideră că dacă spun „da” la orice, vor ajunge să se facă remarcați, vor fi lăudați și vor fi promovați. Nu este adevărat. Un manager inteligent se va folosi de mentalitatea „fac eu”, și astfel vei ajunge să fii suprasolicitat, subapreciat și abuzat.

REGULA 5: Promite mai puțin, oferă mai mult

Dacă știi că poți termina până miercuri, întotdeauna să spui vineri. Dacă știi că departamentul tău va avea nevoie de o săptămână, să spui două. Dacă știi că vei avea nevoie de doi oameni în plus pentru a instala și a pune în funcțiune noua mașinărie, spune că ai nevoie de trei.

REGULA 14: Ce se întâmplă acasă să rămână acasă

Colegii nu trebuie să-ți cunoască problemele personale. Bineînțeles că trebuie să ai un debușeu și prieteni buni cu care să discuți, însă nu în timpul orelor de program. Dacă ai prieteni buni în rândul colegilor, ieșiți împreună să beți ceva după lucru, ca să discutați despre problemele tale.

Nu este necesar să îți păstrezi viața personală atât de privată încât colegii nici să nu știe că ai copii, că mama ta este în spital sau că îți place să pescuiești. Dar, în timpul orelor de program, trebuie să îți păstrezi viața personală în plan secund și să te concentrezi asupra muncii tale. În felul acesta, te asiguri că muncești cât de bine poți, în cel mai scurt timp și în cel mai eficient mod.

REGULA 34: Profită de oportunități

Învață să privești oportunitățile ca pe niște mingi – dacă mingile sunt aruncate în direcția ta, ai la dispoziție doar o secundă ca să le prinzi. Nu e timp să pui întrebări, să te uiți peste umăr, să cântărești argumentele pro și contra sau să dansezi foxtrot. Ori prinzi mingea, ori nu o prinzi.

Gândește-te puțin la oportunitățile pe care le-ai ratat în trecut și la ce ai face dacă ți s-ar oferi o a doua șansă. Ai reacționa diferit acum? Unde ai greșit?

REGULA 35: Transformă învățarea într-o misiune de o viață

Să-ți dezvolți noi competențe pentru locul de muncă este de mare preț, de la o limbă străină la un nou software digital. Însă orice tip de învățare îți menține mintea deschisă, liberă și antrenată, ceea ce va aduce beneficii muncii tale și angajatorului tău. Așadar, indiferent ce anume te pasionează, urmează-ți pasiunea – fă-ți un obiectiv din a afla mai multe despre acel lucru.

REGULA 57: Pune lucrurile în perspectivă

Jobul tău este doar un job. Da, știu că ai nevoie de bani și tot așa, dar nu este decât un job, și joburi sunt o mulțime. Dacă ai o zi proastă la muncă, nu ar trebui să ajungi să: nu mai dormi, să nu mai mănânci, să îți pierzi libidoul, să fumezi mai mult, să bei mai mult, să iei droguri, să fii mai irascibil, să fii deprimat, să fii stresat.

Vei fi surprins cât de des recurg oamenii la astfel de lucruri numai pentru că au avut o zi proastă. Da, poate că zilele proaste s-au ținut în lanț. Însă luate una câte una, nu este vorba decât de o zi proastă. Trebuie să înveți să te deconectezi, să te relaxezi, să nu iei totul prea în serios, să te bucuri mai mult și să pui lucrurile în perspectivă.

Găsește-ți un hobby, trăiește-ți viața. Trebuie să muncești ca să trăiești, nu să trăiești ca să muncești. Nu duce problemele și acasă – învață să fii ferm și să spui nu. Pune familia pe primul loc. Petrece timp cu copiii tăi – vor crește atât de repede și vei pierde prețioasa lor copilărie dacă muncești tot timpul. Crede-mă, mi-am văzut copiii crescând și se întâmplă înfricoșător de repede. S-ar putea să ți se pară că timpul trece încet și că este stresant, însă timpul zboară iremediabil – și te trezești că ai pierdut totul, pentru că tu erai ocupat seara cu munca de birou sau participai la încă o conferință al naibii de plictisitoare la final de săptămână.

 Este doar un job.

Reguli de muncă este o lectură esențială pentru oricine își dorește să-și îmbunătățească performanța în mediul de lucru și să-și atingă obiectivele profesionale. Cu sfaturi practice și motivaționale, această carte este un ghid valoros pentru cei care doresc să ajungă la nivelul următor în cariera lor.

***

ap! (ACT și Politon) este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de carte din România. Specializată în nonficțiune de calitate, editura a adus pe piața locală o serie de autori care au făcut furori în toată lumea, precum Tim Ferriss, Robin Sharma, Tony Robbins, Wayne Dyer, Steve Harvey, Gino Wickman și mulți alții. Totodată, ap! (ACT și Politon) este editura românească sub egida căreia au fost publicate cele mai multe audiobookuri la nivel local. Lansată în 2014, editura a adus în România peste 200 de titluri în format audiobook, multe dintre acestea fiind bestsellere care au făcut înconjurul lumii și au schimbat mii de vieți.

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte, din sfere precum: dezvoltarea personală și profesională, business, antreprenoriat, spiritualitate sau wellbeing. Titlurile editurii se regăsesc atât în format clasic, cât și sub formă de eBook, MP3 sau audiobook, astfel încât cititorii să se poată bucura de lectură în orice moment al vieții lor.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT