vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăCareersRadu Chirvase, specialist în protecția datelor: „Apelați la profesioniști și consultanți, așa...

Radu Chirvase, specialist în protecția datelor: „Apelați la profesioniști și consultanți, așa cum apelați la medici!”

Radu Chirvase este specialist în protecția datelor. Așa trebuie să-l reținem. Speră ca experiența și competențele integrative să contribuie benefic la susținerea clienților. A parcurs peste 100 de cursuri, față în față sau online, susținute de lectori de la Yale, London Institute of Business Management sau openSAP dedicate formării, comunicării, marketingului, vânzărilor, negocierii, recrutării, managementului de proiecte, analizei financiare, auditului intern, protecției datelor sau altor teme interesante și extrem de utile în cariera sa. În urma acestora a obținut certificări precum: traducător, formator, auditor, responsabil cu protecția datelor, specialist în comunicare, marketing și vânzări. Da, are dreptate. Reținem Radu Chirvase, specialist în protecția datelor. „Îmi place să învăț și să dau mai departe informații utile, practice, cu aplicare imediată, în beneficiul partenerilor, pentru a putea lua decizii mai bune, pentru a crește eficiența, pentru a optimiza soluțiile utilizate, personalizate pentru situațiile care apar, prevăzute și neprevăzute.”

C&B: Radu, descrie, te rog, activitatea ta!

Radu Chirvase: „Primul rol pe care îl folosesc este cel de consultant. Consultantul are, în primul rând, atribuția de a asculta și culege cu atenție nevoile și apoi înțelegerea lor, cu prioritatea exprimată de partenerii de dialog, în funcție de importanța pe care ei o acordă fiecărui aspect și fiecărei etape din cadrul activităților curente care implică prelucrarea datelor cu caracter personal.

La fel ca în cazul prevenirii incendiilor sau pentru păstrarea sănătății, prevenirea este esențială și are succes în peste 90% dintre situațiile riscante sau periculoase, care apar în cursul operațiunilor de zi cu zi. Inteligența artificială învață. Securitatea cibernetică apelează la ea tot mai des ca soluție de succes.

Protecția începe cu prevenirea prin informarea personalizată a partenerilor despre potențialele zone de risc din activitatea lor, continuă cu instruirea tuturor persoanelor implicate în prelucrarea de date personale, apoi cu evaluarea situației de facto privind dotările, resursele și instrumentele disponibile, utilizate de parteneri. Urmează lansarea unui set de recomandări, apoi implementarea lor și monitorizarea continuă, actualizarea și adaptarea la specificul fiecărui partener, asigurându-i protecția necesară, prin aplicarea unor măsuri tehnice și organizatorice stabilite împreună.”

C&B: Spune-ne, pe scurt, povestea carierei sau afacerii tale!

Radu Chirvase: „O experiență bogată, de peste 23 de ani de consultanță concretizată în discuții față în față cu parteneri din domenii diverse ale afacerilor internaționale, de la tranzacții comerciale cu produse și servicii profesionale, până la industria grea, servicii IT, servicii financiare, marketing, contabilitate, audit. Am asistat fuziuni și achiziții de companii din diferite țări, în condiții de competiție transparentă și avantaje concurențiale combinate prin optimizarea utilizării unor prevederi ale unei rețele internaționale de acorduri și norme specifice fiecărui domeniu, am participat și am organizat evenimente cu impact asupra comunității oamenilor de afaceri români, inclusiv în colaborare cu Camera de Comerț a României și cu Camere de Comerț din București, Iași, Constanța, Timișoara, Brașov, Brăila, etc.”

C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Radu Chirvase: „Exprimarea liberă a ideilor și căutarea continuă a explicațiilor pentru legile existente, pentru a le pune la lucru în folosul unui grup cât mai larg și mai divers de oameni, astfel încât beneficiile să se propage, la un moment dat, de la sine, prin propria lor inerție și vigoare.

M-a atras și mă atrage în continuare contribuția la realizări comune, prin eforturi conjugate, specifice sportului de echipă care m-a format, handbalul, cu alternanță rapidă între ofensivă și defensivă, cu dinamică și creativitate orientate spre rezultat, cu necesitatea coordonării eficiente a unui grup, într-un timp limitat, pentru a îndeplini obiective foarte precise.

Cred că acestea reprezintă chei ale succesului individual și în echipă, cu recunoașterea meritelor liderilor care conduc aceste echipe, asumându-și răspunderi, riscuri și decizii asumate, cu previziuni, proiecții și planuri pe termen lung, altruiste.”

C&B: Povestește-ne o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea ta!

Radu Chirvase: „Satisfacția vine din răspunsul plin de încântare cu care un partener primește și aplică soluțiile propuse, cu rezultate peste așteptări, cimentând încrederea construită cu atenție și punând bazele unei relații de sprijin reciproc, susținere dezinteresată și chiar prietenie solidă.

Cea mai bună energie provine din palparea rezultatelor pozitive și mângâierea recunoștinței, în contrast cu lipsa acesteia și cu eșecul în fața unor metode incompatibile cu respectul, cu cinstea și cu normele civilizației moderne.

C&B: Ce pot face cei aflați la început, indeciși sau cu necesități legate de activitatea ta/domeniul tău?

Radu Chirvase: „Este esențială culegerea din mai multe surse și selectarea inteligentă a informațiilor, verificându-le și testându-le valoarea de adevăr, valorificându-le prin aplicarea imediată în construcția ridicată zi de zi pentru dezvoltarea personală.

Contribuția individuală își multiplică enorm valoarea prin participarea la asocieri și parteneriate cu persoane care pot servi benevol ca mentori și cu persoane care își asumă poziția de discipoli, evoluând împreună, punând în dezbatere idei, soluții și viziuni asupra beneficiilor și aspirațiilor comune.

Conștientizarea propriei valori începe cu cele mai simple date personale, protejarea lor și controlarea modului în care circulă, luând decizii informate privind prelucrarea lor de către alte persoane.

Intensificarea comunicării înmulțește vulnerabilitățile, mai ales că eroarea umană este cauza incidentelor de securitate în peste 90% din cazuri, iar o treime dintre utilizatorii de Internet nu știu cum își proteja viața privată în online.

Investiți în training, urmăriți noutățile tehnologice și inovațiile, conectați-vă cu lumea, stimulați-vă atitudinea activă. Disponibilitatea, integritatea și confidențialitatea datelor personale contribuie la creșterea valorii oricărei afaceri.

 Pregătiți-vă continuu pentru a face față provocărilor unei lumi în schimbare rapidă, testați scenarii diferite și soluții alternative, adaptați și folosiți idei din alte domenii.

Apelați la profesioniști și consultanți, așa cum apelați la medici pentru intervenții de specialitate, la avocați sau arhitecți, pentru a crește eficiența utilizării timpului și energiei, banilor și celorlalte resurse pe care le solicită activitățile zilnice ale afacerii în care vă implicați.”

C&B: În cazul tău, pentru ce sau cu ce se luptă Raționalul și Sentimentalul?

Radu Chirvase: „Raționalul caută argumente în jur pentru a justifica deciziile din punct de vedere al beneficiilor pentru colectivitatea și societatea cu care se identifică, în scopul armonizării eficiente a resurselor puse la lucru în comun, astfel încât reciprocitatea să fie echilibrată și perpetuată fără turbulențe majore.

Raționalul vede costuri acolo unde Sentimentalul visează armonia naturală a elementelor care participă la dezvoltarea creativă, la construcția individuală a conștiinței, la educarea acesteia în scopul promovării beneficiilor.

Sentimentalul speră victoria marginalizării până la eliminare a riscurilor generate de neglijență, de intruziune curioasă maladivă, de exacerbare a unor certitudini dureroase provenite din răutăți vinovate, din jocuri de putere și dominație și din mândrie, egoism și lăcomie.”

C&B: Dă o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!

Radu Chirvase: „Încă impulsivă și mânată de influențe de moment, societatea naște în aceeași măsură eroi și oportuniști, fiecare cu locurile lor, mai multe sau mai puține, mai valoroase sau mai puțin importante, afectând afacerile și carierele, atât interne cât și internaționale.

Expunerea la un mediu dur poate extermina sau întări organismele la nivel individual, iar contribuția lor la energia și rezultatele obținute de grup depind de voința și resursele dedicate obiectivelor asumate clar, enunțate indubitabil, fondate pe principii solide, altruiste, dedicate binelui colectiv.

Excelența este la îndemâna societății românești, este atinsă de multe afaceri și de oameni cu cariere de succes, care merită mai multă atenție, de care este nevoie ca modele și lideri de urmat, ca formatori de opinie și ziditori de caractere puternice. Este firesc să apară echilibrul și să devină vizibile exemplele și poveștile de succes, de îndată ce deschidem ochii larg și avem răbdare să privim în jur, rotindu-ne 360 de grade!”

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT