Cum se construiește un brand și în cât timp? Bineînțeles că pentru fiecare afacere parcursul e diferit. Hodaia este o combinație între tradiție și inovație, promovând valorile locale și sustenabilitatea prin produse cosmetice naturale, inspirate din rețete tradiționale și adaptate nevoilor moderne.
Omul din spatele brandului, Raluca Olaru, continuă tradiția familiei, oferind produse de îngrijire personală bazate pe plante medicinale, contribuind astfel la promovarea și păstrarea meșteșugurilor tradiționale românești, dar încurajând totodată sustenabilitatea și protecția mediului. Pentru Raluca, Hodaia e un stil de viață. Mai multe am aflat de la fondatoarea brandului.
Cosmina Marcela Oltean / Careers & Business: Stau de vorbă cu un om sensibil, pasionat de artă, dar și de știință, care se ghidează după principii și învățături din alte vremuri, am putea spune. Raluca, povestește-ne mai multe despre tine.
Raluca Olaru: Am urmat studii de artă, apoi în restaurarea și conservarea patrimoniului, dar în final am revenit la o pasiune mai veche, cu rădăcini adânci, de patru generații în familia noastră, moment în care am decis să studiez mai multă medicină, farmacie și botanică. Am avut ocazia să fac asta nu numai în România, ci și în Germania, unde am urmat cursuri alături de studenții de la Medicină și am obținut o certificare de fitoterapeut.
Cosmina / C&B: Pe partea de antreprenoriat știu că ai trăit o experiență valoroasă în Spania…
Raluca: Așa este, am avut oportunitatea acestei creșteri în 2023, prin participarea la un amplu program de antreprenoriat în Spania, unde am făcut schimb de idei și experiențe cu ceilalți participanți.
Cosmina / C&B: Ce ai vrea să se știe despre Hodaia?
Raluca: Hodaia este locul în care făurim produse cosmetice naturale, o mică afacere fondată în 2019 și bazată pe o pasiune din copilărie și pe amintirea și învățăturile bunicii. Totul s-a concretizat din rețete de familie și crearea unor produse de îngrijire din plante medicinale cu proprietăți dovedite științific.

Cosmina / C&B: Cum spuneai, pasiunea pentru medicina naturopată a fost inspirată de bunica ta, „o doftoroaie din Tecuci, județul Galați”, de la care ai învățat cum se lucrează cu plantele medicinale, cum să le combini și să le extragi corect proprietățile. Dar cum a apărut Hodaia?
Raluca: Numele brandului provine de la satul Hodaia din comuna Fărăgău, județul Mureș, un loc pustiu, ce mai avea un singur locuitor, unde în 2016 am găsit inspirație pentru afacere. Produsele Hodaia sunt realizate manual în laboratorul de pe Valea Zălanului, județul Covasna, și includ elixiruri, săpunuri, uleiuri și creme. Anterior, micul meu laborator s-a aflat în județul Mureș, apoi în Harghita, la Toplița.
În dezvoltarea afacerii, Raluca a accesat fonduri europene prin programul România Start-up Plus, investind peste 50.000. Pe lângă vânzările online, brandul are colaborări cu magazine naturiste și saloane de înfrumusețare, iar planurile de extindere includ intrarea pe piețele internaționale și dezvoltarea unei părți a afacerii dedicată producției de materii prime și cultivării plantelor medicinale.

Pe când afacerea se afla încă în etapa de început, Raluca, tânăra antreprenoare, a participat la emisiunea „Imperiul Leilor”, difuzată de PRO TV, unde a căutat acea investiție de 50.000 de euro, pentru a-și dezvolta afacerea și bineînțeles că a obținut-o. În cadrul emisiunii, trei investitori și-au exprimat interesul pentru afacerea sa, iar Raluca a ales să colaboreze cu Dan Șucu, care i-a oferit suma solicitată în schimbul a 30% din companie.
Cosmina / C&B: Cum a fost experiența de la „Imperiul Leilor” și ce a însemnat pentru tine?
Raluca: Participarea la “Imperiul Leilor” mi-a oferit oportunitatea de a-mi extinde afacerea și de a beneficia de experiența și resursele unui investitor de renume. Această colaborare reflectă angajamentul meu de a promova produse cosmetice naturale inspirate din rețete tradiționale și adaptate nevoilor moderne.
Cosmina / C&B: Știu că periodic organizezi ateliere pentru public de toate vârstele și că recent ai conturat un muzeu dedicat medicinei tradiționale, unde vizitatorii își pot face o idee despre cum arătau farmaciile demult.
Raluca: Da, organizăm diverse ateliere educative și creative, oferind participanților oportunitatea de a învăța despre utilizarea plantelor medicinale și crearea de produse naturale. Deci dăm învățăturile mai departe, în folosul celor ce ne caută. Un exemplu recent este un atelier în care un grup de 24 de elevi și-au creat propriile leacuri împotriva înțepăturilor de insecte, desfășurat într-o atmosferă plină de veselie.
Am și un curs intitulat „Bazele Fitoterapiei”, destinat celor interesați să descopere puterea vindecătoare a plantelor medicinale și să învețe cum să le folosească pentru sănătatea proprie, într-un mod simplu, sigur și bine informat.
– – –
Pentru a descoperi mai multe despre această afacere, dar și pentru a rămâne la curent cu viitoarele ateliere și evenimente organizate de Hodaia, vă puteți abona la newsletter pe hodaia.ro sau să urmăriți paginile Hodaia, pe Facebook și Instagram.