luni, aprilie 28, 2025
spot_imgspot_img
AcasăLife StylePe urmele lui Ulise: Laura Coffey și povestea Insulelor Fermecate

Pe urmele lui Ulise: Laura Coffey și povestea Insulelor Fermecate

Citind o ediție a „Odiseei” lui Homer, scriitoarea de jurnale de călătorie Laura Coffey se hotărăște să calce pe urmele lui Ulise și părăsește Londra cu scopul de a descoperi locurile fermecătoare în care geografia și mitologia se intersectează, ajungând astfel să descopere puterea vindecătoare a naturii, a călătoriilor, a înotului în ape reci, a drumețiilor lungi pe munți și a cerurilor strălucitoare, pline de stele. Timp de șase luni, Laura va evada din lumea ei mică și apăsătoare și va călători prin arhipelaguri și insule mediteraneene mistice, considerate locuri ale periplului epic al lui Odiseu. La finalul acestui periplu, scriitoarea decide să surprindă în scris aventura sa și astfel ia naștere Insulele fermecate: Călătorii prin mituri și magie, dragoste și pierdere, carte recent apărută la editura ap! (ACT și Politon).

Insulele fermecate: Călătorii prin mituri și magie, dragoste și pierdere vorbește despre banalul care devine extraordinar și despre modul în care putem alege de fiecare dată în viață să transformăm o pierdere într-un câștig.

Laura Coffey este scriitoare de jurnale de călătorie și se simte cel mai bine în mișcare. Se declară dependentă de înotul în apă rece și de aventură și îi place să scrie despre frumusețea sălbatică a locurilor pe care le vizitează și despre oamenii pe care îi întâlnește în drumurile ei prin lume. Lucrările i-au fost publicate în Condé Nast Traveller, The Guardian și BBC  Travel. Este profesoară certificată de yoga, o împătimită a călătoriilor solo și are o mare pasiune pentru păsări. Când nu scrie, îi place să se plimbe cu bicicleta prin Londra, să facă yoga sau să-și plănuiască următoarea evadare pe o insulă îndepărtată.

C&B: Înainte de pandemie, când ai călătorit în căutarea locurilor menționate în Odiseea lui Homer, te-ai gândit vreodată să scrii o carte? 
Laura Coffey:
Întotdeauna am visat să scriu o carte, și mă consider norocoasă că am găsit un editor în Anglia. Mă simt și mai norocoasă că editura ACT și Politon a susținut cartea și a investit în traducerea ei în limba română! E o adevărată plăcere să-mi văd cartea călătorind prin lume și sunt încântată că a ajuns în țara voastră. De asemenea, sunt foarte curioasă să aflu ce vor crede cititorii români despre ea.

C&B: Cum îți structurezi procesul de scriere atunci când lucrezi la o carte versus când scrii un articol sau un material de călătorie?
Laura Coffey:
Mi-aș dori să am un proces infailibil! Adevărul este că e destul de haotic și încă învăț cum să-l gestionez. Când scriu articole, am de obicei un termen limită strâns, ceea ce mă ajută să fiu concentrată și să scriu cu urgență. Am învățat foarte mult de la editorii de ziare și reviste cu care am avut norocul să lucrez – m-au învățat să fiu concisă și să ajung rapid la esență, deoarece într-un articol ai foarte puțin spațiu. Această disciplină mă ajută acum când scriu texte mai lungi. Cartea este intenționat subțire, pentru că am vrut să aibă un ritm alert pentru cititori. Când lucrez la o carte, îmi scriu notițele de mână și creez fișe cu scene pe care le lipesc pe pereți – în final, apartamentul meu ajunge să arate ca o investigație de detectiv, cu cartonașe, săgeți și post-it-uri peste tot. Cel mai bine scriu dimineața, dar nu cred că există un proces perfect – încă sunt în faza de învățare.

C&B: Dacă ai putea locui pe una dintre insulele sau locurile descrise în cartea ta, care ar fi aceasta și de ce?

Laura Coffey: E o întrebare grea! Probabil aș oscila între Favignana – insula plină de minuni din cartea mea – și Menorca, care ar putea fi insula ciclopilor. Ambele sunt superbe și magice, dar în moduri complet diferite. Menorca este mai ușor accesibilă, este mai mare și are produse locale incredibile și o apă de-a dreptul uimitoare. Și prietenul meu, Naked Andrew, vine să înoate cu mine acolo – dacă citești cartea, vei afla totul despre el. Favignana este mai greu de atins, dar are o atracție magnetică ce mă face să revin mereu. Însă sunt dornică să descopăr și insule noi – sunt atât de multe locuri incredibile de vizitat!

C&B: Care crezi că ar putea fi, locația adevărată din Odiseea lui Homer?

Laura Coffey: Îmi place să citesc teoriile savanților care, de-a lungul timpului, au încercat să localizeze geografia exactă a „Odiseei”. Ideea de a căuta locuri secrete în lume, unde geografia și mitologia se intersectează, este foarte captivantă. Cred că insule reale au inspirat tărâmurile fantastice din „Odiseea”, așa cum miturile modelează felul în care percepem peisajele. Totuși, nu cred că putem spune cu exactitate că un loc anume corespunde exact unei insule din poveste. Pentru mine, e mai degrabă o evocare, o materializare a imaginației, nu o redare exactă. Când am fost în Sicilia, am crezut că ar putea fi insula zeului-soare Helios, lumina de acolo este extraordinară. Iar când am vizitat mica insulă Stromboli, am simțit o energie puternică, de parcă Eol, gardianul vânturilor, ar fi putut trăi acolo.

C&B: Cum echilibrezi povestirea cu relatarea factuală despre călătorii în cartea ta?

Laura Coffey: Un simplu jurnal de călătorie, pas cu pas, ar fi plictisitor, așa că am vrut să mă asigur că cartea are un arc narativ. Într-un fel, a fost ușor, deoarece aventura mea de pe o insulă pe alta avea un punct de plecare clar și o întoarcere acasă, ceea ce a făcut ca structura să reflecte „Odiseea”. Astfel, am putut împleti epopeea clasică cu propria mea poveste. Mi-am dorit, de asemenea, să aibă un ritm dinamic, să transmită mișcare și să redea senzația mării. Am scris rapid și am folosit un stil fluid, tocmai pentru a transporta cititorii alături de mine în aceste insule, să simtă mirarea, magia și tristețea acestei călătorii lungi și incerte.

C&B: Scrii în timp ce călătorești sau preferi să reflectezi și să scrii după ce te întorci acasă?

Laura Coffey: Am scris aproape în fiecare zi cât am călătorit, în jurnalul meu dezordonat, ceea ce m-a ajutat foarte mult atunci când am început să scriu cartea, deoarece aveam deja multe notițe și fragmente de conversații notate. Ocazional, am scris și mici pasaje pe laptop în timp ce eram plecată. De exemplu, există un capitol aproape de finalul cărții, plin de păsări. În acea zi fusesem cu un ornitolog, iar experiența a fost atât de extraordinară încât m-am așezat imediat la laptop și am scris totul pe loc. Cred că acel capitol are o vitalitate aparte, o senzație de imediat și o energie pe care o poți simți în scris.

C&B: Ce îți dorești ca cititorii să rețină din „Insulele fermecate”?

Laura Coffey: Dragoste. Cartea este o scrisoare de dragoste către tatăl meu, către aceste insule sălbatice, către această lume minunată, în toată splendoarea, fragilitatea și brutalitatea ei. Unii cititori mi-au spus că au simțit alinare în capitolele despre doliu – aceste mesaje sunt unele dintre cele mai prețioase pe care le-am primit.

C&B: Ai o poveste de călătorie preferată care nu a ajuns în carte?

Laura Coffey: O, da! Am fost salvată de niște pescari sicilieni când am încercat să înot până la o insuliță de lângă Taormina. A fost o idee prea ambițioasă – curenții erau prea puternici și am ajuns să fiu izbită de stânci, sângerând și întrebându-mă cum voi ajunge înapoi la mal. Niște pescari sicilieni care treceau cu barca m-au salvat și m-au dus într-un tur spontan al peșterii albastre și al insulei Isola Bella. Dezastrul s-a transformat într-o experiență minunată. M-am simțit puțin ca Ulise, salvat de Atena din furia lui Poseidon, și mi-a părut rău că această poveste nu a ajuns în carte.

C&B: Care este cea mai memorabilă destinație pe care ai vizitat-o vreodată?

Laura Coffey: Serengeti. Eram tânără, era o vară nesfârșită, iar timpul părea să se oprească în loc. Îmi amintesc lumina africană revărsată, cum se mișcau ierburile aurii, silueta unui copac de acacia în depărtare… A fost un moment de deplină mulțumire, în mijlocul unei aventuri mărețe. O clipă în care am simțit că sunt exact acolo unde trebuia să fiu.

C&B: Cum abordezi scrierea despre un loc astfel încât să surprinzi atât frumusețea, cât și realitatea acestuia?

Laura Coffey: Bună întrebare. Scriu în principal despre ceea ce iubesc și încerc să surprind detaliile care redau senzația locului, atmosfera lui unică. Scriu mult despre mâncare, pentru că mi se pare o metodă excelentă de a aduce un loc la viață. De asemenea, includ adesea conversații pe care le-am avut cu străini întâlniți pe drum. Nu sunt foarte interesată de realitățile dure, ci mai degrabă de a scoate în evidență calitățile magice ale unui peisaj și locurile ascunse pe care altfel nu le-ai observa. Când scriu despre Londra, descriu cum este să traversezi podurile pe bicicletă, încercând să surprind amploarea orașului și senzația de a te deplasa prin el. Când scriu despre insule, mă concentrez adesea pe un detaliu mărunt – o floare anume, o șopârlă, sunetul mării jucându-se cu pietricelele de pe plajă.

C&B: Mulți oameni visează să devină scriitori de călătorii. Ce sfat ai pentru cineva care își dorește să urmeze această carieră?

Laura Coffey: Mă consider foarte norocoasă că scriu pentru diverse reviste și ziare și nu iau acest lucru ca pe un dat. Ce nu am realizat la început este cât de importantă este intriga. Așadar, sfatul meu este să lucrezi foarte bine la o intrigă excelentă – ceva scurt, captivant, care să atragă atenția unui editor.

C&B: Locuiești în Londra. Ce îți place cel mai mult la acest oraș?

Laura Coffey: Îmi place să merg cu bicicleta pe malul râului, pe lângă Embankment, noaptea târziu. Drumul este chiar pe marginea Tamisei, felinarele sunt împodobite cu luminițe, iar teatrele de pe malul opus sunt luminate, reflectându-se în apă. Este un oraș plin de posibilități și romantism – cu râul, podurile, luminile și cerul nopții.

C&B: Dacă un turist ar avea doar 24 de ore în Londra, ce i-ai recomanda să facă?

Laura Coffey: Aș începe cu o plimbare prin Green Park, apoi prin St James’s Park. Aș recomanda un cream tea la The Wolseley (mai degrabă decât ceaiul complet de după-amiază – acesta este și mai bun, din punctul meu de vedere). Apoi, o plimbare prin Soho, cu o oprire la Liberty pentru cele mai bune cumpărături, urmată de Covent Garden. Aș rezerva un loc la un spectacol în West End și aș încheia seara cu cocktailuri decadente la Scarfes Bar. A doua zi, aș sugera urcarea pe Tower Bridge pentru o priveliște asupra orașului – mult mai frumoasă decât cea de pe London Eye –, apoi o plimbare cu un taxi pe apă pe Tamisa și o vizită la o expoziție de artă, poate la Tate Modern (care apare și în cartea mea). Aș recomanda, de asemenea, o vizită la Daunt Books în Marylebone, cea mai frumoasă librărie din oraș. Este minunat faptul că își organizează cărțile după destinații geografice, astfel încât poți citi literatură despre un oraș sau o țară în timp ce îți planifici călătoria acolo.

C&B: Crezi că Londra este un oraș potrivit pentru scriitori și artiști? De ce da sau de ce nu?

Laura Coffey: Londra poate fi o amantă nemiloasă uneori. Îmi este mult mai ușor să scriu în Sicilia, unde o prietenă dragă îmi împrumută casa ei de pe plajă – și este la fel de idilică pe cât sună. Londra este minunată datorită bogăției culturale pe care o oferă. Este un oraș creativ, dar nu neapărat un oraș conectat, iar eu prefer să fiu aproape de mare atunci când scriu.

C&B: Ce urmează pentru tine? Lucrezi la o nouă carte sau la un proiect de călătorie interesant?

Laura Coffey: Urmează să mă întorc în Sicilia, apoi să plec în Slovenia, o țară pe care am vizitat-o des în ultimii ani. Ador munții de acolo și abia aștept să merg din nou la escaladă.

C&B: Ai vreun ritual sau obicei de scris care te ajută să rămâi concentrată și inspirată?

Laura Coffey: Îmi plac ritualurile. Aprind lumânări, tămâie, fac yoga și ies la plimbare când mă simt blocată – de obicei în Victoria Park, care e aproape de casa mea. Un nou ritual pe care îl experimentez este să încep ziua citind un poem cu voce tare. Îmi plac colecțiile lui Pádraig Ó Tuama, pentru că include și un mic eseu care te ajută să înțelegi poezia. Colecția pe care o citesc acum se numește 44 Poems On Being With Each Other. Unul dintre ritualurile mele preferate este înotul în apă rece – acest lucru apare des și în carte. Îmi ascuțește mintea și îmi energizează corpul.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT