luni, aprilie 28, 2025
spot_imgspot_img
AcasăBusinessOvidiu Florea și CYPE Software – un parteneriat România-Spania orientat spre creșterea...

Ovidiu Florea și CYPE Software – un parteneriat România-Spania orientat spre creșterea productivității inginerilor proiectanți români

Ovidiu Florea este un inginer proiectant de structuri și drumuri din Sfântu Gheorghe, absolvent al facultății de construcții din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, secția CCIA și CFDP. Povestea lui în domeniul în care a studiat, dar și în aria antreprenoriatului, a prins contur – așa cum spune – treptat, fiind cizelată de experiențe academice și profesionale în România și Spania. Din Spania s-a întors cu o viziune și cu un produs indispensabil inginerilor proiectanți români: programele de proiectare CYPE Software.

„Am început călătoria CYPE în anul 2013, după un stagiu Erasmus de 5 luni în Barcelona, pentru Tineri Antreprenori. Acolo am lucrat cu o echipă foarte dinamică, la proiecte din Europa și Africa, moment în care am luat prima dată contact cu programele de proiectare CYPE Software din Spania.

Atunci am decis să aduc acea tehnologie și la noi în România și să o fac disponibilă tuturor inginerilor români, aflați în căutarea unor soluții eficiente pentru proiectele lor. Au urmat 11 ani plini de provocări, de dezvoltare și adaptare a programelor CYPE pentru România, cu adaptări ale normativelor de proiectare și o dezvoltare continuă, astfel încât să ajungem un produs folosit în siguranță de comunitatea de ingineri din țară.”

Să aflăm mai multe despre Ovidiu, despre călătoria, proiectele și rezultatele echipei sale.

Cosmina M Oltean / C&B: Cum ai ales acest drum, care au fost primii pași și spre ce au condus ulterior?

Ovidiu Florea: După participarea în programul european Erasmus, la finalul anului 2013, am decis să-mi deschid un birou de proiectare și să încep să lucrez în domeniu pe cont propriu. În paralel, am deschis un PFA prin care am început să lucrez cu echipa CYPE Software din Spania la proiectul CYPE Romania, un proiect menit sa ajute inginerii din România să-și crească productivitatea și să lucreze mai eficient la proiectele lor.

Au urmat 3 ani foarte importanți, cu foarte multe implementări în programele CYPE, crescând calitatea produselor de la an la an. În anul 2017 mi-am deschis a doua firmă, Florea Engineering SRL, continuând astfel dezvoltarea acestor programe și distribuirea lor. Am lucrat în paralel ca inginer proiectant și ca furnizor de programe de proiectare până în 2023, când am început să mă concentrez 100% pe proiectul CYPE Romania și pe un nou proiect pe care l-am început în 2022 și anume magazinul LicenteCAD.ro, primul magazin online cu aplicații dedicate pentru inginerii proiectanți, care acoperă întreg sectorul AEC (Architecture, Engineering and Construction).

În acest moment avem peste 250 de clienți, peste 60 de programe și pachete de programe în magazinul nostru online.

Cosmina / C&B: Cum te-ai descrie într-o singură frază?

Ovidiu: Tânăr antreprenor, vizionar, călător. Am început calea antreprenoriatului la 27 de ani, de tânăr și am rămas așa și acum. Cu siguranță voi rămâne așa tot restul vieții, în adâncul sufletului meu.

Cosmina / C&B: Mergând pe firul narativ al carierei tale, care crezi că au fost momentele cheie, definitorii ale poveștii?

Ovidiu: Anul 2013 a fost anul transformării mele ca profesionist. A fost anul în care s-au unit puncte care au dus la începerea călătoriei mele antreprenoriale, care în peste 10 ani a schimbat viețile multor ingineri și modul lor de a lucra cu tehnologia. Cel mai tare mă bucură succesele clienților mei, creșterea și dezvoltarea lor individuală, dar și în cadrul companiilor. Rezultatele lor sunt și rezultatele noastre. Succesul lor e și succesul nostru.

C&B: Cum erai la începutul drumului și cum simți că te-ai transformat în timp?

Ovidiu: La început de drum întotdeauna apar foarte multe obstacole, de la cele financiare la cele legate de motivație și încredere. Le-am depașit având primii mei clienți, care au venit dintre prieteni și cunoscuți. Dezvoltarea proiectului CYPE România a fost una lină, treaptă cu treaptă și asta ne-a făcut rezilienți în momentele grele care au apărut de-a lungul anilor. Creșterea lină este mult mai sănătoasă decât urcarea cu liftul, prin finanțări mari la început. Noi am optat să creștem organic, lin și să nu ne împrumutăm de la bănci.

Acum, uitându-mă în urmă, nu aș schimba nimic în modul în care am progresat. Poate aș fi adăugat mai mult curaj în această ecuație, la început. În acest moment, proiectul CYPE Romania este un proiect matur, care are avantaje foarte clare dovedite prin rezultatele clienților noștri, cumulate în ani de zile. Acest progres ne dă foarte multă încredere, iar „viitorul sună bine”.

C&B: Care e povestea și misiunea companiei pe care o reprezinți?

Ovidiu: CYPE România este un proiect implementat din dorința de a crește productivitatea inginerilor din România și de a face disponibilă românilor tehnologia cea mai înaltă din Spania, din domeniul proiectării. Misiunea CYPE Software România este de a crește productivitatea inginerilor proiectanți, cu ajutorul tehnologiei de vârf.

C&B: Ce vă motivează cel mai mult, individual și ca echipă?

Ovidiu: Îmi place foarte mult să am o contribuție pozitivă în viețile oamenilor și am găsit acest mod de a face ce-mi place în fiecare zi. Eu cred că motivația o găsești în momentul în care îți place ceea ce faci. Cel mai mult ne dorim să ajungem să ajutăm cât mai mulți ingineri proiectanți, cu tehnologie de cea mai înaltă calitate, la prețuri corecte.

C&B: Cum ți-ai descrie stilul de leadership?

Ovidiu: Stilul meu de leadership este unul bazat pe perseverență și pe rezultate. I se mai spune și meritocrație. Eu cred foarte mult în proces și nu cred în rezultate venite peste noapte.

M-aș descrie ca alergător de cursă lungă și nu ca un alergător de 100 de metri. Cred de asemenea în puterea efectului compus. Este o carte pe care o recomand tuturor: „Efectul Compus” de Darren Hardy. În această carte este vorba exact de acest efect al lucrurilor făcute pe termen lung, al obiectivelor atinse gradual, a punctelor unite și a rezultatelor ca efect a multor ani de creativitate și muncă susținută pentru atingerea unor visuri.

C&B: Care este cea mai importantă decizie pe care ai luat-o și cum ți-a schimbat asta traiectoria?

Ovidiu: Cea mai important decizie a fost să plec în Barcelona în 2013. Această decizie mi-a creat contextul de a intra în legatură cu compania CYPE din Alicante, Spania și astfel am început colaborarea cu ei. A fost o decizie care a venit ca urmare a crizei economice din Romania anului 2012. Cred cu adevărat că momentele grele creează oameni puternici și contexte favorabile. 

C&B: Cum arată o zi obișnuită la muncă?

Ovidiu: O zi obișnuită la muncă începe dimineața, în jurul orei 9.00, după ce mi-am pregătit un cappuccino. În fiecare zi am programate prezentări pe Zoom cu ingineri cu care mă conectez și cărora le prezint tehnologia noastră și cum le poate crește productivitatea. Fiecare zi este despre inginerii noștri și despre creștere. Munca remote este unul din avantajele mediului de lucru la noi în companie. Oferim posibilitatea de lucru 100% remote încă din pandemie, din anul 2020.

C&B: Ce valori și principii vă ghidează în ceea ce faceți?

Ovidiu: Credem foarte mult în principiile și valorile pe care le-am insuflat companiei și echipei și anume: profesionalism, colaborare, orientarea către client, inovație, eficacitate, respect și agilitate.

Cosmina Marcela Oltean
Cosmina Marcela Oltean
Redactor cultural cu studii de Istoria Artei, Junalism și Comunicare. Mereu în căutare de povești care inspiră, bune de dat mai departe.
ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT