vineri, octombrie 4, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCareersDr. Oltjon Cobani: "România găzduiește medici foarte bine pregătiți"

Dr. Oltjon Cobani: „România găzduiește medici foarte bine pregătiți”

Locuiește de peste 20 de ani în România! A avut un vis, acela de a deveni medic. Așa că, la 14 ani s-a mutat din Albania la Bucuresti, unde a studiat chimie-biologie la o clasă de specialitate a liceului teoretic Ion Neculce. Astfel, după terminarea liceului a ales să urmeze cursurile Universității de Medicină șiFarmacie Carol Davila din București. Apoi, Dr. Cobani a urmat rezidențiatul în domeniul chirurgiei plastice și microchirurgiei reconstructive, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, sub îndrumarea Profesorului Dr. Ioan Lascăr. A fost remarcat de Profesor Asociat Dr. Dana Jianu, care l-a luat „sub aripa sa” profesională la clinica ProEstetica. Anual, participă la cursuri, workshop-uri, congrese naționale și internaționale, publică lucrări științifice în reviste de specialitate, iar anul trecut și-a completat specializarea practică alături de doi medici de renume internațional: Dr.Alexis Verpaele și Dr.Patrick Tonnard (“Coupre Centrum voor plastische chirurgie” din Ghent, Belgia). A operat de asemenea în echipă și cu alți maeștrii de renume internațional cum ar fi, Roger Khouri (Miami, Florida), Carlos Roxo (Brazilia), Prof. Dr. Wolfgang Gubisch (Stutgart, Germania), Nazim Cerkes (Istanbul, Turcia), etc.

 De ce ați ales să rămâneți în România, în condițiile în care puteați lucra în orice altă țară?

Cu toate că m-am născut în Albania, România este țara în care am crescut, țara care mi-a oferit posibilitatea de a studia și a deveni medic, unde am primit și primesc în continuare o educație medicală la standarte înalte.

Într-adevăr, aveam posibilitatea să studiez și să lucrez în alte țări, dar cred că în România îmi găsesc vocația. Vreau să lucrez și să fiu în folosul comunității de aici. Vreau să dau înapoi acestei țări ce mi-a dat și ea mie… totul!

Toată lumea „critică” sistemul medical din România, care este perspectiva dumneavoastră ca profesionist?

Cred că este ușor să critici și să evaluezi sistemul, mai ales pentru cei care nu fac parte din el. Nu cred că această critică aduce ceva bun și cu adevărat folositor, ba dimpotrivă. Întrebarea este ce poți aduce tu sistemului, astfel încât acesta să fie mai bun. Vă pot spune, cu siguranță, că România găzduiește medici foarte bine pregătiți din punct de vedere profesional și care încearcă, câteodată cu mari greutăți, să fie în slujba semenilor. Dacă putem în România să avem un sistem mai bun și mai eficient? Cu siguranță, da! Dar părerea mea este că acest lucru este la latitudinea noastră ca popor al acestei țări, să facem tot ce putem să ne fie mai bine. Și sunt sigur că putem și așa va fi!

Cât de grea este viața de medic?

Vă pot spune cu siguranță că nu este o viață ușoară. După șase ani de facultate cu examene grele, urmează șase ani de rezidențiat, unde trebuie să dai tot ce ai mai bun în cautarea spre împlinire profesională, și este abia inceputul. Medicina este o școală continuă, unde în fiecare zi înveți ceva nou, și nu mă refer aici doar la chirurgia plastică, ci la toate ramurile medicinei. Dar pasiunea despre acestă nobilă profesie și zâmbetul unui pacient fericit mă fac, cel puțin personal, să perseverez și să caut întotdeauna cea mai bună soluție pentru pacienții mei.

Este medicina o carieră, o profesie sau o vocație?

Cu certitudine medicina este o vocație. Trebuie să fii cu adevarat pasionat de medicină, dacă dorești să o practici la cele mai înalte standarte. După cum am spus, viața de medic nu este o viață ușoară. Este o viață care cere sacrificii și care iți aduce satisfacții mai târziu, decât poate le poți obține făcând altceva. Dar fiecare dintre noi are un punct de vedere, acesta este doar al meu.

Care sunt perspectivele de dezvoltare al acestui business?

În ochii unui medic, medicina nu va reprezenta niciodată un business, sau cel puțin nu doar atât. Dar ca orice altă profesie, în momentul de față, și aceasta se conformează cererilor pieței. După cum vedem în jur se înființează în fiecare an noi spitale sau clinici private. Deci pot spune că perspectiva de dezvoltare din acest punct de vedere este una bună, întrucât din ce în ce mai mulți oameni apelează la sistemul privat. Privesc acest lucru ca pe unul favorabil întrucât concurența ne impinge către îmbunătățirea serviciilor medicale și, prin urmare, îmbunătățirea calității vieții pacienților noștri.

Interviu cu Dr. Oltjon Cobani

Sunt oamenii preocupați de frumusețe, de ideea de a arată mai bine?

Omul a fost întotdeauna fascinat de frumos. Din timpuri străvechi aceștia foloseau bijuterii sau machiaj în ideea de a arată mai bine. În ziua de astăzi oamenii apelează la chirurgia plastică pentru a rezolva diverse complexe, pe care le au legate de fizicul lor. Aș vrea să adaug că, în prezent, chirurgia estetică nu reprezintă un lux, ci o necesitate. Sănătatea nu înseamnă doar lipsa bolii sau a infirmității, ci o stare completă de bine, atât fizic social, cât și mental. Chirurgia plastică vine în ajutorul oamenilor pentru ca aceștia să se simtă mai bine în pielea lor, crescând stima de sine și modul în care aceștia se privesc pe ei sau sunt priviți de către cei din jur. Într-un cuvânt, medicina îmbunătățește calitatea vieții persoanei respective. Evident, exagerările de orice fel trebuie evitate.

Imaginea aduce bani?

Depinde de profesia pe care o exerciți. Dar pot spune că trăim într-o lume în care imaginea contează și modul în care arătăm poate pune amprenta asupra noastră și a relaționării cu cei din jur. Nu știu dacă aduce bani, dar cu siguranță ne poate îmbunătăți calitatea vieții.

Interviu realizat de Raluca Iorga.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT