vineri, iunie 14, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCareersNorina Alinta Gâvan, CEO Wörwag Pharma România: "Pentru succes e nevoie de...

Norina Alinta Gâvan, CEO Wörwag Pharma România: „Pentru succes e nevoie de multă muncă, implicare, responsabilitate, pasiune și puțin apetit pentru risc.”

Pentru Norina Alinta Gâvan, CEO-ul companiei Wörwag Pharma România, activitatea profesională înseamnă pasiune pentru ceea ce face, responsabilitate, implicare, perfecționare, multă muncă și disciplină. Principiile sale în managementul companiei au la bază, în primul rând, bunul simț (cei șapte ani de acasă), alături de o atitudine optimistă și comunicarea deschisă și transparentă a viziunilor și a acțiunilor (ale sale și ale companiei). Apoi, consideră că un element important este implicarea întregii echipe în misiunea organizației. Crede că atunci când o echipă întâmpină dificultăți în lucrul împreună, performanțele companiei vor lăsa de dorit. “O echipă dă dovadă de eficiență când membrii care o formează știu fiecare de ce fac parte din echipă, își înțeleg unul altuia personalitatea, au obiective comune și își cunosc motivația a ceea ce fac individual și împreună. Suntem diferiți, iar acest lucru îl folosim în beneficiul nostru, al fiecăruia dintre noi, precum și al întregii echipe.”

C&B: Norina, care este povestea carierei tale?

Norina Alinta Gâvan: “În 1997, m-am întors în țară după un stagiu de doctorat la University of California, în San Francisco, în cadrul Clinicii de Dermatologie, în specialitatea biochimie a pielii, în absorbție percutanată. Eram biochimist specialist la Clinica de Dermatologie a Spitalului Clinic Județean Cluj. Am simțit că pot face mai mult, că locul meu nu mai este acolo și că doresc ceva mai provocator. Cercetarea a fost și este o mare pasiune pentru mine, așa că doream să rămân în domeniul medical, cât mai aproape de cercetare. Nici nu mă gândeam pe atunci că voi ajunge într-o poziție de top management! Mi-am trimis CV-ul și scrisoarea de intenție la un anunț de reprezentant medical și… în noiembrie 1997 am fost primul angajat al companiei germane Wörwag Pharma în România. De atunci, descopăr în fiecare zi acest domeniu extraordinar de ofertant, divers și cu multe satisfacții profesionale.”

C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Norina Alinta Gâvan: “Încă din copilărie am fost mereu activă, în mișcare, am făcut atletism ca sport de performanță timp de 12 ani. Și acum, ca și atunci, îmi place să pun în aplicare orice idee nouă, să testez, să dezvolt proiecte diverse. Nu am răbdare să aștept, să stau locului. Sunt un om activ, dinamic și-mi place să fac lucrurile să se întâmple.”

C&B: Povestește-ne o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea ta!

Norina Alinta Gâvan: “Cea mai importantă decizie pentru mine a fost să rămân în România, să trăiesc și să îmi fac un viitor aici. După doctoratul din SUA, aveam posibilitatea să emigrez și să-mi construiesc cariera fie acolo, fie în Noua Zeelandă sau în Germania. Am ales să rămân și să lucrez în România și nu regret deloc această decizie. Cred că, dacă vrem să schimbăm ceva în România, o putem face doar trăind, lucrând și bucurându-ne de viață aici.

De cealaltă parte, cel mai dificil moment al carierei a fost decizia și, apoi, procesul de restructurare al echipei, în decembrie 2015. Am luat atunci fiecare om în parte și am analizat situația din punct de vedere profesional; a fost deosebit de dificil să tratez la rece latura umană, pentru a fi sigură că iau cele mai bune decizii pentru business-ul pe care îl conduc și mai ales pentru întreaga echipă care rămânea în barcă.”

C&B: Oferă sfat/sfaturi pentru cei aflați la început sau indeciși!

Norina Alinta Gâvan: “Să aibă curaj. Să accepte că va face sacrificii pe plan personal. Să creadă în sine și să se dedice visului pe care îl are. Dacă are și sprijinul celor dragi, să nu stea pe gânduri și să meargă înainte! Vedeți, pentru succes e nevoie de multă muncă, implicare, responsabilitate, pasiune și puțin apetit pentru risc. Apoi, este important să conștientizezi că nu poți face nimic singur. Echipa este și ea esențială, mai ales buna comunicare dintre colegi. Acestea sunt condiții necesare, însă pot să nu fie suficiente, afacerea fiind influențată și de factori externi, pe care nu îi poți controla. E nevoie de multă atenție, agilitate și flexibilitate în acțiune. Nu cred că există o garanție a succesului ori rețete universal valabile.”

C&B: În cazul tău, pentru ce sau cu ce se luptă Raționalul și Sentimentalul?

Norina Alinta Gâvan: “Rațiune și sentiment … nu îmi este rușine că am sentimente. De la rațiune pleacă justificările. De la sentimente pleacă pasiunea. Pentru orice persoană cu carieră, echilibrul între timpul profesional și cel personal reprezintă una dintre cele mai mari provocări. Pentru noi, femeile, cu atât mai mult, deoarece mentalitatea românească ne alocă în continuare și rolul tradițional de gospodină. Încerc să găsesc acest echilibru și mărturisesc că nu reușesc de fiecare dată. Îmi pare rău pentru cei dragi când timpul profesional îmi ia foarte mult din cel personal, dar cred că este important să-ți asumi onest acest lucru și să te lupți constant pentru obținerea acestui echilibru.”

C&B: Dă o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!

Norina Alinta Gâvan: “Societatea în care trăim este într-o continuă mişcare şi schimbare, şi poate că nu ar fi rău dacă am privi femeia cu mai multă încredere. De ce o femeie la fel de bine pregătită ca un bărbat, cu studii similare, ar trebui să se mulţumească cu mai puţin decât acesta? Poate că e timpul să ne schimbăm mentalitatea şi să acceptăm că epoca femeilor bune doar „la cratiţă” şi la făcut copii a trecut şi a venit timpul să le acordăm o şansă pentru „a se lua în piept” cu bărbaţii. Din fericire, România este o societate cu mult loc de dezvoltare, un mediu foarte ofertant pentru afaceri și mai ales pentru cariere.”

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).