Mihai Balaban este CEO și business partner Unimat, cu expertiză în consultanță în management strategic și soluții software de tip ERP / CRM / BI, pe care le-a aprofundat şi într-o teză de doctorat. Este un perfecționist, orientat spre rezultate, un lider cu viziune, un entuziast care crede în forța echipei, mereu cu o atitudine pozitivă. Lucrează cu și pentru oameni, cu un simț uneori exagerat al responsabilității, pe care l-a cultivat de-a lungul parcursului său profesional. Îi plac organizarea și predictibilitatea! Managementul strategic a fost materia sa preferată și este convins că doar printr-o planificare bună poți să fii eficient și să ai rezultate pozitive. Mai mult, îi place să rezolve probleme, fie ele și complexe. Consideră că o problemă complexă este doar o sumă de probleme simple ?. „În momentul în care ai gasit ceva care să îți placă, nu o să mai lucrezi nicio zi in viața ta! … așa simt și eu când mă trezesc dimineața! Fiecare lucru pe care îl întreprind îmi creează o teribilă plăcere. Mi se pare că am o experiență destul de vastă încât să o împărtășesc cu cei ce doresc acest lucru, dar nu suficientă, pentru a mă opri din învățat. Fie că este vorba de activitatea mea în cadrul companiei UNIMAT, fie că este vorba de activitățile sociale pe care le întreprind sau mă asociez cu ele, sunt extrem de motivat în ceea ce fac.” Este implicat în activităţi frumoase și fericit că are în jurul său oameni frumoși, plin de viață, care îi oferă forța necesară pentru a crea o lume de bine.
C&B: Spune-ne povestea carierei sau afacerii tale!
„Firma în care sunt CEO și Business partner este o organizație cu capital integral românesc, care, de-a lungul anilor a reușit să ofere soluții de management de înaltă calitate, orientate spre așteptările clienților.
Povestea afacerii Unimat a venit ca o soluție pentru necesitățile clienților. Astfel compania noastră oferă un răspuns pentru nevoile clienților, concentrându-se pe cerințele lor și devenind locul în care, pe lângă furnizarea materialelor de construcție, clientul poate, de asemenea, să afle exact ceea ce face produsul și care este cea mai bună soluție pentru problema sa.
În prezent suntem reprezentați cu showroom-uri elegante și depozite logistice în trei orașe din centrul României – Sibiu, Alba și Târgu Mureș.
Conducerea companiei Unimat a înțeles că prin educație și valori putem reuși, datorită eforturile noastre, să avem o societate mai bună. De-a lungul timpului, Unimat a devenit partener al evenimentelor: Târgul de Crăciun Sibiu, Cibin Fest, Sibiu Sands, Pune mâna pe chitară, Festivalul Grădinilor, Jocul de-a arhitectura, precum și a altor evenimente, implicându-ne activ în evenimente culturale, sportive, sociale sau de divertisment.
Unul dintre proiectele din prezent, este cel al Palatului Copiilor, unde am plăcerea de a colabora cu oameni și întreprinzători minunați. Instituția Palatul Copiilor se mută în Sibiu de pe str. Constituției, într-o clădire ce trebuie complet renovată pe str. Henri Coandă. Sute de cetățeni sibieni s-au alăturat proiectului, oferindu-se drept voluntari pentru a reconstrui viitorul celor peste 2.500 de elevi ai școlii. Oameni de afaceri din diferite domenii au sponsorizat acest proiect, iar ONG-uri din Sibiu s-au unit, ajutând la împlinirea acestui minunat scop. Împreună am demonstrat că formăm o comunitate puternică și că Sibiul este un oraș unit.
Pe scurt, Unimat este un model în domeniul în care activează și cu siguranță, este locul în care puteți merge atunci când aveți nevoie de un sfat și un produs profesionist. Unimat este locul unde puteți primi toate informațiile și soluțiile de care aveți nevoie atunci când doriți să construiți ceva. Pentru a construi durabil alege calitatea! – este logo-ul şi ţelul nostru.”
C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?
„Încă din copilărie am fost marcat pozitiv de lucrurile tehnice: îmi amintesc cu plăcere de moriştile de la pârâu, făcute de mine sub îndrumarea bunicului meu în localitatea Berivoi de lângă Făgăraș.
Visele mele erau legate de oameni puternici și inventivi: port cu mine în minte poveștile mamei mele despre vărul bunicului meu Andrei Răduleț și anume Academicianul Remus Răduleț (creatorul școlii românești de Bazele Electrotehnicii). Îmi doream să am mintea asemeni bunicului meu Gheorghe Balaban (pe linie paternă), care în decursul vieții a avut multe invenții tehnice în fabrica Steagu Roşu din Brașov.
În adolescență am fost foarte încântat de Cercul de construcții Radio-Tv din cadrul Palatului Copiilor din Sibiu. Când am auzit pentru prima dată noțiunea de scoala altfel la copiii mei … mă gândeam și încercam să îmi aduc și eu aminte unde și când am trecut și eu prin așa ceva?! Profesorii din cadrul Palatului Copiilor din Sibiu erau adevărați părinți sufletești pentru elevii lor, îmi aduc tot timpul aminte cum reușeam să realizez găuri cu burghie foarte mici în cablajele ce aveau să devină apoi circuite electronice; mama mea încă mai păstrează ca sonerie de intrare în apartamanetul ei, o sirenă de autosalvare realizată întru totul de mine; la finalul adolescenței am reușit să activez tot într-un cadru foarte tehnic și anume la secția nucleare din cadrul întreprinderii Independența din Sibiu, acolo realizam piese pentru viitoarea centrala nucleară de la Cernavodă, piesele erau complexe și trebuia să ne scriem numărul mărcii pe fiecare din ele (parte din procesul de verificare a calității). Erau multe mașini cu comandă numerică, îmi amintesc faptul că în schimbul 2 sau 3 aveam șansa să lucrez simultan pe mai multe mașini astfel încât să am un număr mai mare de piese finalizate ?
Când eram adolescent, eram îndrăgostit de literatura SF cu tematică tehnică … am o amintire care de fiecare dată când o spun mă face să zâmbesc: într-una din cărți am citit (prin anii 1982) despre niște lentile de ochelari care pot prelua și transmite imagini de la calculatoarele personale de buzunar … prin anii 1990 o companie din Japonia a realizat acest lucru și mai nou autoturismele au proiecții de tip hologramă pe parbriz …
Îmi dau seama cât de mult adevăr este în zicala: o lume întreagă se dă în lături în fața celui ce știe ce vrea ?, trebuie doar să îți propui și să ai obiective înalte!
Și printre obiectivele mele, dintre cele mai înalte, la momentul actual este să îmbin cu succes partea profesională cu latura socială … este foarte greu să fii fericit când lângă tine sunt oameni nefericiți cu probleme ce țin chiar de nevoile de bază (fiziologice și de siguranță).”
C&B: Povestește-ne o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea ta!
„O întâmplarea pozitivă: Palatul Copiilor din Sibiu și întâlnirea cu cei care conduc acest club al copiilor din Sibiu … am atâtea amintiri frumoase care se leagă de acest centru educational excepțional: experiența din copilărie, alergatul meu la primul semimaraton. M-am bucurat de susținerea colegilor mei din executivul companiei care au aprobat implicarea în acest proiect și … mai ales implicarea comunității sibiene în acest proiect care pentru mulți copiii înseamnă un start bun în viață: aici poți primi o îndrumare consolidată și o direcție pentru viitoarea lor viață profesională, în funcție de înclinațiile și interesele lor, care merg dincolo de educația formală, pe care școala normală nu le-o oferă !!! Voluntarii care au fost aici, cu vârste între 10 și 70 de ani, mi-au dat motive puternice să lupt pentru reabilitarea acestui centru educațional… mulțumesc voluntarilor din Unimat care au susținut demersurile mele; compania Unimat se implică în viața comunității locale https://www.unimat.ro/evenimente/unimat-este-pentru-palatul-copiilor/
Dacă mă gândesc la o întâmplare cu un puternic impact negativ pentru activitatea mea profesională, ceea ce mă macină este efectul pe care renunțarea la scolile profesionale în Romania îl are asupra muncii din domeniul construcțiilor. Și nu este o întâmplare singulară, este una repetitivă. Și acest fapt generează o carență majoră între formare și expectativele din diferite arii lucrative. De fapt, acest impact îl simțim cu toții: fabricile mari au fost forțate să își instruiască ei lucrătorii, dar cel mai trist este că avem tot felul de absolvenți de facultăți și mastere care nu pot accesa decât poziții low level întrucât, din păcate, acela este nivelul lor. Prin facultate se trece uneori mult prea ușor și cele mai mari probleme le au chiar acești absolvenți care aspiră la poziții superioare direct ca proaspăt absolvenți. În construcții – domeniul nostru de activitate este de-a dreptul trist când vezi că toți participanții la proces au altă formare, dar cu siguranță ei au alte vise; ne lipsesc scolile de zidari, dulgheri, sudori, vopsitori, din toate celelalte domenii, etc. Din ce în ce mai des, văd că nu avem cu cine munci.”
C&B: Oferă sfat/sfaturi pentru cei aflați la început sau indecisi
„De fapt o sa încerc să vă reproduc din ceea ce ne transmitea Prof. Moise Țuțurea (mentorul meu): în viață este frumos să fii inovator și să faci invenții, atunci o lume întreagă se va închina în fața ta și îți va oferi recunoaștere și apreciere … dar nu sunt mulți capabili de așa ceva, de invenții … așa că uite-te la ce au facut alții și inspiră-te de acolo, nu poți să mai inventezi roata, că a fost inventată – dar poți să te uiți și să înveți cum au făcut alții și construiește-ți propria roată, pune-o la căruţă și dă-i bice … viața nu așteaptă și timpul trece, fă-l să treacă frumos și cu folos pentru tine și cei din jurul tău. Aș mai completa cu experiența mea din domeniul construcțiilor: în caietele de sarcini există un capitol distinct intitulat proiecte SIMILARE … vedem cât de importantă este cunoașterea din surse învecinate, aceasta poate fi vitală în organizația ta. Cu timpul, și după ce dobândeşti experiență, poți insista și pe inovativitate să fii asemeni oceanelor albastre descrise atât de înțelept de profesorul Kim. Pe desktop-ul meu, am un citat al lui Mahatma Gandhi, care practic reprezintă driver-ul meu în viață: Trăieşte ca și cum ai muri mâine și învață ca și cum ai trăi veșnic. Îndemnul este profund, dar din el înțeleg că trebuie să fac foarte bine ceea ce fac, pentru că mâine este un termen relativ … și îndemnul la învățare este crucial – nimeni nu se naște învățat și mai mult de atât: societatea actuală cunoaște o dezvoltare tehnologică nemaîntâlnită și doar prin educație poți deveni mai bun, mai performant și mai înțelept!
Și mai am un sfat, de care am ținut cont în viață: Noi suntem media oamenilor din jurul nostru! Așa că ai grijă pe cine ai în preajmă! … aceasta nu este o invenție, bunicul meu Gheorghe Balaban îmi spunea de câte ori avea ocazia: spune-mi ce prieteni ai ca să îți spun cine ești!”
C&B: În cazul tău, pentru ce sau cu ce se luptă Raționalul și Sentimentalul?
„La mine Raționalul și Sentimentalul sunt de fapt afacerile și binefacerile … în permanență sunt motivat de obținerea unor rezultate profesionale bune și acestea se obțin cu o minte bună. Mă bucur că am alături în conducerea executivă a companiei Unimat, persoane care văd diferența clară între rațional și sentimental. Personal sunt încântat de latura socială a marketingului Unimat și urmăresc în permanență implicarea în proiecte sociale care ne ajută să îi ajutăm pe ceilalți să crească, și implicit ne ajută pe noi în vizibilitate și pe ei în activitate. Educația, sportul și cultura sunt ariile noastre preferate; acum suntem alături de Palatul Copiilor din Sibiu în etapa delicată pe care o traversează:https://oameni.sprijina.ro/cauze/impreunareconstruimpalatulcopiilorsibiu
C&B: Dă o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!
„Acum, societatea românească este puternic divizată, la tot pasul întâlnim sintagma noi versus ei, încrederea și neîncrederea fac dans pe sârmă într-o arenă marcată de interese puternice.
Mediul de afaceri este mai educat față de cel din 2008-2009, însă problemele sunt și vor fi mereu dacă nu vom avea o legislație sănătoasă care să încurajeze munca, nu ajutorul social. Cu toate acestea, eu cred că este potențial mare pentru cei ce vor și pot să muncească ?.
Despre cariere, pot să spun doar de bine dacă merg afacerile, dacă nu merg, atunci vom avea multă muncă fără rezultate, ceea ce duce la frustrare. Spiritul civic trebuie introdus în vocabularul curent al tuturor tinerilor și astfel vom putea spera la o societate progresistă.
Însă educația, ca și fundament al unei societăți, poate să ne dea direcția bună de urmat. În spatele fiecărei acțiuni trebuie să ai argumente logice, fundamentate, nu după ureche sau după celebrul știu eu că …! Mai mult, trebuie să trecem de la simțul comun la cel științific. Și aici am încercat, prin diferite mijloace, mai ales în teza de doctorat, să propun un instrument care să deservească și să încurajeze mediul academic, să vină în întâmpinarea cerințelor utilizatorilor prin colaborarea intensă cu producătorii de soluții software de tip ERP/CRM/BI. Experiența și exploatarea lor mi-a demonstrat, de nenumărate ori, că aceste soluții, corect implementate fac diferența între învins si câștigător; cei care le cunosc și le folosesc în activitățile de business pot avea avantaje mari în lupta cu companiile concurente. Mai mult o economie capitalizată, cu bani, înlătură neajunsurile sociale. De aceea cred că mediul de afaceri românesc trebuie încurajat, nu discreditat, în fața competiției.”