Mihaela Pleșcan este o persoană care își iubește profesia, o femeie de carieră dar în același timp și mama unui băiețel care i-a schimbat viața, și i-a deschis drumul spre antreprenoriat odată cu concediul de maternitate. O femeie activă în proiectele locale de dezvoltare personală și a carierei. Dragostea de oameni și munca alături de ei i-a conturat experiența profesională de mai bine de 10 ani în domeniul Resurselor Umane, mai exact în zona de recrutare. A luat parte și a contribuit direct la proiecte ample și de volum de angajări în corporații renumite la nivel internațional. Se mândrește cu zeci de mii de interviuri avute cu candidați în centre de evaluare de carieră și/sau discuții individuale pe partea de management al carierei. Absolventă de psihologie și certificată în mai multe instrumente de evaluare ale personalității, alături de experiența practică din etapele de interviuri de angajare, îi susțin imaginea și statutul de profesionist. În prezent ca și Career Coach oferă consultanță în zona de carieră și orientare profesională, sesiuni individuale de coaching și organizează workshop-uri, traininguri pe zona de dezvoltare personală, a abilitățiilor de relaționare interumană și a celor de comunicare.
C&B: Faceți o descriere sau definiți activitatea dumneavoastră!
Mihaela Pleșcan: „Cu toate că rolul de mamă este ceea ce mă împlinește ca om, îmi plac deopotrivă și provocările, de aceea am decis să îmi deschid propriul business în zona de consultanță de carieră, cât și din dorința de a sprijini cât mai multe persoane să își urmeze talentele și interesele profesionale. Totul a început dinainte de a deveni mamă, căutând să ofer valoare în afara orelor de program ca și corporatistă, celor în căutare de job nou sau de reconversie profesională. Aveam mulți prieteni și apropiați care mă considerau recruiterul lor personal, ei se așteptau să le recomand cele mai tari și de actualitate joburi, să-i consiliez în a-și creea un CV profesionist, sau să le ofer tips de a se prezenta cu succes la interviurile de angajare. Așa a luat naștere ideea de a mă dedica unui astfel de proiect. A mai fost ceva, am observat dificultatea și provocările pe care o mamă le întâmpină când revine la job – realități cu care și eu personal m-am confruntat.
Pe lângă consultanța de carieră pe care o ofer persoanelor interesate, ce îmi place în mod deosebit este conectarea cu ceilalți la un nivel mai profund al motivației, decât doar un job sau un loc de muncă, deoarece clienții își descoperă pasiunea și scopul de a acționa spre visul lor propriu, având astfel curajul să aleagă o muncă pe care o îndrăgesc și le oferă satisfacție. Îmi place să contribui și să-i ajut pe oameni să se conecteze cu pasiunea lor, valorile și scopul propriei vieți, cât și de alte aspecte ale locului de muncă ideal. Un coach de carieră oferă partenerului de discuție abilități de management al carierei, pe care le poate folosi și în alt context, decât cel pentru îmbunătățirea locului actual de muncă. El facilitează procesul de dezvoltare al clientului, și de implementare a unui plan de acțiune și căutare fie a unui loc de muncă, sau chiar de pornire a propriei afaceri, pentru a-și urma vocația sau chemarea profesională.
Chiar cred cu tărie că fiecare dintre noi este programat ca să obțină Succes, indiferent cum îl definește sau pe ce planuri îl dorește. E nevoie doar de curaj, spre a ne depăși propriile frici și convingeri limitative, și pentru a acționa constant în direcția viselor noaste. De asemenea cred că da, putem să ne trăim intenționat viața pe care o visăm.
De-a lungul experienței mele ca Recruiter și om de HR, am fost atât de partea acelei persoane care avea nevoie de un job care să-l împlinească, cât și a managerului/antreprenorului care caută oameni de valoare în compania sa. Mă simt de fiecare dată ca acel liant între cererea și oferta de pe piața muncii, și provocările sunt aceleași pentru ambele părți – oamenii caută joburi în care să fie apreciați la adevărata lor valoare, și companiile caută oameni de valoare care să le sprijine dezvoltarea serviciilor sau a produselor. Provocarea vine și mai mare, când viteza cu care au nevoie să se întâmple aceste lucruri, este una de viteza luminii, și mai exact specifică acestor timpuri de care suntem condiționați. Companiile își doresc să aibă angajații de ieri, iar oamenii au nevoie să fie valorizați acum, în prezent, deoarece viața e prea scurtă.”
C&B: Cum sună povestea carierei dumneavoastră?
Mihaela Pleșcan: „Cariera mea a început acum aproximativ 15 ani, când studentă fiind într-un oraș mare ca Timișoara, față de cel natal – Deva, căutam independența de bugetul familiei, dar mai ales visam să am acel job în resurse umane într-o companie mare și cu mulți angajați. Ca orice început, a fost unul cu multă muncă și provocări care m-au crescut și inițiat în a lucra cu oamenii, dar mi-a plăcut această călătorie, și chiar mă declar a fi una din persoanele norocoase care au făcut și fac în continuare ceea ce le place. Poți spune că da, munca cu oamenii și alături de ei este una cu multe provocări, dar cred că formarea mea într-un liceu pedagogic și apoi o facultate de psihologie mi-au întărit și dezvoltat aceste abilități de a relaționa cu oamenii, de a-i asculta și de a-i ghida spre o decizie cu care să fie împăcați. După mai mulți ani de practică și experiență cu diverși candidați și proiecte de recrutare, mai ales din zona de IT&C, mi-am dorit să cresc și în zona de leadership și coordonare de echipă – provocare acceptată, atât prin rolul din companie, dar mai ales prin programele pe care singură intenționat m-am responsabilizat să le urmez. Astfel, în anul 2016 a început călătoria dezvoltării mele personale, care încă continuă cu modulele de dezvoltare în zona de coaching, training și public speaking, pe care eu însumi le urmez dar le și dau mai departe celor din echipa mea, punând în practică zi de zi, prin activitățile mele, aceste abilități dobândite și dezvoltate. Pot afirma astfel că viața de viitoare mămică a fost una foarte activă, am avut o sarcină ușoară și m-am bucurat că am putut fi alături de proiectele mele până spre finalul anului, iar în ianuarie 2017 am fost binecuvântați să ne îmbrățișăm împreună, ca și familie, minunea noastră de băiețel cu păr bălai. Sunt în continuare o femeie foarte activă și mă strădui pentru juniorul nostru să fiu un model pozitiv de echilibru, sănătate și armonie. A crescut alături de mine participând la evenimente și diverse întâlniri pe care le aveam, a fost expus și este și acum în contact cu un mediu și o comunitate de oameni valoroși din care fac parte, lideri inspiraționali cu povești frumoase, specialiști și antreprenori care sunt deschiși să ofere prin educație generațiilor care vin, un model de a integra armonios viața profesională cu cea de familie. Aceste valori fiind și cele care m-au atras în comunități și cluburi de genul ELITE Business Women – sunt Ambasador EBW încă din 2018, când am organizat în Timișoara primele evenimente de educație antreprenorială sub marca Elite Business Club.”
C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?
Mihaela Pleșcan: „Am crescut într-un mediu și o famile care a pus multă atenție pe a trăi simplu, a nu ieși în evidență și a fi un profesionist care-și face bine treaba, indiferent de activitate. Tatăl meu, militar de carieră, ne-a impus un program și obiceiuri de organizare pe care mai târziu ca adult le-am conștientizat ca importante într-o viață, și care m-au ajutat foarte mult în activitățiile mele profesionale și personale. Am ieșit totuși în evidență încă din adolescență ca acel copil și tânăr responsabil, de încredere, fiind șefă și lider de clasă tocmai pentru lucrurile bine pe care le făceam. Mai era și dorința de a fi pe placul celorlalți și a-i ajuta oricât de mult și bine puteam.
Ulterior, în carieră și prin ceea ce am trăit mi-am dat seama că nu trebuie să fii pe placul tuturor, iar dacă uiți de tine și nu te mai prețuiești, nu ai grijă de tine în primul rând, nu ai cum să le oferi valoare semnificativă celorlalți. Leadershipul începe cu tine ca persoană, apoi tu trebuie să fii un exemplu de inspirație pentru cei de lângă tine.”
C&B: Vă rugăm să ne povestiți o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea dumneavoastră!
Mihaela Pleșcan: „Experiențele mele personale și ale noastre în general ca oameni, sunt pozitive sau negative prin prisma propriilor percepții la ceea ce trăim, așadar numai de noi depinde cum le punem semnificație. Sunt de părere că orice experiență negativă reprezintă o lecție pe care o învățăm de la viață sau de la oamenii cu care interacționăm. Da, recunosc că și eu am avut experiențe mai puțin plăcute, dar ele mi-au oferit ocazia să mă schimb și să o iau de la capăt. Pierderea unui părinte pe mine personal m-a afectat și profesional, și oricât de puternică am încercat să fiu, nu am reușit, și acest lucru s-a văzut în rezultatele și performanța mea de atunci. Dar a fost și startul unei perioade de a pune mai multă atenție pe sănătate și armonie, și de a avea un echilibru între planurile de carieră și cel personal.
Din multitudinea de experiențe pozitive îmi place să cred că am ajutat prin proiectele mele multe persoane să își găsească jobul dorit, poate ideal la acel timp, și să am satisfacția că am contribuit la dezvoltarea lor profesională. Uneori persoana de HR poate fi identificată cu mai multe roluri, de la cel de specialist la cel de confesiune, sau de empatie – unii ar spune un fel de Mama Dolores al tuturor, dar depinde de fiecare dintre noi cum reacționăm sau cum reușim să ne detașăm și, în același timp să fim empatici și să ascultăm nevoile celorlalți. Adevărata față a omului o descoperi dacă îl asculți – asta învăț și practic zilnic în activitatea mea și în interviurile pe care le fac, Fiind empatic și deschis omul se deschide și îți povestește, uneori câte vrei și nu vrei să auzi. Fără a fi lipsită de modestie, am un talent înnăscut pentru a asculta activ, acesta e modul meu de a le arăta respect celor cu care interacționez și a fi empatică cu ei, deopotrivă cu a-i sprijini să-și găsească singuri răspuns la unele întrebări.”
C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau indeciși?
Mihaela Pleșcan: „Interacționez tot mai mult cu tineri care sunt în căutarea unui job sau se întreabă dacă nu este mai ok să își deschidă propriul start-up/afacere și sunt încântată de entuziasmul și curajul lor de a se aventura spre nou. În același timp, le împărtășesc ce înseamnă a fi recunoscut ca și profesionist în această piață, ce muncă trebuie să facă și ce obiceiuri bune trebuie să aibă pentru a putea reuși și obține împlinire, nu doar succesul atât de căutat. E foarte important, nu doar pentru tineri, ci la orice vârstă, să alegem drumul unei pasiuni sau al unui talent pe care îl avem și să îl susținem alături de disciplină. Știm foarte bine că de cele mai multe ori consecvența depășește talentul. Dacă nu ai un program foarte bine stabilit, obiective (că să știi în ce direcție să mergi), și motivație interioară – acel de ce? puternic, lucrurile nu se vor întâmpla, oricât de mare este dorință.
Am fost întrebată la un moment dat Ce este mai rău, să eșuezi sau să nu încerci?
Acum 4-5 ani răspundeam fără nici o ezitare – să eșuezi. Și toate pe motivul că perfecțiunea și propriile mele temeri legate de eșec, de dezamăgirea celorlalți, erau cele care îmi ghidau deciziile și acțiunile. De-a lungul ultimelor experiențe, percepția mi-am schimbat-o și cred cu tărie că eșecul, greșelile pe care le facem, sunt lecții ale vieții și să nu mai caut perfecțiunea, deoarece este un concept atât de variabil și personal. Pentru mine, poate să fie perfect făcut, dar să nu fie ce și-a dorit celălalt. Teama de eșec e iarăși un concept atât de discutat în prezent. Consider că ține foarte mult de credințele și convingerile noastre limitative, de ceea ce am primit în copilărie ca și confirmări sau nu. De multe ori mă regăseam și eu în situația de a nu acționa, tocmai din teama de eșec, de a nu leza sau dezamăgi pe cineva, și multe oportunități au trecut pe lângă mine, având de pierdut uneori. Dar cum spuneam, sunt lecții pe care le primim de la viață. Așa că, în prezent, pentru mine a nu încerca, sau a spune Nu. Niciodată! sunt noțiuni în care nu mă mai regăsesc, și că da, oferă o șansă să încerci, să testezi pe propria piele, să eșuezi sau de ce nu chiar să reușești, și să obții succes.”
C&B: Vă rugăm să oferiți o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!
Mihaela Pleșcan: „Cu toții suntem conștienți că trăim o perioadă în plină schimbare și că societatea noastră, pentru a evolua, face față acestor schimbări. Practic, este nevoie de o societate flexibilă și cu un grad mare de adaptabilitate. De asemenea, foarte multe locuri de muncă și cariere, observăm că se desființează sau se automatizează activitățile, nu mai presupun a fi coordonate de către o resursă umană. Toate acestea conturează un nou mediu în care și afacerile au nevoie să se reinventeze, mai ales proprietarii de afaceri – un mediu care să satisfacă în continuare cererea pieței dar într-o formă flexibilă, la îndemâna tuturor și într-un ritm accelerat.
Personal, consider că trendul automatizării și de robotizare a muncii își va pune și mai mult amprenta pe specificul activității, dar nu va putea pe deplin înlocui ceea ce omul poate oferi în ceea ce privește nevoia de relaționare, de comunicare și transparență, nevoia de a fi live și uman, indiferent de sectorul de activitate. Și pe roboți, tot oamenii îi programează și amprenta umană e imperios necesară în aceste programe. În concluzie, este nevoie de noi, însă trebuie să fim mai atenți la detalii și mai adaptați.”