vineri, octombrie 4, 2024
spot_imgspot_img
AcasăBusinessMihaela Căliman, economist-manager și administrator al Organismului de Certificare "Qmscert Certificare" ne...

Mihaela Căliman, economist-manager și administrator al Organismului de Certificare „Qmscert Certificare” ne vorbește despre certificări și importanța lor.

Mă numesc Mihaela Căliman și sunt economist-manager, administrator al Organismului de Certificare QMSCert Certificare SRL. Mi-aș spune, fără lipsă de modestie: “Omul potrivit la locul potrivit”. Activitatea firmei pe care o conduc, cuprinde un ansamblu de instrumente utilizate în management care, odată finalizate, aduc beneficii pe termen mediu şi lung tuturor părţilor interesate. Astfel că, obiectul principal de activitate este Auditarea şi Certificarea cu recunoaştere mondială a tuturor organizaţiilor de stat şi/sau private, conform Normelor  Europene: ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, OHSAS 18001/ISO 45001, ISO 27001, ISO 50001, GDP în domeniul medical, IFS (International Food Standard), FSSC (Food Safety System Certification) şi BRC Global Standard (British Retail Consortium ) în domeniul alimentar  şi certificări Halal. De asemenea, organizăm cursuri de instruire pentru auditori şi training-uri cu diverse teme de management.

Povestea afacerii a început în 2003 când pe piaţa privată exista necesitatea implementării  standardelor de calitate, mediu, siguranţa alimentelor cerute prin Codul Fiscal pentru antrepozitarii fiscali şi se căutau specialişti în implementarea acestor Norme.

Fiind această cerere în piaţă, ne-am apucat serios de treabă, să traducem standardele (ele nu existau în limba română), să participăm la cursuri de formare profesională, să efectuăm paşi în a oferi consultanţă pentru implementarea Normelor Europene pentru diverse domenii de activitate. Această muncă intensă s-a extins pe câţiva ani buni, în care am pus bazele unor sisteme clare, SMART, care puteau fi aplicate cu uşurinţă de către clienţii noştri.

În paralel, cursurile permanente de perfecţionare, de audit intern şi/sau de terţă parte ne-au introdus în universul organismelor de certificare cu care am colaborat ca parteneri, efectuând şi audituri de certificare o bună perioadă de timp.

Relaţia directă cu clientul ne-a făcut să avem o imagine clară a pieţei, iar legislaţia din 2007 ne-a ajutat să ne consolidăm portofoliul  propriului Organism de certificare care, a fost de fapt copilul mult aşteptat şi pregătit din timp (ca să se dezvolte frumos şi armonios şi care ne umple cu frumoasa activitate şi în momentul de faţă).

Dezvoltarea continuă, specializările, perfecţionările, căutările permanente de a aduce noutatea şi plusul de valoare în beneficiul clienţilor, oferindu-le o actualizare fidelă a organizaţiilor lor, s-au recompensat în transformarea unor parteneri în clienţi tradiţionali (cu peste zece ani de colaborare).

Şi cum apar pe piaţă noi oportunităţi, a existat necesitatea extinderii serviciilor cu Certificări Halal pentru care ne-am specializat, şi pot spune cu bucurie că suntem singurul Organism de certificare din România care oferă partenerilor aceste certificări în sistem acreditat. Parteneriatul cu HQC Olanda, reprezentantul Europei în Consiliul Mondial Halal, ne dă posibilitatea să facem în exclusivitate aceste certificări în România şi în Republica Moldova.

Schimbarea permanentă a Normelor a dus la necesitatea instruirii specialiştilor din cadrul companiilor prin actualizarea cu noile cerinţe de standard şi legale, naţionale şi europene.  Fiind formatori de formare profesională, calificăm experţii ca auditori în cadrul companiilor prin training-uri in-house.

Știam care e următorul pas

Viziunile adolescenţei nu erau bine definite. Ştiam în anii ’85 , ’86 că trebuie să dau la un liceu cu profil, pentru a avea o meserie în viitor. Aşa era mentalitatea pe atunci…  Ulterior, venind Revoluţia în ’89, ne-am orientat spre următorul nivel. Totul a decurs pas cu pas, aşa se impunea ca un déjà vu. Simţeam în permanenţă că trebuie să fac ceva nou şi ştiam care e următorul pas. Nu exista pe atunci ideea de viziune pe termen lung.

Viziunea de acum pe care o dezvoltăm este orientată către client care este în continuă mişcare,  ţinând cont şi de tendinţele economice şi legislative naţionale şi internaţionale.        

Un fapt inedit cu happy end

Este vorba despre un client pe care îI certificasem de câţiva ani şi care a trecut destul de greu prin criza economică din 2009. Acesta a întrerupt colaborarea cu noi fără a mai putea plăti serviciile pe care le-am prestat. Odată cu revenirea financiară a companiei partenerului, acesta s-a întors, a plătit facturile restante şi am continuat colaborarea cu bucurie că s-au depăşit momentele dificile neprevizionate (după o pauză de aproape doi ani, în care nu mai speram la o revenire a acestuia). A fost ca o mulţumire pentru răbdarea, înţelegerea şi profesionalismul de care am dat dovadă în decursul anilor.

Sfaturi pentru cei care doresc să apeleze la un Organism de certificare:

– să studieze piaţa corectă a Organismelor de certificare, în care să găsească acreditările pe domeniul în care lucrează, cu preţuri corecte;

– să obţină un feed-back de la firmele certificate anterior;

– să analizeze preţurile care să oglindească în mod real întreaga activitate de certificare  de calitate;

– să găsească înţelegere, îndrumare calificată în îmbunătăţirea Sistemului de management cerut   spre Certificare şi implicit a structurii organizaţionale per ansamblu, dincolo de acel Certificat pe care-l vor primi ulterior;

– să caute Organismul de certificare care va aduce plus valoare în organizaţie, care nu confundă auditul cu inspecţia şi care va oferi un certificat recunoscut mondial;

Această trezire e necesară şi funcţională

Clientul nostru nu e o firmă care trebuie să funcţioneze după un sistem legislativ actual şi atât. Clientul nostru reprezintă un grup de oameni care vor să demareze un proiect existenţial şi care au nevoie de înţelegere, suport şi încredere că vor face un pas  înainte cu profesionalism.

Îmi vine acum în minte imaginea unui părinte care-i dă încredere copilului ce face primii paşi. Şi în cazul activităţii noastre e la fel. Şi aici sunt mulţi factori de susţinere, emoţionali şi pragmatici.

La ora actuală, societatea, mediul de afaceri şi carierele din România merg contra curentului şi bine fac, în condiţiile economico-sociale existente. Această trezire e necesară şi e de natură funcţională până la urmă, şi  care ne dezvoltă anumite abilităţi, percepţii subtile şi utile, pentru a putea depăşi perioada asta nefastă din punct de vedere politic, factorii politici influenţând mediul economic şi invers.

Sper ca aceste informații să vă fie de folos. Antreprenorilor din România le urez: Un 2019 cu mult succes, flexibilitate în afaceri, prudenţă acolo unde este cazul şi încredere că vor reuşi, apelând la intuiţie şi previziune în economie!

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT