sâmbătă, iulie 20, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCareers„Un mare lider vede compania ca pe un ecosistem în care oamenii...

„Un mare lider vede compania ca pe un ecosistem în care oamenii pot evolua, se pot dezvolta și sprijini reciproc” – David-Sebastian Stein, Managing Partner la Signium-Stein & Partner

Domeniul Executive Search este definit de curiozitate, răbdare de a absorbi și înțelege informațiile. Cu alte cuvinte, conectarea cu părțile interesate. Cum arată acum piața de resurse umane din România, care sunt beneficiile de a face parte dintr-o comunitate globală în acest domeniu și ce valori trebuie să aibă un lider în 2022? Toate răspunsurile și multe altele într-un interviu exclusiv cu David-Sebastian Stein, Managing Partner România la Signium-Stein & Partner.

C&B: În calitate de Managing Partner al unei companii cu peste 27 de ani în domeniul HR, ținând cont de originile dumneavoastră germane, cum puteți descrie piața din România?

David-Sebastian Stein : Este o întrebare grozavă! Din perspectiva mea, privind mediul macro, piața românească trece de la o piață emergentă la una matură, iar acest lucru vine cu un grad mai ridicat de concurență și cerințe de transparență. De asemenea, vedem o încredere tot mai mare a companiilor locale, a start-up-urilor și a fondurilor de investiții care se extind pe piețe mai dezvoltate și se uită dincolo de granițele propriilor țări. O altă tendință încurajatoare este că vedem din ce în ce mai multe sedii regionale și chiar globale în România, așa că ne-am mutat din „țara est-europeană unde poți găsi forță de muncă ieftină” într-o dimensiune mai strategică.

Din punct de vedere al leadership-ului și al oamenilor, România a făcut deja pași mari de la o mentalitate „învățați pe de rost și repetați”, către un ecosistem orientat spre soluții. Cu toate acestea, având în vedere baza educațională din România, acest comportament este predat în etape ulterioare și probabil va dura ceva timp până când o gândire diversă va fi apreciată în linii mari.

C&B: Care sunt valorile tale antreprenoriale de top pe care le ții mereu în minte și le aplici?

David-Sebastian Stein: Credem cu tărie că scopul, adică „de ce” faci lucruri, este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de antreprenoriat. Dacă faci lucruri pentru a câștiga bani, vei investi în direcția greșită și, în cele din urmă, afacerea ta va eșua. Cu toate acestea, dacă porniți o afacere pentru a servi societatea, construiți un produs sau serviciu de neegalat sau pur și simplu aveți ambiția de a face lucrurile mai bune decât oricine altcineva, atunci motivația este adevărată și, în cele din urmă, ați putea avea posibilitatea de a reuși. Pentru noi, aplicăm teoria îmbunătățirii continue, având ambiția de a îmbunătăți de la proiect la proiect și încercând să avem un impact măsurabil asupra organizațiilor cu care lucrăm și în cele din urmă pentru societate. Ne pasă cu adevărat de influența pe care o avem asupra afacerilor clienților, îndrăznim să credem că ajutăm companiile să-și atingă sau să-și provoace viziunile, oferind soluții de conducere adecvate, sporind angajamentul care conduce la inovare și, în cele din urmă, toate acestea ar trebui să conducă la o creștere impactul asupra societății – asta sperăm să fie contribuția noastră.

C&B: Cum a fost 2021 pentru Signium – Stein & Partner și cu ce provocări ați întâmpinat?

David-Sebastian Stein : Întrucât am avut un an record în 2020, când a început pandemia, am observat că criza economică și efectele pandemiei ne-au lovit cu adevărat în 2021. Afacerea noastră este puternic afectată fie de investițiile străine directe, fie de activitățile locale de fuziuni și achiziții și, privind aceste date, vedem că cererea a fost corelată cu acele activități cu o întârziere de aproximativ un an. Cu toate acestea, am fost de fapt fericiți să avem ceva timp liber pentru a ne urmări ambițiile de creștere la nivel regional și pentru a îmbunătăți și extinde în continuare serviciile noastre. Pe lângă aceasta, avem o nouă echipă de management în Austria și, având în vedere alegerea mea în Consiliul Global al Signium, am început și un plan foarte ambițios de inițiative la nivel global.

Din păcate, unii dintre colegii noștri au decis să părăsească compania din cauza pauzei în afaceri din 2021 și acum, că cererea a crescut treptat la începutul anului 2022, ne confruntăm cu nevoia de a recruta colegi pentru compania noastră.

C&B: Care sunt obiectivele de afaceri pentru 2022?

David-Sebastian Stein : La nivelul ECE, ambiția noastră este să creștem echipa ținând cont de expertiză și diversitate, să dezvoltăm în continuare practica de conducere și consiliere și să ne extindem pe noi piețe, așa cum era prevăzut inițial pentru 2021. La nivel global, am schimbat modelul de conducere, de la simpla îndeplinire a serviciilor la agilitate, concentrându-ne pe angajarea și conectarea partenerilor, împărtășirea experienței și consolidarea inițiativelor de învățare și de dezvoltare continue.

C&B: Stein & Partner este, de câțiva ani, membru Signium. În 2021, ați decis să treceți printr-un proces de rebranding al business-ului și să-l denumiți Signium – Stein & Partner. Cu ce ​​diferențe majore a venit decizia?

David-Sebastian Stein : Aceasta a fost o decizie grea pentru noi, deoarece Stein & Partner este un brand puternic în România și a fost recunoscut în ultimii 27 de ani drept unul dintre furnizorii de servicii de cea mai bună calitate în Executive Search. Cu toate acestea, luând în considerare ceea ce este mai bine pentru clienți, considerăm că este important să facem parte dintr-o comunitate globală care asigură învățarea și dezvoltarea colectivă, împărtășind în același timp expertiza și angajamentul clienților. Și, pe lângă asta, este o satisfacție pentru noi să avem și posibilitatea de a sprijini o comunitate mai mare și ne face mândri că noile noastre idei și inițiative sunt apreciate la nivel global.

C&B: În 2021, ați fost ales ca Director Global al Consiliului de Administrație al Signium. Cum vă simțiți în această poziție după aproape un an? Ce presupune?

David-Sebastian Stein : După cum am menționat la punctul anterior, suntem încântați să vedem că ideile și inițiativele noastre sunt apreciate și că obiectivele noastre de dezvoltare se aliniază cu tendințele globale în Executive Search. Acest lucru ne oferă o confirmare suplimentară și putere în a ne urmări direcția.

După un an în funcție, pot spune că sunt mulțumit de evoluție și continuăm să luăm decizii strategice și administrative cu privire la planul general de dezvoltare și coordonare a rețelei.

C&B: Cum au fost ultimii doi ani pentru Signium – Stein & Partner în special și pentru domeniul HR în general, doi ani grei de pandemie?

David-Sebastian Stein : După cum am menționat mai devreme, credem că pandemia ne-a lovit în mod deosebit în 2021; 2020 a fost excepțional de bun și suntem convinși că 2022 va fi un alt an grozav pentru noi. Privind pe piața, în mod obișnuit, industria Executive Search este foarte mult legată de evoluțiile economice. Cu toate acestea, vedem o oportunitate din ce în ce mai mare de a sprijini companiile cu servicii de conducere și consiliere a consiliului de administrație, ajutând la proiectarea modelelor de competențe și la conducerea proceselor de schimbare.

C&B: Ce crezi că face ca un lider să fie unul grozav?

David-Sebastian Stein : Pentru mine personal, fiind un mare fan al teoriilor de leadership agil, un mare lider vede compania ca pe un ecosistem în care oamenii pot evolua, se pot dezvolta și sprijini reciproc. În acest mediu, liderul este responsabil pentru crearea și protejarea structurii care asigură că fiecare membru al comunității își poate descoperi adevăratul potențial și are spațiu necesar să se dezvolte. Cu toate acestea, atunci când se aplică strategii de leadership, trebuie să se țină întotdeauna cont de stadiul de dezvoltare a companiei, adică dacă este un start-up, un mediu favorabil de creștere, un business matur sau un caz de restructurare/returnaround. Mai mult, trebuie înțeleasă strategia dar și modelul de competență al echipei pe care compania trebuie să-l atingă.

Ceea ce am învățat până acum în viață este că nu există bine și rău, ci doar soluții mai mult sau mai puțin potrivite, date fiind circumstanțele. Puteți avea cele mai strălucitoare idei și teorii, dar trebuie să ascultați, să luați stakeholderii și să așteptați momentul potrivit sau să educați organizația. Acest lucru, de altfel, se aplică nu numai pentru strategiile de conducere, ci și pentru orice situație de schimbare.

C&B: Care sunt valorile de vârf ale unui lider în 2022? Există poate vreo valoare care nu era atât de importantă înainte de contextul pandemic care iese acum în evidență?

David-Sebastian Stein : Pandemia ne-a arătat că nu suntem singuri pe această planetă și că trebuie să învățăm să trăim și să ne integrăm cu natura. Prin urmare, cred că tendința în jurul ESG (de mediu, social, guvernanță) va fi motorul noii dezvoltări economice și o valoare cheie a liderilor care trebuie luată în considerare. Secolul al XX- lea a adus omenirii un standard de trai extraordinar și trebuie să accelerăm dezvoltarea în direcția găsirii armoniei cu natura. Suntem fermi convinși că tehnologia ne poate ajuta să mergem în această direcție, dar trebuie să abordăm toate aspectele dezvoltării sociale și economice, care includ creșterea animalelor, energia și toți membrii sistemului economic.

C&B: Vreun sfat pentru persoanele care doresc să devină consultanți pentru firme de Executive Search, cum ar fi Signium – Stein & Partner? Ce le poate face să iasă în evidență?

David-Sebastian Stein : Fii curios! Treaba noastră poate fi făcută bine doar dacă ești o persoană dornică să absoarbă, să analizeze informațiile și să găsească o plăcere reală în a sprijini companiile și profesioniștii. Industria noastră, și serviciile profesionale în general, este un sector de unde se poate absoarbe informație multă, deoarece se bazează pe proiecte. Consultantul în Executive Search trebuie să poată comuta cu ușurință între subiecte și părți interesate complet diferite și este nevoie de mult timp pentru a face acest lucru rapid. Dacă nu ești mânat de curiozitate și nu ai răbdarea de a absorbi și înțelege informații, sau dacă nu ești cu adevărat interesat să rezolvi situațiile părților interesate, este aproape imposibil să reușești în acest domeniu.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).