duminică, octombrie 6, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCareersDr. Lavinia Melania Bratu: „Este foarte important să-ți placă oamenii și să...

Dr. Lavinia Melania Bratu: „Este foarte important să-ți placă oamenii și să găsești sens în relația cu ei.”

Lavinia Melania Bratu este un om ce caută să fie mai bun, zi de zi. Mai bun ca om, pentru cei din jur și pentru puterea sa de împlinire.Ne surprinde pe toți cu spiritul său minunat și cu credința că mai avem o șansă în viața asta. Caută continuu soluții și modalități prin care să ne facă să ne înțelegem și să apreciem ce avem. Noi o urmărim de ceva vreme și suntem îndrăgostiți de omul și profesionistul din ea. Cine o cunoaște, știe că nu sunt vorbe goale. A avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări, nu înainte de a ne solicita să-i vorbim la persoana 2-a singular.

C&B: Fă o descriere sau definește activitatea ta!

„Am o misiune: să cresc printre oameni și să împărtășesc cu ei echilibrul, cumpătarea, înțelegerea, cunoașterea, bucuria și recunoștința acestui dar numit VIAȚĂ. De mică citeam foarte mult, iar atunci când am descoperit cât de bine este să te poți exprima în scris, am început să fac din asta o pasiune. Am creat un blog acum șapte ani și am început să scriu. Pe site-ul meu laviniabratu.ro sunt acum sute de articole citite de mai bine de 30.000 de oameni/lună.

Fiind mereu prezentă la conferințe legate de stil de viață sănătos, nutriție, emoții, echilibru, oamenii mă întrebau la final: aveți scris într-o carte tot ce ne-ați spus nouă aici? Așa mi-a venit ideea să scriu. Așa au apărut cele 2 cărți Dietetica, o nouă filosofie de viață – 2 volume ce au întrecut așteptările de vânzare.”

C&B: Spune povestea carierei tale!

„Mi-am dorit la un moment dat să lucrez independent, să-mi fac eu programul și să lucrez cu oameni. Așa a început totul. După ce am absolvit facultatea de biologie, am terminat un doctorat, după ceva timp mi-am dorit mai mult. Am urmat mai multe cursuri de perfecționare în domeniul nutriției, apoi facultatea de psihologie, un master în domeniu și lucrez cu oameni de mai bine de 6 ani. Am întâlnit sute de persoane, am ascultat povești de viață, frici și năzuințe, dureri și aspirații… Oamenii sunt atât de frumoși, dacă te uiți la ei să-i găsești astfel! Din anul 2018 sunt lector la UMFT Timișoara, departamentul Neuroștiințe – catedra de Psihologie. Îmi doresc să fiu un bun cadru didactic dar, mai mult decât atât, îmi doresc să fiu un model de umanitate pentru studenții cu care lucrez.”

C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?

„Întotdeauna mi-am dorit să fie profesoară. Am crescu într-o familie plină de dascăli – mama, mătușă, doi unchi ce lucrau în învățământ. La un moment dat mi-am dorit să fiu și medic, să port halatul alb. Așa a început totul! Iar acum, cu ajutorul lui Dumnezeu asta fac. Sunt lector la UMFT Timișoara și consiliez oameni către un stil de viață sănătos la două clinici din Timișoara. Lucrez cu oameni, sunt mereu în contact cu starea lor și caut cu atenție să fiu de folos pentru cei din jurul meu.”

C&B: Povestește-ne o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea ta!

„Mereu îmi aduc aminte de una dintre primele mele paciente. Când a venit prima dată, mi-am spus că este un semn, că trebuie să mă las de meseria de consilier de nutriție! Avea diagnostic psihiatric de psihoză paranoidă, o afecțiune destul de gravă, fiind dependentă de pastile. Se îngrășase mult și era încă în suferință după soțul ei, ce o părăsise în urmă cu 7 ani. Creștea un copil singură și își dorea să aducă un pic de lumină în viața ei. S-a hotărât să slăbească și a venit să-mi ceară ajutor. M-am speriat, era greu de lucrat cu ea, având această afecțiune, și eram chiar la început de drum, în primele săptămâni de activitate. Am empatizat cât am putut, iar ea a fost extrem de receptivă. După 3 luni slăbise 14 kg, iar tratamentul psihiatric i-a fost redus. Avea un jurnal în care scria tot ce mânca. Era impresionant! Meniul ei putea fi oricând publicat ca un model de dietă sănătoasă pentru oricare dintre noi. După 6 luni a venit cu părul aranjat, cu un lipstick discret pe buze, slăbise mult și arăta complet diferit. Sunt alt om, mi-a spus, iar eu eram stupefiată. Reușisem! Aceasta a fost momentul meu în care mi-am zis: dacă ea a reușit, poate oricine! Nu te poți plânge, sănătos fiind, că nu te poți controla, din punct de vedere nutrițional. După această experiență știam sigur că pot merge înainte, cu încredere. Doamna mă vizitează de două ori pe an, vine să-mi mai povestească cum se simte, iar eu mă bucur de fiecare dată când o revăd. De fiecare dată îmi aduce mere, iar mie mi par cele mai bune mere din lume!”

C&B: Oferă sfat/sfaturi pentru cei aflați la început sau indeciși!

„Nu există o rețetă a succesului mai bună decât permanentă dorință de a merge înainte. Citești, cauți, descoperi, înțelegi, obosești, te recalibrezi tot prin muncă, mergi mai departe. Este foarte important să-ți placă oamenii și să găsești sens în relația cu ei. Este foarte important să vrei permanent să înveți lucruri noi și să nu stai pe loc. În munca cu oamenii ai nevoie continuu de noi surse de informații, la fel cum ai nevoie de pasiune pentru ceea ce faci. Aici nu poți fără pasiune! Nu ai cum. Lipsind pasiunea, vei fi lipsit de progres, pentru că oamenii simt, te simt și e nevoie tot mai mult de conexiune autentică între noi. Iar atunci când ești dascăl, fără pasiune copiii nu primesc informațiile tale. Știți cum se spune că ne amintim din școală acei profesori care ne-au iubit. Ei bine, ca să-i iubești, ai nevoie ca mai întâi să iubești ceea ce faci.”

C&B: În cazul tău, pentru ce sau cu ce se luptă Raționalul și Sentimentalul?

„E ceva timp de când antrenez raționalul, am nevoie de el la cote înalte! Mai în glumă, mai în serios, așa e… Caut claritatea conștiinței, exersând controlul cortical al cortexului prefrontal și îmi doresc o îmbunătățire permanentă a acestei zone corticale. E ca un mușchi, are nevoie de antrenament pentru a-ți putea controla reacțiile, pentru a te păstra cât mai mult timp într-o stare de echilibru. În același timp, focusul pe a mă dărui, a fi un om mai bun pentru cei din jurul meu, îmi ține activă și cealaltă parte. Echilibrul celor două zone, echilibrul emisferelor cerebrale, echilibrul stărilor noastre cred că este o misiune pentru viața. Toată viața avem de trebuință să devenim mai buni, ca oameni, mai echilibrați și conștienți de aceste lucruri. Așa cum se spune în cultura noastră creștină: tu tinde spre desăvârșire și vei reuși!

C&B: Dă o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!

„Suntem un popor tânăr, ce are nevoie de timp. Transformarea individuală urmează a-și pune amprenta per ansamblu, în timp. Avem nevoie de răgaz, dar suntem pe drumul cel bun, așa nădăjduiesc. Cu răbdare, mereu spun că suntem un popor tânăr, greu de stăpânit, însă cu resurse imense. Încet, ne vom maturiza, să avem răbdare. Cred cu tărie în energia acestor locuri, în frumusețea spirituală a acestui popor și cu ajutorul lui Dumnezeu vom merge cu fruntea sus și curaj înainte!”

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT